Davutoğlu: 'Saldırının Hesabını Sorarız' Ankara

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bizim İsrail'e karşı bir suçluluk duygumuz yok.

  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , " Bizim İsrail ' e karşı bir suçluluk duygumuz yok . Başkalarının olabilir ve sessiz kalmayı tercih edebilirler , ama bizim böyle bir psikolojimiz yok " dedi .
TGRT ' deki bir programa konuk olan Davutoğlu , gündeme ilişkin soruları yanıtladı .
Davutoğlu , Türkiye ' nin İsrail ' den özür beklentisinin hatırlatılması ve bu ülkeyle ilişkilerin seyrinin sorulması üzerine , Türkiye ' nin bu konuda ilkesel bir politika izlediğini belirterek , İsrail ' in saldırısının uluslararası sularda olduğunu ve bunu yapmaya hiçbir ülkenin hakkı bulunmadığını kaydetti . " Bu hak kimseye tanınmamıştır " diyen Davutoğlu , saldırının 8 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlandığını da anımsattı .
Sorunun aslında İsrail ile uluslararası toplum arasında olduğunu , bazı ülkelerin ayrıcalıklı durumları bulunmadığını belirten Davutoğlu , insanlık vicdanının sarsılmaması açısından her ülkeye aynı muamelenin gösterilmesi gerektiğini kaydetti . Türkiye olarak bu talebi tek başına dile getirmediklerini , BM Güvenlik Konseyinin başkanlık açıklaması sonrasında bunun uluslararası toplumun talebi olduğunu söyleyen Davutoğlu , bazı ülkelerin bu konuya hassasiyet göstermek açısından fiili düzeyde yavaş davranabildiğini , ancak Türkiye ' nin sessiz kalmayacağını bildirdi .
" İsrail ' in bir şekilde bu konuda hesap verebilir durumda olması lazım " diyen Davutoğlu , ya İsrail ' in tek taraflı olarak çıkıp , bir ihlalde bulunduğunu kabullenip , özür dileyip tazminat ödemesi gerektiğini ya da eğer kendini haklı görüyorsa uluslararası komisyona evet demesi gerektiğini söyledi . Davutoğlu , bu ikisinin de olmaması durumunda , Türkiye ' nin herhangi bir ülke olmadığını ve kayıtsız kalmayacağını belirtti .
Davutoğlu , Türkiye ' nin İsrail ' e ve Musevilere karşı başka bazı ülkelerin aksine tarihten gelen bir suçluluk psikolojisi içinde bulunmadığını söyleyerek , " Bizim İsrail ' e karşı bir suçluluk duygumuz yok . Başkalarının olabilir ve sessiz kalmayı tercih edebilirler , ama bizim böyle bir psikolojimiz yok . Dolayısıyla bu saldırının hesabını sorarız ve gereğini yaparız " dedi .
Türk halkının hukukunu koruma konusunda İsrail değil başka bir ülke de olsa Türkiye ' nin tutumunun değişmeyeceğini söyleyen Davutoğlu , bu nedenle taleplerinin sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti .
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ' ın özür dilemeyeceklerine ilişkin son açıklamasının hatırlatılması üzerine de Davutoğlu , Lieberman ' ın sözlerinin diplomatik nezaketten uzak olduğunu , bu açıdan bu sözlerin kendisi için kıymeti bulunmadığını söyleyerek , iki ülke arasında bu konuda görüşme zemini olmadığını anımsattı .


06 . 07 . 2010 16 : 03 : 20