Akdeniz'de 85 Bin Adet Bitki Üretiliyor

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde 14 dönümlük bir alanda oluşturulan fidanlıkta toplam 85 bin adet mevsimlik çiçek ve bitki üretildiği açıklandı.

Akdeniz'de 85 Bin Adet Bitki Üretiliyor
Akdeniz Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün, Özgürlük Mahallesi'nde bulunan fidanlığı yoğun bir üretim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekilirken, söz konusu fidanlıkta da 100'e yakın çeşit çiçek, ağaç ve çalı türü süs bitkileri yetiştirildiği vurgulandı. Fidanlıkta, belediye personeliyle Akdeniz iklimine uygun her türlü çiçek ve bitki üretiminin yapılabildiğini anlatan Belediye Başkanı Fazıl Türk, sorumluluk sahalarının genişlediğini, daha önce 60 bin olan mevsimlik çiçek ve bitki üretiminin şu anda 85 bine, önümüzdeki dönemde de 100 bine çıkartılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Bölgenin iklimine uyum sağlayabilen farklı tür bitkilerin üretimi için çaba sarf ettiklerini ifade eden Türk, "Sınırlarımızın genişlemesiyle, fidanlığımızdaki üretim kapasitesini de 2 katından da fazla bir seviyeye çıkardık. Özellikle Akdeniz'e yeni bağlanan beldelerimizde yaşayan halkımızın bu konuda talepleri çoğaldı. Daha doğrusu ilçemize bağlanan birçok mahallemiz ilk defa mevsimlik çiçeklerle tanıştı. Fidanlığımız görevlileri de bu talepleri karşılamak için yoğun bir çaba harcamaktadır" dedi.
Fidanlıkta, 2'si kapalı, biri açık olmak üzere toplam 3 sera olduğunu, kış aylarında dondan etkilenen bitkiler için de yüksek ve kapalı yeni bir sera yapıldığını bilgisini de veren Türk, özellikle yoğun talep gören ağaç, çalı ve mevsimlik çiçek üretiminde ciddi bir çeşit ve miktar artırımına gittiklerini söyledi. Türk, talep nedeniyle kışlık bitki üretiminin de 80 bin çeşide çıkarıldığını, tohumların eylül ayında toprağa atılacağını belirtti.
Fidanlıkta ağaç olarak da 10 bin çeşit, 30 bine yakın da çalı türü bitki üretildiğini kaydeden Fazıl Türk, "Bugün kendi fidanlığımızda 100'den fazla çeşidimiz var. Kısacası, Akdeniz'de yetişen bütün çiçek, ağaç ve çalı türlerinden fidanlığımızda mevcuttur. Üretimimiz sayesinde de hem belediyemizi büyük bir maliyetten kurtarıyoruz, hem de Akdeniz'i çiçek bahçesine dönüştürüyoruz. Akdeniz'de bütün alanları yeşillendirip, çiçeklendiriyoruz. Halkımızın kendilerine ait olan yeşil alanları sahiplenip korumaları bizleri daha da mutlu ediyor" diye konuştu.
Türk, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Eğer kendi fidanlığımızda üretimimiz olmasaydı, yani dışarıdan fidan, tohum, çiçek, veya ağaç satın alma yoluna gitseydik, karşımıza çok büyük bir maliyet çıkardı. Oysa kendi fidanlığımızdaki üretim sayesinde böyle bir giderimiz oluşmuyor. Nitekim dışarıdan alım yoluna gidilseydi, karşımıza, kendi üretimimizin 2-3 katı bir maliyet çıkardı. Örneğin dışarı tanesi 5 lira olan bir fidanı, çalışanlarımız, tüm maliyetler dahil olmak üzere kendi fidanlığımızda sadece 50 kuruşa üretebiliyor."