Denizin Dibi 'Sabit Şamandıra' İle Korunacak Ankara

Teknelerin demirlemesiyle deniz dibinde oluşan tahribatın önlenmesi için Kaş'ta sabit şamandıra sistemi kuruldu.

  Teknelerin demirlemesiyle deniz dibinde oluşan tahribatın önlenmesi için Kaş ' ta sabit şamandıra sistemi kuruldu .
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak , yaptığı açıklamada , deniz çayırlarını denizlerin akciğerleri olarak nitelendirdi .
Deniz çayırlarının canlıların yaşaması için çok önemli alanlar olduğunu ifade eden Baştak , teknelerin demirlemesiyle denizin dip yapısında oluşan tahribatın deniz çayırı yataklarının geleceğini tehlikeye attığını savundu .
Söz konusu tahribatın önüne geçmek için Kaş ' ta sabit şamandıra sistemi kurduklarını dile getiren Baştak , ' Artık tekneler denize çapa atmak yerine sabit şamandıralara bağlanacak , deniz çayırları özgürce büyüyecek ' dedi .
Deniz çayırlarının balık stoklarının ve denizdeki oksijen dengesinin devamlılığını sağlamada önemli rolü olduğunu dile getiren Baştak , şunları söyledi :
' Düzenlediğimiz ' Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulaması Güney MedPAN Türkiye Pilot Projesi ' kapsamında bölgede , deniz ekosisteminin korunmasını ve kaynakların sürdürülebilir kullanımını amaçlıyoruz . Kaş ' ta teknelerin neden olduğu deniz dibi tahribatının önlenmesi amacıyla 2004 ' te sabit şamandıra sistemleri çalışması başlamıştı . Yapılan keşif dalışlarıyla 2004 ' te sabit şamandıra sistemi uygulanan alanlarda , son altı yıllık süreçte , deniz çayırlarının olumlu yönde gelişme gösterdiği tespit edildi . '
Bu çerçevede bölgedeki şamandıra sisteminin yenilenmesi ve sayılarının artırılmasının sağlandığını bildiren Baştak , 30 metre uzunluğundaki teknelerin bağlanabileceği beş adet şamandıranın geçen ay kullanıma sunulduğunu kaydetti .
Kaş ' ın dalış turizmi açısından önemli bir merkez olduğunu da anlatan Baştak , ' Şamandıra sistemi sayesinde birçok balık türü için , üreme , büyüme , beslenme ve saklanma alanı olan deniz çayırları artık özgürce büyüyecek ' dedi .
Baştak , dalış turizminin sürdürülmesinin bu çeşitliliğin korunmasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi .
06 . 07 . 2010 10 : 15 : 32