Irak'ta 100 Milyar Dolarlık Projeler Trabzon

A 100 MİLYAR DOLARLIK PROJELER

TRABZON (A.

  A 100 MİLYAR DOLARLIK PROJELER

TRABZON ( A . A ) - 05 . 07 . 2010 - Irak ' ta , 100 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen onarım ve inşaat projelerindeki artış , başta çimento sanayi olmak üzere inşaat sektörünün önümüzdeki yıllarda dinamik kalacağının göstergesi olarak yorumlanıyor .
Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüt Merkezinin ülkeler için hazırladığı Irak raporundan , Irak ' ta inşaat ve taahhüt sektörü hızlı bir büyüme dönemine girdi .
Günümüz şartlarına uymayan ya da tahrip edilmiş yapıların yeniden inşa edildiği , inşaat işleri ve inşaat malzemeleri pazarının geliştiği vurgulanan raporda , şunlar belirtildi :
' Irak ' ta yürütülen başlıca altyapı yatırımları , su temini projeleri , atık su arıtma tesisi , elektrik santrali , hastane , okul ve konut inşaatı , kara yolu , hava yolu , köprü ve liman inşaatı alanlarında yoğunlaşmaktadır . Yeniden inşa , onarım ve inşaat projelerinin sayısındaki artış ve tahminlere göre bu alanda gerekli yatırım tutarının 100 milyar dolar civarında olması , çimento başta olmak üzere inşaat malzemelerine ve ilgili iş makineleri ile ekipman pazarının bu tür projelerle önümüzdeki yıllarda sürekli dinamik kalacağı öngörülmektedir . '

-IRAK , TÜRKİYE İÇİN GÖZDE PAZAR-

Raporun genel değerlendirme ve öngörüler bölümünde Türkiye ' ye yönelik olumlu imaj , tarihsel , kültürel bağlar , coğrafi yakınlığın sağladığı lojistik avantajlar , Türk iş adamlarının Irak ' taki etkinliği , Türk ürünlerine yönelik tercih önceliği , Türkiye ' nin Irak ' taki etkisini güçlendirdiği belirtiliyor .
Hızla artan petrol gelirlerini altyapı yatırımlarına ve ithalata yönlendirmeye devam eden Irak ' ın , hem kısa hem de uzun vadede Türkiye için gözde bir pazar niteliğinde olduğu , Irak ' ın ileriye yönelik yatırım ve yeniden yapılanma hedeflerinin , tüm sektörler için önemli ticaret fırsatları sunduğu ifade ediliyor . Kuzey Irak Bölgesi , Türk mallarının yanı sıra doğu sınırından da İran menşeli ürünler için de lojistik avantajı elinde bulunduruyor .
Türk ürünleri , tüm Irak ' ta kalite sembolü olarak kabul ediliyor . Ancak , özellikle Bağdat ve güneyindeki illerde , hatta Anbar , Selahattin gibi diğer eyaletlerde Türk marka ve ürünlerinin çok az sayıda bulunduğu ve bulunanların çoğunun da taklit ürünler ya da düşük kaliteli ürünler olduğu gözlemleniyor . Türk ürünlerini almak isteyen Iraklı tüccarlar ya Kuzeydeki tedarikçilerden mal talep etmekte ya da bavul ticareti yoluyla Türkiye ' den mal temin etmeye yöneliyor . Özellikle bu yolla yapılan tekstil ve hazır giyim ticaretinin önemli ölçüde olduğu değerlendiriliyor .


05 . 07 . 2010 10 : 56 : 40