Milas'ta Menteşe Beyliği Sempozyumu

Muğla ilinin tümüyle Aydın ve Denizli illerinin bir bölümünde hüküm süren Menteşe Beyliği, Milas'ta 9 â€" 10 Temmuz günleri düzenlenecek Menteşe Beyliği Sempozyumu ile anlatılıp tartışılacak.

Milas'ta Menteşe Beyliği Sempozyumu
Tarihte denizcilikleriyle ünlenerek "Sahillerin Beyleri" diye anılan Menteşe Beyleri ve Beyliğinin tarihinin, kültürünün ve sanat eserlerinin anlatılacağı sempozyum Milas ve Beçin Belediyeleri tarafından destekleniyor.
Cuma günü saat 10.00'da Milashan Otel'de başlayacak olan Menteşe Beyliği Sempozyumu'nun açılış sunumunu 1995 â€" 2009 yılları arasında Beçin'de arkeolojik kazılar yapan Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal gerçekleştirecek ve 19 yıl sürdürdüğü kazılar hakkında açıklamalarda bulunacak. Prof. Dr. Zeki Arıkan ise "Menteşe Beyliği ile ilgili ilk araştırmalar" anlatacak. Yard. Doç. Dr. Adnan Çevik ise "Menteşe Beyliği'nin Güney Batı Anadolu'nun Türkleşmesindeki rolü"nü sunarken Prof. Dr. Remzi Duran da "Menteşe Beyliği sanatına genel bir bakış" konulu sunumu gerçekleştirecek. Prof. Dr. Ali Baş ise sunumunda "Menteşe Beyliği Dönemi Ticari Yapıları"nı tanıtacak. Prof. Dr. Namık Açıkgöz ise ilk günün son sunumunda "Menteşe Beyliği'ne ait bazı yazıtlar ve mezar taşları"nı anlatacak. İlk günkü sunumların ardından Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal'ın rehberliğinde Menteşe Beyliği'nin başkenti olan Beçin Kalesi ve Beçin kent kalıntıları gezilecek.
Sempozyumun ikinci gününde ilk sunumu yapacak olan Yard. Doç. Dr. Ertan Daş "Beçin'deki Menteşe Mezarlığı"nı anlatacak. Ardından Yard. Doç. Dr. Sevinç Gök ise "Beçin seramikleri" konulu sunumunu gerçekleştirecek. Sempozyumun son sunumunu yapacak olan Yard. Doç. Dr. Şakir Çakmak "Balat'taki İlyas Bey Külliyesi"ni tanıtacak. Bu sunumların ardından ise serbest konulu sunumlarla sunulan konular hakkında tartışmalar gerçekleştirilecek. Sempozyum daha sonra saat 15.00'te düzenlenecek veda kokteyli ile sona erecek. Öte yandan sempozyuma Almanya'dan katılması beklenen Prof. Dr. Machiel Kiel ise sağlık sorunları yüzünden doktorlarının uçakla ve karayolu ile uzun yolculuk izni vermemeleri nedeniyle sempozyuma gelemeyeceği için üzgün olduğunu bildirerek başarı dileklerini iletti. Bu arada yeni dönemde Beçin kazılarını yürütecek olan Prof. Dr. Kadir Pektaş da sempozyuma katılacağını ancak bu yıl için bir sunumda bulunmayacağını bildirdi. Sempozyuma destek veren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat Milas Belediyesi olarak bu tür bilimsel sempozyumlara her zaman destek vereceklerini ve Milas'ı bir sempozyumlar kenti haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı da Beçin'nin Menteşe Beyliği'nin başkenti olduğunu anımsatarak "Biz de bu tarihi başkentin bugünkü belediyesi olarak sempozyumu destekliyoruz ve bu sempozyumun Beylikler Dönemi tarihine olumlu katkılarda bulunacağına inanıyoruz" diye konuştu.