Geleneksel Kafkas Gecesi

Samsun Kafkas Derneği'nce düzenlenen "Geleneksel Kafkas Gecesi" muhteşem gösterilere sahne oldu.

Geleneksel Kafkas Gecesi
  Atatürk Kültür Merkezi ' nde ( AKM ) yapılan geceye İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş , Samsun Kafkas Derneği Başkan Servet Yıldız , dernek üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı . Gecenin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Servet Yıldız , Samsun Kafkas Derneği ' nin sadece halk oyunları ile ilgili etkinlik yapmadığını , Çerkez kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için uğraş verdiğini söyledi . Samsun Kafkas Derneği ' nin 45 yıllık bir geçmişi bulunduğuna dikkat çeken Yıldız , " Samsun ve civarında 50 bini aşkın Çerkez vatandaşı yaşamakta . Ancak derneğimizin üye sayısı ise bu rakama göre yüzde 2 civarında . Bu rakam oldukça az . Samsun ' da yaşayan Çerkezler olarak kültürümüze sahip çıkan derneğimize üye olarak katkıda bulunmalıyız . Birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz . Ne kadar birlik ve beraber olursak , gücümüz ve yapacağımız etkinlikler bir o kadar artar " dedi .
Yarım asırlık Samsun Kafkas Derneği ' nin Samsun ' a gelen öğrencilerin barınma ve diğer ihtiyaçlarının
karşılanması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Yıldız , " Samsun ' a gerek öğrenci ve gerekse de misafir olarak gelen soydaşlarımızın daha rahat ortamlarda kalmaları için Kurupelit mevkiinde bin 600 metrekare arsa aldık . Buraya bizlere yakışır bir tesis yapmak için uğraş veriyoruz . Ayrıca , dil birliği çok önemli . Bu nedenle Çerkez ( Adige ) dilinin gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz . Bu konuda OMÜ ' de Adigece dil eğitimi verilmesi için çalışmalarımız sürüyor . Önümüzdeki yıllarda Adigece dil eğitimi verilmesi için alt yapı çalışmaları başlatıldı . Şuan bir heyet Kafkasya ' da çalışmalarını sürdürüyor " diye konuştu .
Programa yarıda katılan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ise Sind ekibinin sunduğu oratoryo ile Nart ekibinin oynadığı halk danslarını ilgiyle izledi .
Yapılan konuşmaların ardından sunuculuğunu Setenay Baloğlu ve Setanay Özkan ' ın yaptığı gece , Sind ve Nart halk danslarında Türkiye ' de en iddialı ekiplerinin sunduğu gösteriler ile devam etti . Ayrıca
gecede Jale Sezgin , Adigece bir konser verdi . Türkiye ' deki en iddialı Kafkas halk dans grubu olan ekipler , 3 . 5 saatlik zaman diliminde 15 oyun sergiledi . 6 Yıllık bir geçmişe sahip olan Nart destanları , dünyada ilk kez tüm savaş kostümleriyle ve tam anlatım olarak Sind ekibi tarafından sunuldu . Sind ekibinin alt yapısını oluşturan Nart ekibi ise sunduğu 4 oyunla salondakiler tarafından ayakta alkışlandı .
Ayrıca , eğitmen Valentina Arslan tarafından verilen Rusça dil eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerler belgelerini aldı .