Tkdk'nın Tanıtım Toplantıları

AB kırsal kalkınma desteklerini üretici ve girişimcilerle buluşturacak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından Bafra ilçesinde Kırsal Kalkınma Programı "IPARD" tanıtıldı

Tkdk'nın Tanıtım Toplantıları
AB kırsal kalkınma desteklerini üretici ve girişimcilerle buluşturacak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından Bafra ilçesinde Kırsal Kalkınma Programı "IPARD" tanıtıldı.
Avrupa Birliği'nin Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın (IPA) 5. bileşeni olan kırsal kalkınma kapsamında IPARD programı ile birlikte Türkiye'nin kalkınmasına güç katacak, AB kırsal kalkınma desteklerini üretici ve yatırımcılarla buluşturacak TKDK'nın Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından Bafra ilçesinde bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Bafra Ziraat Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Çetinkaya Belediye Başkanı Hadi Sezer, Kolay Belediye Başkanı Dursun Aygün, İkizpınar Belediye Başkanı Ufuk Saral, Doğanca Belediye Başkanı İsmail Mutlu, İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanları, kurum müdürleri, öğretim görevlileri, kooperatif ve üretici birlikleri temsilcileri, muhtarlar, tarımsal işletme sahipleri ve 150'ye yakın vatandaş katıldı.
Türkiye'nin AB'ye aday olması ile birlikte her alanda olduğu gibi tarım alanında gelişme gösterildiğini kaydeden TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, "AB ile müzakerede açılan 35 fasıldan biri de kırsal kalınma faslıdır ve kırsal kalkınma alanındaki AB hibe fonlarının dağıtılması amacıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurulmuş ve Ankara merkezli olarak 20 ilde örgütlenmiştir. Program süresince 874 milyon eurosu AB hibe desteği, 291 milyon eurosu ulusal destek olmak üzere toplam 1 milyar 165 milyon euro destek sağlanacaktır. IPARD Programı kırsal alanla ilgili birçok sektörü kapsamakta ve bu sektörlerdeki yatırımlar program kapsamında desteklenecektir. Kurumumuzca uygun harcamaların yüzde 50'si, bazı durumlarda da yüzde 65'ine varan oranlarda hibe desteği sağlanmaktadır. Samsun ilimiz, IPARD programının destek sağladığı bütün tedbirleri kapsamaktadır. Bu anlamda en şanslı illerimizden biridir. Hedefimiz Samsun ilimizin bu desteklerden azami ölçüde yararlanabilmesidir. 175 bin hektar tarım alanına ve IPARD Programı'na uyumlu 627 işletmeye sahip olan Bafra ilçemiz bu yarışta önde gidecek olan ilçelerimizden biridir. Bu nedenle, vatandaşlarımız başvuru çağrı döneminde uygun ve sürdürülebilir projelerini TKDK'ya sunmalıdırlar. TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü 42 uzman personeliyle, başvuru sahiplerine her türlü desteği sağlayacaktır" diye konuştu.
TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan'ın Konuşmasından sonra söz alan Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı, Bafra'nın mevcut potansiyeliyle kırsal alanda birçok sektörde proje üretebileceğine vurgu yaparken, vatandaşların sadece hayvancılıkla ilgili sektörlere değil, diğer tarımsal sektörlerde de yoğunlaşmalarının faydalı olacağını belirtti. Bafra ilçesindeki bütün kamu kurumları olarak proje yarışında Bafra'yı ve Samsun'u öne çıkarmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Ayhan Boyacı, katılımcılara ve TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü personeline teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Program IPARD Programının tanıtıldığı bir sunumun gerçekleştirilmesi ve TKDK'da görevli uzmanlar tarafından vatandaşların program hakkındaki sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.