YAŞ'tan sürprizler çıkabilir!

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davası kapsamında 102 sanık hakkında verdiği yakalama kararın...


İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davası kapsamında 102 sanık hakkında verdiği yakalama kararının gölgesinde toplanacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ), ilk toplantısını bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapacak.
Haklarında yakalama emri çıkartılan sanıklardan YAŞ'ta dosyası görüşülecek 11 generalin terfi edip edemeyeceği tartışmaları devam ederken, Milli Savunma Bakanlığı'nın, terfilerle ilgili hazırlayacağı rapor da masaya yatırılacak. Rapor doğrultusunda, terfiler konusunda içtihat niteliğinde bir karar oluşturulacak. Genelkurmay Başkanlığı'nın yeni komuta kademesinin belirleneceği YAŞ'ta durumu görüşülecek general ve subaylar hakkında açılmış çok sayıda dava, sürpriz kararların alınmasına neden olabilecek. YAŞ'ta 2 yıllık görev süresinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, yaş haddinden emekli olacak. Başbuğ'un yerine 3 yıl süreyle Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atanacak.
YAŞ'ta Başbuğ, yaş haddinden emekliye ayrılacak ve yerine Koşaner getirilecek. 2004'te orgeneralliğe terfi eden ve karargâhtaki en kıdemli general olan Koşaner, yaş haddinden emekli olacağı 2013'e kadar 3 yıl süreyle bu görevde kalacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ise teammüllere uyulduğu takdirde, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın getirilmesi bekleniyor. Iğsız, yaş haddinden emekliye ayrılana kadar 1 yıl boyunca bu görevde kalacak.

 

Terfi için 9, bekleme için 12 oy gerekiyor
YAŞ'a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Genelkurmay Başkanlığı'nda görevli 15 orgeneral ve oramiral üyelik ediyor. Şura'da terfilere ilişkin kararlar oy çokluğuyla alındığı için, bir subayın terfi edebilmesi için 9 oy yeterli olacak. Rütbe bekleme süreleri dolan subayların bulundukları rütbede 1 yıl daha beklemesi için ise 3'te 2 oy gerektiğinden, bir subayın bulunduğu rütbede beklemesi için 12 oy gerekecek.