Ermenistan konusunda top Türkiye'de

Ermenistan'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Türkiye'ye ilişkilerin normalleşmesi konusunda adım atması gerektiği mesajı verdi. Ermenistan'ın üstüne düşeni yaptığını s...



Ermenistan'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Türkiye'ye ilişkilerin normalleşmesi konusunda adım atması gerektiği mesajı verdi. Ermenistan'ın üstüne düşeni yaptığını söyleyen Clinton, Ankara'yı kastederek, "Sporda söyledikleri gibi, şimdi top diğer tarafta." dedi.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini öngören protokoller onaylanmayı beklerken ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kafkasya'da temaslarda bulunuyor. Clinton, Azerbaycan'ın ardından Erivan'ı ziyaret etti. ABD Dışişleri Bakanı normalleşme için "Top Türkiye'nin sahasında" mesajı verdi. Clinton'ın Ermeni yetkilileriyle görüşmelerinde ise Türkiye'nin savunduğu şekilde bölgesel barış ve istikrara vurgu yapması dikkat çekti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton önceki gün Erivan'da Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ile bir araya geldi. Clinton daha çok Erivan söylemine yakın dursa da Türkiye'nin dile getirdiği hassasiyetleri de hatırlattı. "Türkiye'yi, atmaya söz verdiği adımları yerine getirmesi için teşvik edeceğiz." diyen Clinton, normalleşme ve sınırın açılması için çözüm imkânı bulunabilmesi noktasında iki tarafı teşvik etmeyi sürdüreceklerini bildirdi. Erivan'ın Ankara ile ilişkilerin normalleşmesine hazır olduğunu belirten Clinton, bunu "etkileyici ve devlet adamlığına yakışır" şekilde nitelendirdi. ABD'li bakan, "Onların sporda söyledikleri gibi, şimdi top diğer tarafın sahasında." dedi.
Bakan Clinton, Ermeni lider Sarkisyan'la görüşmesinde ise bölgesel barış vurgusu yaptı. Clinton, Obama yönetiminin Dağlık Karabağ konusunda Helsinki Prensipleri doğrultusunda barışçıl ve devamlı bir çözüm için Ermenistan'la çalışacağını kaydetti. Bu sözlerin hemen ardından Sarkisyan'ı Türkiye ile normalleşme için gösterdiği liderlikten dolayı tebrik eden Clinton, "Bu sorunların (Karabağ ve Türkiye ile normalleşme) Ermeni halkının istikrarı ve daha geniş bölgesel barış imkânlarının gelişmesi doğrultusunda çözümünün en iyi çıkar yol olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı. Türkiye protokollerini onaylamak için Dağlık Karabağ meselesinde ilerleme bekliyor. Bölgesel barış sağlanmadan normalleşmenin yürüyeceğine inanmıyor.
'SOYKIRIM ANITI'NA ZİYARET
Clinton dün Erivan'da "Soykırım Anıtı"nı da ziyaret etti. Anıta çelenk koyan Clinton'a ABD'nin Erivan Büyükelçisi Marie Yovanovitch ve Müze Müdürü Hayk Demoyan eşlik etti. ABD'deki Ermeni diasporası, Erivan ziyareti öncesi Clinton'a "Soykırım Anıtı"nı ziyaret etmesi ve Obama yönetiminin "soykırım"ı tanıdığını açıklaması yönünde yoğun çağrılarda bulunmuştu. Kafkasya turuyla ilgili bir değerlendirme de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan geldi. Yıldız, enerjinin başlığının özellikle Kafkaslar bölgesinde diğer bütün siyasi olaylarını da olumlu etkileyebilecek bir unsur olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin Azerbaycan'la yaptığı en son Şahdeniz-2 anlaşmasının da siyasi olumsuzlukları giderecek bir harekete geçirici görevi gördüğünü belirtti.
ANKARA ZAMAN

Zaman