Adli tıp sınıfta kaldı - POLİTİKA

Devlet Denetleme Kurulu, Adli Tıp ile ilgili raporunu açıkladı. Buna göre kurumda bilirkişi müessesi sorunlu, kriminal uzmanı yetişmiyor ve cinsel suç mağdurlarının psikolojisi korunamıyor

 
Devlet Denetleme Kurulu , Adli Tıp ile ilgili raporunu açıkladı . Buna göre kurumda bilirkişi müessesi sorunlu , kriminal uzmanı yetişmiyor ve cinsel suç mağdurlarının psikolojisi korunamıyor
Adli Tıp Kurumu’na yönelik eleştiriler üzerine , Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu , son dönemde Münevver Karabulut , Güler Zere ve Hüseyin Üzmez gibi kamuoyunun yakından takip ettiği dava incelemelerindeki tartışmalı kararlara imza atan Adli Tıp Kurumu’na ilişkin raporunu tamamladı . “Bilirkişi müessesi sorunlu . Kriminal uzmanı yetişmiyor . Personel atama ve nakil işlemlerinde de hukuka aykırı uygulamalar var” sonucuna varılan raporda , “Cinsel suç mağdurlarının ruh sağlıklarının , bu eylem nedeniyle bozulmuş olup olmadığının tespitine dair dosyaların sayısında ciddi artış ortaya çıktı . TCK’nın konuyla ilgili hükümlerinin nasıl anlaşılması gerektiği konusunda hukuk ve adli tıp çevrelerinde bir görüş birliği yok” denildi .


CİNSEL SUÇ MAĞDURLARI KORUNAMIYOR

2007 , 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan raporun özeti , Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yayımlandı . Raporda , özetle şu ifadelere yer verildi :

• “Cinsel suç mağdurlarının ruh sağlıklarının , bozulmuş olup olmadığının tespitine dair dosyaların sayısında ciddi bir artış ortaya çıkmıştır .

KURUMUN İSMİ DEĞİŞTİRİLECEK

• Yeterli ve nitelikli uzman personelin yetiştirilmesi sağlanamamakta ; yetişmiş uzmanlar ise Kurum bünyesinde istihdam edilememektedir .

• Sistemin işleyişinde ayrıca , bilirkişinin cevap vereceği sorunun açık ve net olarak belirlenmemesi , hukuki konularda bilirkişiye müracaat edilmesi , raporların süresinde hazırlanıp ilgili merciye sunulmaması gibi başka problemler de mevcuttur .

n Adli Bilimler Akademisi kurulmalıdır .

• ( Adli Tıp Kurumu ) olan isminin yürüttüğü bütün faaliyetleri tam olarak kapsayabilmesini teminen ‘Adli Bilimler Kurumu’ biçiminde değiştirilmesi uygun olacaktır . • ANKARA star



Star Gazete