Kendi işini kurmak isteyen girişimciye fırsat

27 bin lirası hibe olmak üzere 97 bin lira destek verilecek

Kendi işini kurmak isteyen girişimciye fırsat
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Malatya İl Müdürü Murat Seki, kendi işini kurmak isteyen işsiz ve girişimci adaylarına 27 bin lirası hibe olmak üzere 97 bin lira destek verdiklerini bildirdi.

Seki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi işini kurmak isteyen işsiz ve girişimci adaylarını desteklediklerini belirterek, “Bu kişilerin kafasında kurmak istedikleri bir iş fikri olması daha güzel olur. Bunlara 27 bin lirası hibe olmak üzere 97 bin lira destek veriyoruz” dedi.
Bu girişimci adaylarını 60 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitiminden geçirdiklerini anlatan Seki, şöyle konuştu:

“Bu eğitimi Malatya Belediyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası da destekliyor. Ücretlerini ve masraflarını belediye ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası karşılıyor. Bu eğitim 10 gün sürüyor. Bu eğitim kapsamında girişimcilikle ilgili temel bilgiler veriliyor. Bu girişimcilik eğitimini tamamlayan girişimci adayları kendi işlerini kurarlarsa KOSGEB’den 27 bin lirası hibe olmak üzere toplam 97 bin lira destek alıyorlar. 70 bin lira ise iki yıl ödemesiz, iki yıl da 0 faizle ödemeli makine, teçhizat desteği olarak kendilerine veriliyor.”
Seki, daha önce bu desteği yalnızca üniversite mezunlarına verdiklerini, ancak artık sınırlamanın kalktığını, bir kaç girişimci adayı bir işletme kurarsa da sadece bir destekten yararlanılacağını dile getirdi.

KOSGEB veri tabanına kayıtlı tüm işletmelerin 4 yıllık üniversite mezunu çalıştırmak istediğinde bu işletmelere 36 ay boyunca kullanacağı 20 bin lira nitelikli eleman istihdam bütçesi ayırdıklarını ifade eden Seki, şunları kaydetti:
“Burada kıstas çalıştırılacak elemanın 4 yıllık üniversite mezunu olması, işletmede daha önce çalışmamış olması, mevcut işletmenin çalışan elemanı olmaması. İşletmeye bir ay önce girmiş olabilir tabii. Bu işletmelere 36 ay boyunca nitelikli eleman desteği veriyoruz. Her işletmenin 20 bin lira limiti var. Kaç nitelikli eleman çalıştırırsa çalıştırsın limiti 20 bin lira. Bu limiti ister 6 ayda ister 36 ayda bitirsin. Her nitelikli elemanın 3 yıl boyunca net maaşının yüzde 60’ını işletmeye biz ödüyoruz. Tabii ki bu kişinin maaşının 3 yıllık süre içinde 20 bin lira KOSGEB sınırını aşmaması gerekiyor.”

Seki, eğitim sektörünün, eğlence sektöründen kahvehanelerin, sigortacıların, bankacıların, bitkisel ve tarımsal üretim yapanların, muhasebecilerin bu desteklerden yararlanamadığını sözlerine ekledi.