Blackberry'nin iPad katili kasımda geliyor

ABD'li bilgisayar devi Apple'ın 3 ayda 3 milyonun üzerinde satış rakamı yakaladığı tablet PC modeli iPad'...


ABD'li bilgisayar devi Apple'ın 3 ayda 3 milyonun üzerinde satış rakamı yakaladığı tablet PC modeli iPad'e rakip olma yarışına iş dünyasının en popüler markalarından Blackberry de katılıyor. Donanım tarafında HP, Dell, Asus gibi şirketleri, yazılım tarafında Microsoft, Google gibi firmaları karşısına alan Apple şimdilik rahat. Çünkü hala bu devlerin içinden iPad'e rakip ürün çıkmadı. Ama şirketlerin hepsi bu pazar için ürün geliştirdiğini açıkladı.
Rekabette şimdilik en etkili hareketi ise Blackberry cihazlarının üreticisi Kanadalı RIM, kasım ayında çıkaracağı tablet bilgisayar modeliyle yapmaya hazırlanıyor.
"BlackPad" adıyla pazara sunulacak olan yeni bilgisayar için RIM firması "Blackpad.com" adresinin tüm haklarını satın aldı. iPad'le boyut olarak benzer özellikte tasarlanan ürünün 9.7 inç boyutunda olacağı ve Wi-Fi ile Bluetooth özelliklerini kablosuz bağlantı tarafında destekleyeceği belirtiliyor.
'Dokunmatik' sorunu
Akıllı cihaz kategorisinde Apple'ın iPhone modeliyle kıyasıya rekabet eden Blackberry'nin tablet bilgisayar tarafında nasıl bir performans göstereceği merak konusu. Dokunmatik ekran ve gelişmiş teknolojilerle donatılan iPad'in karşısına çıkacak olan BlackPad'te kullanılacak teknolojilerin yenilenmiş olması muhtemel. Çünkü iPhone'un karşısına çıkan dokunmatik ekranlı Blackberry modelleri beklentileri karşılamadı ve iPhone cephesinde "rakip" konumunu bir türlü güçlendiremedi. Yeni cihazın en büyük avantajını not edelim: iPad'de olmayan Flash desteği.
Video konferans farkı
Blackberry için cihazın yanı sıra milyonlarca uygulamanın yer aldığı online mağazasını da burada etkili olarak kullanması bekleniyor. Günde 1 milyona yakın uygulama yükleme sayısının yakalandığı Blackberry'nin online mağazası yeni nesil bilgisayar ve sistemler için yeniden güncellendi.
Öte yandan biri ön yüz diğeri arka yüzde olmak üzere iki dijital kamerayla birlikte geleceği öngörülen BlackPad tablet bilgisayarların video konferans teknolojisinin kullanımına aracılık edeceği bu adımla iş dünyasında iPad'lerin önüne geçmeyi planladığı bildiriliyor. Cihazda kullanılacak olan işletim sistemi ise Blackberry'nin kendi işletim sistemi olacak. Apple da iPad üzerinde kendi işletim sistemini kullanıyor.


BAE'de Blackberry cihazlara yasak
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ulusal güvenlik konusunda tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Blackberry'lerin ana servis kollarına yasak getiriyor. BAE'de 500 binin üzerinde BlackBerry abonesi bulunduğu belirtiliyor. İlgili karar iki cep operatörü Etisalat ve Du'ya dün bildirildi. Blackberry aboneleri ses, kısa mesaj, görüntülü mesaj hizmetlerini kullanmaya devam edecek.
Ülkenin resmi haber ajansı, "Yerel yasalara uygun bir çözüm bulunana kadar söz konusu hizmetlerin 11 Ekim'den itibaren askıya alınacağını" bildirdi. Yasaklanacak servislerin, anlık mesajlaşma hizmeti messenger, e-posta programı ve web tarama servisleri olduğu belirtildi. Blackberry kullanıcılarının bilgilerinin yurtdışında depolanıyor olması ve tüm bilgilerin yurtdışından transfer edilmesi ülkede tartışma yaratmıştı. Blackberry kanadı ise şifreli sistemler üzerinde çalıştıklarını ve bu bilgilere kimsenin ulaşamayacağını belirtiyor.
Öte yandan Hindistan da kendilerine kullanıcıların e-posta ve kısa mesajlarına ulaşma imkanı verilmediği takdirde BlackBerry hizmetlerini yasaklamayı planlıyor.