Fluence kuyruğu

Kamu kuruluşları 'Made in Bursa' damgalı elektrikli Fluence için kuyruğa girdi

Fluence kuyruğu
2011 yılının ortasında Avrupa ile aynı anda Türkiye’de satışa sunulacak ‘Made in Bursa’ damgalı Fluence Z.E.’ye kamu ve filolardan yoğun ilgi var. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Filolar, araç kiralama şirketleri ve kamu araçla çok ilgililer. Ankara’da birçok kamu kuruluşuyla görüşme yaptık. Araç parklarına elektrikli Fluence alacaklar” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle (İBB) elektrikli otomobillerin altyapısının kurulması için işbirliği anlaşması imzalayan Renault’nun telefonları susmaz oldu. Kamu kuruluşları ve filolar, elektrikli Fluence Z.E.’yi araç parklarına dahil etmek için Renault’nun kapısını aşındırmaya başladı. İBB’yle yaptıkları protokol anlaşması sonrasında elektrikli Fluence’ın 2011 yılı ortasında Türkiye’de de satışa sunulacağını hatırlatan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Fluence Z.E.’nin Avrupa ile aynı anda Türkiye’de satışa sunulacak olması, araca olan ilgiyi bir anda artırdı. Özellikle filolar, araç kiralama şirketleri ve kamuyla görüşüyoruz. Geçen hafta davet üzerine Ankara’da birçok kamu kuruluşuyla görüşmeler yaptık. Yoğun ilgi var. Gelişmelerden sürekli haberdar edilmek istiyorlar. Araç parklarına Fluence Z.E’yi katacaklar. Aynı şekilde başta cirolarının belirli bir bölümünü çevreci araçlara ayırmak zorunda olan kargo lojistik şirketleri de merakla elektrikli aracımızı soruyor” dedi. Henüz adetler konusunda bir rakam vermenin zor olduğunu ifade eden Aybar, çevre dostu, sıfır emisyon salınımlı elektrikli araçların Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de ilgi göreceğini ancak hükümetin bunun için belirli teşvikler vermesi gerektiğini belirtti. Elektrik motorlu araçlara İspanya, Fransa, İngiltere ve Portekiz’de 4 bin ile 6 bin euro arasında vergi indirimi yapıldığını kaydeden İbrahim Aybar, benzer teşvik sisteminin Türkiye’de de uygulanmasının şart olduğunu söyledi.

Bakan Ergün’den destek

“Bursa dünyanın elektrikli araç üssü olabilir” sözleriyle yeni teknolojiye destek veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kamuya elektrikli motora sahip araçlardan alabileceklerini açıklamıştı. Bakan Ergün, şunları söylemişti:

“Bu konudaki çalışmaları biz de destekliyoruz. Bazı kamu araçlarının elektrikli araçlar şeklinde kullanılması için öncülük edeceğiz. Ve bazı kamu filolarının elektrikli araçlardan oluşturulması gibi çalışmalar olacak. Belki yeni bir vergi modeli oluşturmak gerekecek. Bu vergi modelinin oluşturulmasında Maliye Bakanlığı ile çalışacağız.”