Kamu şirketi TOKİ de 'bürokrasi'den şikayetçi

İnşaat sektörünün ağabeyi konumundaki kamu şirketi Toptu Konut İdaresi (TOKİ) de bürokratik engellerden dert yandı. Mevzuatın vakit kaybedilmeden deği

İnşaat sektörünün ağabeyi konumundaki kamu şirketi Toptu Konut İdaresi (TOKİ) de bürokratik engellerden dert yandı. Mevzuatın vakit kaybedilmeden değiştirilmesini isteyen İdare Başkanı Erdoğan Baraktar, "Biz de devlet kuruluşuyuz ancak özel sektör gibi çalışıyoruz. Ormanda yol açacaksınız ama çam devirmeyeceksiniz pozisyonundayız." siteminde bulundu.

Zaman gazetesinin düzenlediği 'Sektör Buluşmaları-İnşaat' toplantısında firmaların karşı karşıya kaldığı sorunlar ele alındı. Katılımcılar, dertleri, sıkıntıları ve taleplerini Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir'e iletti. Toplantıda kamu şirketi olan sektörün en büyüğü konumundaki TOKİ'nin başkanı Erdoğan Bayraktar'ın 'bürokrasi'den dert yanması dikkat çekti. Bayraktar konuşmasında, inşaat sektörünün ülke ekonomisine ve istihdama sunduğu katkılara değindi. TOKİ'nin 'özel sektör şirketi' gibi faaliyetlerini yürüttüğünü, yürütmeye de devam edeceğini vurguladı.

Bürokratik engellerden muzdarip olduklarını kaydeden Bayraktar, "Biz devlet olarak bürokratik engelleri, sürtünmeyi azaltamadık, mevzuatları geliştiremedik. Devlet kuruluşuyuz ancak özel sektör gibi çalışıyoruz. Ormanda yol açacaksınız ama çam devirmeyeceksiniz pozisyonundayız." yorumunu yaptı. TOKİ Başkanı, "İnşaatta ruhsat alım süresi bir yıl değil, bazen 3-4 yıl sürüyor. Mevzuat düzeltilmeli ve basitleştirilmeli. Belediyelere çekidüzen verilmeli. Vergiler düşürülmeli." uyarısında bulundu.

Sektör temsilcileri de ağırlıklı olarak belediyelerden şikâyetçi oldu. Bu anlamda konut yapımının önünü açacak değişikliklere gidilmesini önerdi. Sinpaş İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, belediyelerin arsa alımlarının ardından imarı değiştirdiğinden dert yanarken; Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Kibrit kutusu çizmemiş memur projeyi çizip atıyor." dedi.

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz "Anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getiriyorlar." sözüyle belediyelere tepkisini ortaya koydu. ESTON Yapı Genel Müdürü Kaan ise Yücel hafriyatı dökmenin mıcır satın almaktan pahalı olduğuna işaret etti. ARTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve VARYAP İnşaat CEO'su Erdinç Varlıbaş da kentsel dönüşüme gidilmesini istedi.

Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, şirket olarak 2B Yasası'nda değişikliğe gidilmesini beklediklerini aktardı. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya da sektöre "Berberin, hamalın odası var, biz de kurmalıyız." çağrısında bulundu. GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya, mütekabiliyet şartı yüzünden Körfez'e konut satamadıklarını belirtirken; Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum piyasanın şartlarına uygun sözleşmelerle mağduriyetlerin önüne geçilebileceğini savundu.

BAYINDIRLIK BAKANI DEMİR: ARTIK HER ÖNÜNE GELEN MÜTEAHHİT OLAMAYACAK

Toplantıda inşaat firmalarının patron ve yöneticilerini dinleme imkanı bulan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, in ruhsat ve planlama süreciyle ilgili sıkıntılar ile alınan önlemleri anlattı. Bakan Demir, "Türkiye'de yapılan her binada mühendis ve mimarların imzası var. Bakın Marmara Depremi'nde niye bu kadar büyük bir kayıpla karşı karşıya kaldık? Depremde ruhsatlı binalar da yerle bir oldu. Ana sebebi Türkiye'de kim mimar kim mühendis belli olmaması. Lisansı alan bir öğrenci odaya kayıt yaptırıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu böyle değil. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Türkiye'de planlama süreci darmadağın. Belediyeler, verilen yetkileri yerinde kullanmıyor. Bunlarla ilgili uygulamalar denetlenemediği için keyfi davranış ortamı doğuyor. Biz bakanlık olarak bu işe girdik. Müfettiş göndermeye başladık. Bu etkili oluyor, belediyelerin keyfi davranışını düzeltiyor. Yargıda sizler lehine bizim kararımız katkı sunabilir. Müteahhitlerin borcu varsa, iskân alamıyorsa bu konuda da düzenleme yaptık. Yapı sahibi gidip iskân alabiliyor, eğer yapının iskân almasına ilişkin bir sorun yoksa." İfadelerini kullandı.

Demir, konut alımına ciddiyet getirerek sektördeki haksız rekabeti ortadan kaldıracaklarının altını çizdi. Anadolu'da konut yapımında haksız rekabetin söz konusu olduğunu kaydeden Bayındırlık ve İskân Bakanı, müteahhitlerin kayıt içinde faaliyet yürütmediğinden yakındı. Ayrıca, "İş yapanların belgeli usta çalıştırma sistemine geçiyoruz. Teşkilat kanunumuz sonbaharda tamamlanır. Çalışma sonucunda ruhsat ve planlama sorunları tamamen çözüme kavuşacak. Plan yapma yerel yönetimlerde olacak. Plan tadilatı yapma kolay olmayacak." açıklamasını yaptı.

Yerel yönetimlerin planla oynaması gibi durumları ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Bakan Mustafa Demir, yapı denetimini tüm Türkiye'ye yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirtti. Müteahhitliğe girişe de kriter getireceklerini bildiren Demir, "Artık her önüne gelen müteahhit olamayacak." müjdesini verdi.