Rusya'da bira da sert alkol içeceği sayılacak

Rusya'da yakın zamanda hazırlanacak yasa tasarısı doğrultusunda biranın sert alkollü içecek listesine yerleştirileceği ve alkol ile aynı muameleye tab

Rusya'da yakın zamanda hazırlanacak yasa tasarısı doğrultusunda biranın sert alkollü içecek listesine yerleştirileceği ve alkol ile aynı muameleye tabi tutulacağı belirtildi. Rusya'nın resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta'ya açıklamalarda bulunan Rusya Parlamentosu Alt Kanadı Duma Ekonomi Politakaları ve Girişimcilik Komisyonu üyesi Viktro Zvagelskiy bira ürünlerine yönelik sert alkollü içeceklere uygulanan gereksinim ve standartların aynısının uygulanmasını öngören yasa tasarısını en geç sonbaharda hazırlayacaklarını belirtti. Zvagelskiy, "Aşırı alkol tüketimi ile mücadele çerçevesinde bir sonraki adımımız bira ile ilgili düzenlemeler olacak. Konu ile ilgili yasa tasarısını sonbahar döneminde sunmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Yasa tasarısında bira üreticilerinden alkol üreticilerine uygulanan vergi mükellefiyetlerinin aynısının uygulanması ve bira için alkolün satıldığı kuralların geçerli yapılması planlanıyor. Parlamenterler ayrıca yasa tasarısının alkol ile yakın zamanda olduğu gibi bira reklamının da kamu alanlarında yasaklanabileceğini kaydetti.

Rusya'da alkolden yılda 80 bine yakın kişi hayatını kaybediyor. Gençler arasında alkol kullanımı 14 yaşa inerken çoğu insanın vodka yüzünden emekli yaşına kadar yaşayamadığına dikkat çekiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in alkolü 'ulusal felaket' olarak ilan etmesi ile birlikte ülkede alkolle mücadele için bir çok çalışma yürütülüyor. 2012 yılına kadar alkol tüketimini yüzde 25 düşürmek isteyen yetkililerin hedefinde fiyatların artırılması ile tüketimin azaltılması var. Ancak bugüne kadar geçekleştirilen benzer çalışmaların kaçak üretimi ve ölümleri getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, reklamların sınırlandırılması, bilinçlendirme ve diğer psikolojik önlemlerin de birlikte geliştirilmesi gerektiğini savunuyor.