Canlı yayında burs kazandı

İnci Ertuğrul*'un sunduğu *Haber Tadında* programında, sevindirici bir olay yaşandı.

Canlı yayında burs kazandı
TRT HABER ekranlarında yayınlanan programa Yazar Taha Erdem'lebirlikte konuk olan Kavram Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bahattin Durmuş, başarılı bir öğrenci olan fakat maddi imkansızlıklar yüzünden dersaneye gidemeyen Zeynep Kök'ün eğitim masraflarını üstlendi.

TRT Haber izleyicilerinin haftasonları keyifle seyrettiği Haber Tadında programında sunucuİnci Ertuğrul gazete manşetlerini okurken Radikal Gazetesi'nin "Bravo Sana Nedim" başlıklı haberini değerlendirdikten sonra sevindirici haber geldi.

Durmuş, haberde yer alan başarılı öğrenci Zeynep Kök'ün tüm eğitim masraflarını karşılayacakları müjdesini verdi. Radikaldeki haberde, üniversite sınavında 710. olarak Siirt'te derece yapan Nedim Kök'ün kardeşiZeynep maddi imkansızlıklar yüzünden dersaneye gidemeyecek durumdaydı...

RADİKAL'DE ÇIKAN HABER


Anne Güllü Kök ün tek isteği, oğulları Nedim (soldaki) ve Abdurrahman ile kızı Zeynep 'in okuması. Üniversiteye giriş sınavında 710. olan Nedim Kök, Siirt tarihinin bu
başarıyı yakalayan beşinci genci. Nedim beş yaşından beri yetiştirme yurdunda kalıyor. Nedim'in biri kendisi gibi yurtta büyüyen iki kardeşi de Anadolu Lisesi'nde okuyor

TURAN KOYUNCU

SİİRT - Yetiştirme yurdundan bu kez 'dram' değil, bir başarı öyküsü çıktı.Siirt Valiliği Yetiştirme Yurdu'nda kalan 19 yaşındaki Nedim Kök,üniversiteye giriş sınav sonuçlarında ilk 800 öğrenci arasına girdi. "Devletbu imkanları sağlamasaydı, bu başarıyı elde edemezdim" diyen Nedim Kök'ünbiri yurtta kalan iki kardeşi de Anadolu Lisesi'nde okuyor.

Her yıl üniversiteye giriş sınavlarında Türkiye sıralamasının alt sıralarında yer alan Siirt'te, bu yıl beş yaşından beri yetiştirme yurduna kalan Nedim Kök YGS'de 497.386 puan alarak 710., LYS'de ise 503.084 puanalarak 796. sıraya yerleşti. Nedim Kök, üniversite sınavında aldığı puanla Siirt tarihinin en büyük başarısını elde eden beşinci kişi oldu.

Anne kalp hastası

Nedim'in babası beş yaşındayken ölmüş. Kalp hastası anne eşinin ölümüyle ortada kalınca iki oğlunu yetiştirme yurduna vermiş. Ayağı ve sırtından da rahatsızlığı olan anne Güllü'ye doktorlar "Bu şekilde en fazla üç yıl dayanabilirsin" dese de o hem hayata asılmış hem de çocuklarını okutmak için seferber olmuş.

Anne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından üç ayda bir verilen 500 TL maaşla geçimini sağlıyor. SYDV'nin düzenli olarak gıda, giysi ve yaşam malzemesi yardımında bulunduğu Kök ailesinin, Nedim gibi yurtta büyüyen oğlu 17 yaşındaki Abdurrahman Kök ise Anadolu Lisesi'nde okuyor. Ailenin en küçüğü olan ve annesiyle yaşayan 16 yaşındaki Zeynep ise AtatürkAnadolu Lisesi 11. sınıfını okuyor.

Gösterdiği başarıyı arkasındaki devlet desteğine bağlayan Nedim Kök, şimdiiyi bir üniversiteye yerleşmeyi hedefliyor:

"Geçen sene özel bir dershanenin yaptığı sınavda başarılı oldum. Dershanedeücretsiz okuma hakkı elde ettiğim için çok sevinmiştim. Geçen yıl Fethiye'dekampa gönderdiler. Hem eğlendik hem de ders çalıştım, bu kampın çok yararıoldu. Yurtta ve dershanedeki öğretmenlerin çok büyük desteklerini gördüm.Benimle özel olarak ilgilendiler. Bana destek veren devlet yetkililerinimahçup etmediğim için çok seviniyorum. Şimdi önümde tek bir hedef var. O daiyi bir üniversiteye kayıt yaptırmak."

Yardımla geçiniyor

Eşi öldükten sonra üç çocuğunu devletin sağladığı imkanlarla büyüttüğünüanlatan anne Güllü Kök, her türlü imkansızlığa göğüs germiş. Üç çocuğunun dabaşarılı olmasının kendisine acılarını unutturduğunu anlatan anne Kök,"Allah'a şükürler olsun oğlum güzel bir başarı elde etmiş, üç çocuğum da başarılıdır. Onları perişanlıkla, ağlamakla büyüttüm. Sayın valimize, belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Üç ayda bir Siirt Valiliği'ne dilekçe veriyorum, bize yardımcı oluyor. Kömür ve gereken tüm yardımlarıvalimiz bize sağlıyor. Devletimizin imkanıyla çocuklarımı büyüttüm ayrıca devletimiz üç ayda 500 lira sakat maaşı veriyor. Ayda bir bazen 200, bazen 300 lira veriyor, onunla geçiniyorum" diyor.

Anne Kök'ün eşini kaybettikten sonra yaşadıkları da ayrı bir öykü: "Ayağım ve sırtım sakattır. Doktorlar bana bu şekilde en fazla üç yıl dayanabilirsin dedi. Öyle de böyle de çocuklarıma güzel bir şekilde baktım. Oğlumun başarısı bana tüm acılarımı unutturdu. İki oğlum devlet korumasında ve halen yurtta kalıyor. Ama kızım benimle."

Zeynep'e de dersane gerek


Annenin şimdi bir isteği daha var:"Devletimizden tek istediğim şu anda
Anadolu Lisesi 11'nci sınıfında okuyan 16 yaşındaki kızım Zeynep'in dershane parasının valilikçe karşılanması ve daha güzel yerler kazanmasıdır."

İnternet Haber