Süt Üreticilerilerinden Ortak Hamle

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birlikleri (KÖY-KOOP) Denizli Başkanı Mehmet Varol, Ege ve Akdeniz Bölgeleri olarak güç birliği yaptıklarını, ihaleye çıkarak 1 litre sütün taban fiyatının 74

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birlikleri (KÖY-KOOP) Denizli Başkanı Mehmet Varol, Ege ve Akdeniz Bölgeleri olarak güç birliği yaptıklarını, ihaleye çıkarak 1 litre sütün taban fiyatının 74.5 kuruş olarak belirlendiğini söyledi.
Akdeniz ve Ege Bölgesi'ndeki süt üreticilerinin güç birliği yaparak, Batı Akdeniz Bölgesi adıyla ortak bir ihaleye çıktıklarını kaydeden Varol, " Bu ihaleyle Ege Bölgesi'nde günde üretilen 650 ton ve Akdeniz Bölgesi'nde günde üretilen 800 ton süt için tek bir ihale yapıldı. Sanayicilerle günlük bin 450 ton süt için pazarlık masasına oturduk" diye konuştu.
Güney Marmara ve Trakya Bölgelerinde üretilen süt için 25 Haziran'da yapılan ihalede, sütün taban fiyatı 73.5 kuruş olarak belirlendiğini belirten Mehmet Varol "Ama biz Ege ve Akdeniz Bölgeleri olarak güç birliği yaptık ve iki bölgede günde üretilen toplam bin 450 ton süt için ihaleye çıktık. İhalede 1 litre sütün taban fiyatı 74.5 kuruş olarak belirlendi. Böylece bölgemizde 73 kuruş olan sütün taban fiyatına 1.5 kuruş zam yapılmış oldu. 30 Haziran'da Burdur Ticaret Odası'nda yaptığımız ihalede, yüzde 2'lik soğutma primi de hesaba katıldığında, kooperatiflerimiz 1 litre sütü 76 kuruştan satacak" dedi.
Süt ihaleleri yapma görevinin Ulusal Süt Konseyi'nin olduğunu ifade eden Varol şöyle konuştu: "Kurulalı 1 sene olmasına rağmen, Ulusal Süt Konseyi henüz hiçbir ihale yapmadı. Süt ihalelerinin, eylülden sonra, 6 ayda bir Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılacağını öğrendik. Konseyde, sanayiciler, akademisyenler, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı bürokratları ve kooperatiflerin merkez birliklerinin temsilcileri var. Bu ihalelerin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Konseyin yapacağı ihaleler, bölgeler arasındaki süt fiyatındaki farkı ortadan kaldıracaktır"