İsrailde bakanlar birbirine girdi

İsrail'de koalisyon üyesi İşçi Partisi'nin iki bakanı Barak ve Ben-Eliezer arasında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla geçen çarşamba gerçekleştirilen gizli toplantı yüzünden, bağırmaya varan bir kavga çıktı

İsrail'de iktidar ortağı İşçi Partisi'nin dün yapılan toplantısında Ticaret, Sanayi ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer ile, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı "gizli" görüşmeye karşı çıkan parti lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak arasında "sert" bir tartışma yaşandığı bildirildi. Jerusalem Post gazetesine göre Ben-Eliezer, Barak'ı gizli görüşmeye muhalefet etmekle ve basına yanlış bilgi sızdırmakla suçladı. Toplantı da Barak'ın sözcüsü Barak Seri'nin verdiği brifing sırasında, Ben-Eliezer'in sözcüyü görüşmenin medyaya yanlış yansıtılmasıyla suçladığı belirtildi. Gazeteye göre Ben-Eliezer sözcüye, "Seni şişe geçiririm. Ben Iraklıyım. Kiminle uğraştığınızı bilmiyorsunuz" diye bağırdı.

'BARAK DESTEK VERDİ'
Ben-Eliezer, Barak'ın gizli görüşmeye önce destek verdiğini ve hatta Davutoğlu'na saygılarını iletmesini istediğini belirtmişti. Ancak Dışişleri Bakanı Avignor Lieberman'ın görüşmeden dolayı Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sert bir şekilde eleştirmesinden sonra 30 Haziran'daki görüşme hükümet krizine yol açmıştı.

ABD YOLCUSU
Öte yandan Netanyahu'nun yarın ABD Başkanı Barack Obama'yla Washington'da yapacağı görüşme öncesi dün Kudüs'te de gerçekleştirilen ABD'nin bağımsızlık yıldönümü etkinliklerine Lieberman'ın gelmemesi, İsrail medyası tarafından ABD ile son zamanlarda olan gerginliğe bağlandı. Yarınki görüşmede 31 Mayıs'ta Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının da tartışılacağı belirtildi.

ÖNCE DESTEK VERDİ, SONRA ELEŞTİRDİ
Ticaret Bakanı Ben-Eliezer, Savunma Bakanı Barak'ı Davutoğlu ile geçen hafta gerçekleştirilen gizli görüşmeyi önce destekleyip sonra da medya üzerinden eleştirmekle suçluyor.

Saldırıyı araştıran komisyonun yetkileri genişletildi
İSRAİL hükümeti, deniz kuvvetleri tarafından Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıyı soruşturmak üzere kurulan komisyonun yetkilerini genişletti. Dün gerçekleşen kabine toplantısında yapılan oylamada Jacob Turkel başkanlığındaki komisyonun yetkilerinin genişletilmesi kararlaştırıldı. Karar, Turkel'e görgü tanıklarını mahkemeye çağırma ve yeminli ifade alma yetkisi tanıyor. Ancak açıklamada bu yetkilerin, İsrail Savunma Kuvvetleri'ni kapsamadığına dikkat çekiliyor. Bu düzenlemenin, halen süren ayrı bir askeri soruşturmanın bağımsızlığını engellememesi için bu şekilde yapıldığı belirtiliyor. Komisyon, saldırının uluslararası hukuka uygun olup olmadığını araştıracak.
SABAH