Bakandan Özürlülere Referandumda Yardım Sözü Ankara

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, özürlülerin ihtiyaçları olan her yere taşınmaları konusundaki hizmetlerin devam ettiğini belirterek, 'Bu konuda da (oy kullanacakları yere ücretsiz taşınmaları) kendilerine yardımcı olabiliriz' dedi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, özürlülerin ihtiyaçları olan her yere taşınmaları konusundaki hizmetlerin devam ettiğini belirterek, 'Bu konuda da (oy kullanacakları yere ücretsiz taşınmaları) kendilerine yardımcı olabiliriz' dedi.
Kavaf, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Özürlüler Yüksek Kurulu Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantıda 'ulaşılabilirlik' konusuna daha geniş bir perspektiften bakmayı hedeflediklerini söyledi.
Özürlülere yönelik ulaşılabilirlik konusunun Türkiye için yeni bir alan olduğuna işaret eden Bakan Kavaf, özürlülerin hayatlarının kolaylaşmasının yerleşim birimlerinin onların ulaşabilirliğine uygun hale getirilmesiyle mümkün olacağını belirtti. 
Özürlüler Kanunu'na göre 2012 yılına kadar tüm yerel yönetim birimlerinin ulaşabilirlik konusundaki çalışmalarını tamamlamaları gerektiğini hatırlatan Kavaf, Bakanlık olarak tüm kamu ve özel kuruluşlara ihtiyaç duyacakları desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi. 
Bakan Kavaf, Özürlüler İdaresi Başkanlığı (ÖZİDA) tarafından hazırlanan 'Örnek Engelsiz Kent Projeleri'nin şimdiye kadar Konya, Karaman, Keçiören ve Hendek belediyelerinin işbirliğiyle hayata geçirildiğini ifade etti. 
ÖZİDA'nın Gazi Üniversitesi ve Türk Standartları Enstitüsünün katkılarıyla 'Yerel Yönetimler İçin Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler Teknik El Kitabı' hazırladığını da belirten Kavaf, kılavuz niteliğindeki bu kitabın yerel yönetimleri hem yasal hem de teknik açıdan bilgilendirdiğini söyledi. 
Kavaf, kitabın valiliklere, belediyelere, kamu kurum ve kuruluşlarına ve ilgili özel kuruluşlara gönderildiğini kaydetti. 
Bu yılın 'Herkes İçin Ulaşılabilirlik Eylem Yılı' olarak belirlendiğini ifade eden Kavaf, 'Bu kapsamda ÖZİDA'nın koordinasyonunda ilgili kesimlerin katılımıyla Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Ulusal Eylem Planı Taslağı hazırlandı' diye konuştu.

-'TÜM OKULLARDA ÖZÜRLÜ ASANSÖRÜ BULUNACAK'- 

Özürlülerin istihdamı, eğitimi ve bakımı konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Kavaf, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Yaptığımız çalışmalarla ağır özürlü çalıştıran iş yerlerine korumalı iş yeri statüsü verilecek ve devlet tarafından desteklenecek. Bundan böyle tüm okullarımızda özürlü asansörü bulunacak ve okullar engelsiz hale getirilecek. Kredi yurtlar kurumuyla gerçekleştirilen ortak çalışmalar neticesinde 2003'ten itibaren inşa edilen tüm yurtlarda engelli öğrenci odaları bulunuyor. 
Evde bakım hizmeti kapsamında bu yıl içinde 300 bin özürlü kardeşimize kendi evlerinde ulaşmayı hedefliyoruz. Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan özürlülerimizin sosyal hayattan koparılmadan bakımının sağlanması amacıyla 'umutevi' hizmet modelini hayata geçirdik. Bir apartmanda veya bir sitedeki müstakil ve de ortalama 6 özürlünün bakıcı personel refakatinde yaşayacağı şekilde planlanan 'umutevleri'nin sayısını artırmayı amaçlıyoruz.'
Özürlülerin toplumdaki her imkana toplumla bütünleşmiş bireyler olarak ulaşabilmesi, toplumun her alanında var olabilmesi ve teknolojik donanımlardan faydalanması gerektiğinin bilinciyle politikalar ürettiklerini vurgulayan Bakan Kavaf, 'Özürlülerimizin hayata daha aktif katılmaları için bütün imkanları seferber etme, tüm tedbirleri alma kararlılığındayız. Bu çerçevede özürlü vatandaşlarımız için yaptığımız yatırımlar tüm ekonomik kaygılarımızın üzerindedir' değerlendirmesinde bulundu.

-'ENGELLİ VATANDAŞLARIN SANDIKLARA ULAŞIMI SAĞLANACAK MI'-

Bir gazetecinin, 'Engelliler için referanduma yönelik bir girişiminiz olacak mı? Görme engelliler için kabartmalı pusulalar yapılacak mı ya da engellilerin sandıklara ücretsiz taşınması söz konusu mu' sorusunu yanıtlayan Bakan Kavaf, 'Oy pusulaları basıldı. Kabartmalı pusula referandum için mümkün değil, ancak 2011 seçimleri için değerlendirilebilir. Özürlülerin ihtiyaçları olan her yere taşınmaları konusundaki hizmetlerimiz devam ediyor. Bu konuda da kendilerine yardımcı olabiliriz' dedi.
10.08.2010 12:05:19