Türkiye İsrail'den Adım Bekliyor

Dışişleri Bakanı, İngiliz Financial Times'a verdiği demeçte, 'gelecek haftalarda ve aylarda olacaklar İsrail'in tavrına bağlı' dedi.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin "kritik bir aşamada" olduğunu söyledi.
İngiliz Financial Times'a verdiği demeçte, Davutoğlu, "gelecek haftalarda ve aylarda olacaklar İsrail'in tavrına bağlı" dedi.
Davutoğlu, Financial Times'ın Ortadoğu Editörü Roula Khalaf'ın "Özür ve uluslararası soruşturma talepleriniz kabul edilmezse İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme niyetinde misiniz?" sorusuna, "8 Türk ve 1 Amerikan vatandaşı, uluslararası sularda İsrailli güçleri tarafından öldürüldü. Şimdi ortada bir soru var. Kim öldürdü, neden öldürdü ve bu suçun sonuçları ne olacak?" dedi.
Türkiye'nin uluslararası soruşturmada ısrarlı olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Bu soru sadece Türkiye ile İsrail arasında değil, İsrail ile uluslararası toplum ve uluslararası hukuk arasındadır" dedi.
Davutoğlu, "Uluslararası soruşturma olmazsa ne olacak?" sorusuna da, "İsrail ile ilişkilerimiz çok iyiydi. Gazze'ye saldırılardan dolayı bozuldu ve maalesef şimdi Türkiye-İsrail ilişkileri kritik bir aşamada. Gelecek haftalar ve aylarda olacaklar İsrail'in tavrına bağlı olacaktır" karşılığını verdi.
"İlişkilerimiz kesinlikle tüm perspektiflerden yeniden gözden geçirilecektir" diyen Davutoğlu, İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerektiğini belirtti.
AB'ye Entegrasyon Süreci Türkiye'nin En Stratejik Hedefidir
Türkiye'nin Ortadoğu'ya yöneldiği ve AB'ye katılımla artık ilgilenmediği" yorumlarını "saçma" olarak niteleyen Davutoğlu, "AB'ye entegrasyon süreci Türkiye'nin en stratejik hedefidir. Ama kimse Türkiye'yi bu sürecin gecikmesi konusunda suçlayamaz, çünkü Türkiye tüm ödevlerini yaptı" dedi.
Türkiye'nin bölgesinde nükleer silahlara karşı olduğunu belirten Davutoğlu, İran'ın bu çerçevede daha şeffaf olması gerektiğine de işaret etti.

TRT