Eroğlu: Eylülden İtibaren Müzakereleri Yoğunlaştıracağız Lefkoşa

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik sürdürülen müzakereleri eylül ayından itibaren daha yoğunlaştırılmış olarak yapma düşüncesinde olduklarını, yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varmanınsa sadece kendilerine bağlı olmadığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik sürdürülen müzakereleri eylül ayından itibaren daha yoğunlaştırılmış olarak yapma düşüncesinde olduklarını, yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varmanınsa sadece kendilerine bağlı olmadığını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmesinin ardından cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün de mülkiyet başlığını ele alarak biraz daha detaya girdiklerini ve tarafların bugüne kadar ortaya koyduğu görüş ve önerilerde bir yakınlaşma olabilir mi diye baktıklarını kaydetti.
Eroğlu, görüşmelere 31 Ağustosa kadar ara verdiklerini, ancak liderlerin özel temsilcilerinin verilen arada bir araya geleceğini, iki tarafın teknik ekiplerinin mülkiyet konusunda daha kapsamlı çalışma yapacağını söyledi.
Hristofyas'ın kendisini 31 Ağustos akşamı Güney Kıbrıs'taki evinde yemeğe davet etiğini de açıklayan Eroğlu, böylece Rum lidere iadeyi ziyaret yapmış olacağını belirtti.

-'HRİSTOFYAS'IN DÜŞÜNCELERİ KAPSAMLI ÇÖZÜM İÇİN SIKINTI YARATIR'-

Görüşmede, Hristofyas'ın dış dünyaya duyurmaya çalıştığı kapsamlı çözüm dışındaki görüşlerine de yanıt vererek kayıtlara geçirdiklerini ifade eden Eroğlu, bu konudaki bir soru üzerine, Rum liderin bu görüşlerini daha önce kamuoyuna duyurduğunu ve kapalı bölge Maraş'ın Rumlara verilmesi, Gazimağusa limanının AB denetiminde açılması, Mağusa hisarlarının restorasyonu ve uluslararası konferans gibi düşüncesi olduğunu anımsattı.
Eroğlu, 'Tabi bunlar, biz göre, kapsamlı bir çözüm için sıkıntı yaratır. Çünkü biz, bir bütün olarak Kıbrıs sorununu ele aldık, bir bütün olarak bir anlaşma metni ortaya çıkarıp, referanduma götürme düşüncesindeyiz. Bu konudaki düşüncelerimiz biliniyor, Sayın Hristofyas da biliyor ve kendilerine görüşlerimizi aktarmış bulunuyoruz. O da zaten bu konuda fazla ısrarlı olamadı, çünkü neticede her iki tarafın kabul edebileceği bir anlaşma metni arayışı içerisindeyiz' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'Başından beri mülkiyet konusu görüşülüyor ve görüşmelere bu tempoda devam edilirse yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılabilir mi?' sorusu üzerine ise, müzakerelerde 6 ana başlık bulunduğunu en zor başlığın da mülkiyet konusu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
'Mülkiyet konusunda bir yerlere varabilirsek  diğer başlıkları daha rahat aşabiliriz gibi bir düşünce var. Ama neticede zaman gösterecek. Biz eylülden itibaren daha yoğunlaştırılmış müzakereler yapma düşüncesindeyiz. Yani, çalışmalarımızı birbirimize daha detaylı öneri sunacak şekle getirmek ve daha sık bir araya gelerek yıl sonuna kadar süreci tamamlamak düşüncesindeyiz. Bu mümkün mü değil mi, sadece bize bağlı bir olay olmadığını da biliyorsunuz. Onu göreceğiz.'
Bugün 8. görüşmesini yapan Eroğlu ve Hristofyas, müzakerelere 31 Ağustosa kadar ara verdi.
11 Eylül 2008'de, KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Hristofyas arasında başlayan müzakereler, 18 Nisan 2010'da KKTC Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 26 Mayıstan itibaren Eroğlu ve Hristofyas arasında sürdürülüyor.
10.08.2010 14:04:09