Tapuda Yeni Dönem

Mersin'in merkez Yenişehir İlçe Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, Osmanlı arşivlerinin dünyanın en eski tapularını bünyesinde barındırdığını belirterek, Türk tapu sisteminin de dünyanın en iyi sistemi olduğunu söyledi

Tapuda Yeni Dönem
Mersin'in merkez Yenişehir İlçe Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, Osmanlı arşivlerinin dünyanın en eski tapularını bünyesinde barındırdığını belirterek, Türk tapu sisteminin de dünyanın en iyi sistemi olduğunu söyledi.
Kartal, Mersin'deki 4 ilçe Tapu Müdürlüklerinde 25 Temmuz 2010 tarihi itibariyle uygulamaya konulan 'Önbaşvuru Salonu ve SMS Sistemi'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, sistemin, vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi. Sistem sayesinde vatandaşların, işinin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini ve kiminle muhatap olacağını bileceğini belirten Kartal, bu sayede saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalmayacağını kaydetti. Tapu hizmetlerinin, dünyadaki en önemli hizmetlerden biri olduğunu vurgulayan Kartal, Osmanlı arşivlerinde de dünyanın en eski tapularının bulunduğunu söyledi. Türk tapu sisteminin de dünyanın en kaliteli sistemi olduğunu savunan Kartal, artık günümüzde her şeyin dijitalize olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde 'türkiye.gov.tr' uygulaması ile tüm vatandaşların, internet üzerinden tüm bilgilerini görebileceğini, hangi mahkemede hangi davaları var bunlara ulaşabileceğini ve tapu bilgilerini de çok rahat takip edebileceğini söyledi.
Tapu ve Kadastro 12. Bölge Müdürü Burhan Göksu ise, sistemle ilgili bilgiler verdi. Yenişehir, Akdeniz, Mezitli ve Toroslar ilçe tapu sicil müdürlüklerinin bulunduğu binanın zemin katında oluşturulan 'Önbaşvuru Salonu'nun, vatandaşların tapu işlemleri için ilk müracaat yeri olup çaylarını ve kahvelerini yudumlarken, televizyon seyretme imkanı da bulabilecekleri bir mekan haline getirildiğini ifade eden Göksu, uygulamanın, maksimum kalitede hizmet standardını temel hedef olarak aldığını söyledi.
Göksu, sistemin işleyişi hakkında da şu bilgileri verdi; "Herhani bir işlem için tapu müdürlüklerine başvuran bir vatandaş, sıramatikten almış olduğu sırayla başvurusunu yaptıktan sonra artık hiçbir şey yapmasına gerek kalmayacaktır. Şöyle ki, vatandaşımız, başvurusunu yaptıktan sonra başvurular görevli personellerce ilgili müdürlüklere iletilir. Bu başvuruyu alan müdürlüğün ilgili personeli vatandaşa, işleminin başladığına, harç dekontlarının hazır olduğuna ve imza aşamasına geldiğine dair cep telefonlarına ayrı ayrı mesaj çeker ve vatandaşlar bu yolla bilgilendirilir. Önbaşvuru sisteminden başvurusunu yapan vatandaşların beklemelerine gerek kalmayacak, işlemleri devam ederken kendileri başka işlerini yapmaya zaman bulabileceklerdir. İşlem bittikten sonra ise, ilgili kişiye ikinci bir mesaj çekilip işinin bittiği ve sadece bir imza için müdürlüğe gelmesi gerektiği bildirilmektedir. Böylelikle, tapudaki işlemler yürütülürken vatandaşın arada kalan zamanının boşa harcanmasının önüne geçilmektedir."
Burhan Göksu, tapu işlemleriyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki günlerde internet üzerinden başvuru uygulamasına geçileceği gibi, isteyenin istediği bir ilde, başka bir ilde bulunan taşınmazıyla ilgili işlem yaptırma imkanına da kavuşacağını sözlerine ekledi.