Yoğun mesai nedeniyle TBMM'ye ziyaretçi alınmıyor
Meclis, bu hafta gündemindeki önemli tasarıları yasalaştırmak için yoğun bir mesai yapacak. Yasama çalışmalarının aksamaması için Meclis'e ziyaretçi a
Meclis Genel Kurulu'nda, Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam edilecek. Tasarıya göre, 'Diplomasi akademisi' oluşturulacak. Akademi, personel eğitimi ve hizmet içi eğitim faaliyetlerini üstlenecek. Ayrıca tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtımla, psikoloji bölümü gibi uzmanlık alanlarından mezun olanlar da meslek memuru olabilecek. Bakanlıktaki 30 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde bazı üst unvanları alamamış meslek memurları, üst unvan alma haklarını yitirecek.
Yurt dışında görev yapan personel ile eşi ve çocuklarının 2 yılda bir defa olmak üzere, Türkiye'ye geliş ve gidiş masrafları karşılanacak. Bazı mahrumiyet ve savaş bölgelerinde görev yapan bürokratlara teşvik ödeneği verilecek ve uğradıkları zararlar karşılanacak.
Bu hafta Genel Kurul'da ayrıca Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu 8 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı ele alınacak. Diğer üniversiteler Yıldırım Beyazıt (Ankara), Bursa Teknik, İstanbul Medeniyet, İzmir Katip Çelebi, Konya Teknik ve Erzurum üniversitelerinin yanı sıra Uluslararası Antalya Üniversitesi adıyla yeni vakıf üniversitesi kurulacak. Bilkent Üniversitesinin adı da İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi olacak.
Mali Kural Kanunu Tasarısı da Genel Kurul'da görüşülecek tasarılar arasında yer alıyor. Tasarıya göre Mali Kural; genel yönetim, KİT'ler ve bağlı ortaklıklar ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlar ile fonları kapsayacak. Belediyeler ve il genel meclisleri, büyük oranda borçlanmayı hükümet onayıyla yapabilecek.
Sayıştay Başkanlığı, mali kural uygulamasında denetim görevi yapacak. Sayıştay, Mali Kural İzleme Raporu'nda yer alan verilerin doğruluğu, güvenilirliği ve önceden belirlenmiş standartlara uygunluğunu değerlendirecek ve sonuçları, raporun yayımından itibaren 45 gün içinde TBMM'ye gönderecek ve kamuoyuna duyuracak.
KİT'ler, Hazine Müsteşarlığı'nın görüşünü alarak DPT Müsteşarlığı'nca hazırlanacak usul ve esaslar çerçevesinde stratejik planlarını hazırlayacak. Genel Kurul, 6 Temmuz Salı günü 15.00-24.00, 7 Temmuz Çarşamba ve 8 Temmuz Perşembe günleri 13.00-24.00, 9 Temmuz Cuma günü ise 14.00-24.00 saatleri arasında çalışacak.
Öte yandan Genel Kurul çalışmalarının daha etkin yürütülmesi için salı günleri saat 15.00'e kadar hariç çarşamba, perşembe ve cuma günleri ziyaretçi kabul edilmiyor.