Van'da Şirket Kuruluşlarında Önemli Artış

Van'da yapılan bir araştırma sonucunda bir önceki yıla göre kurulan şirket oranında önemli artış olduğu saptandı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) tarafından yapılan araştırmada, 2009 yılı tamamı ile 2010 yılının ilk 6 ayına ait sayılar karşılaştırıldı. VATSO tarafından yapılan yazılı açıklamayla duyurulan araştırmada, 2009 yılında kurulan şahıs şirketleri sayısı 86 ile 2010 yılının ilk 6 ayında ise bu sayının 77 olarak tespit edildiği bildirildi. Açıklamada "2009 yılında kurulan limited şirket sayısı 230 olarak tespit edilirken, bu rakam 2010 yılının ilk altı ayında 189 olarak belirlenmiştir. 2009 yılında yeni kayıt olan anonim şirket sayısı 16 iken, bu rakam 2010 yılının ilk altı ayında yakalandı. Yani 2010 yılının ilk altı ayında yeni açılan kooperatif sayısı 16 olarak belirlendi. En çok artış oranı ise kooperatiflerde yakalandı. 2009 yılında yeni kayıt yapan kooperatif sayısı 14 olurken, bu rakam 2010 yılının ilk altı ayında 24 olarak kayıtlara geçti" denildi.
Konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ise, Türkiye'de ekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmenin Van'da da ortaya çıktığını belirtti. Kandaşoğlu "2009 ve 2010 yılında odamıza kayıt yapan şirketlerdeki kayıt oranlarının değerlendirilmesi amacıyla yaptığımız çalışmada istatistikler artışların olduğunu göstermiştir. Tespitlerimize göre ilimizde şirket sayılarında gözlenen artışın birkaç sebebi var. Kapıköy Sınır Kapısı'nın karayolu transit geçişe açılması için alınan kararın önemli bir etkisi olduğuna inanıyoruz. Ayrıca İran'la yapılacak ticarette halkın olumlu yöndeki beklentileri bu artışların olmasına neden olmuştur. Halkımızın bu beklentilerinin boşa çıkmaması gerekir. Van'da herkesin ortak beklentisi serbest bölgenin Van'da kurulmasıdır. 2010 yılında, ekonomideki büyüme bölgemize de olumlu yansımıştır. Bu nedenle yaptığımız araştırmada yeni şirket kuruluşlarında ortalama yüzde 80 artış sağlanmıştır. 2010 yılının ilk altı ayını değerlendirdiğimizde birçok şirket türünde geçen yıl ki rakamlar yakalanmıştır. Yıl sonu itibari ile bu sayılarda daha da artış sağlanacaktır" dedi.
VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, şirket artışlarında sağlanan artışın kent ekonomisine olumlu yansıması gerektiğini söyledi. Bu artışın ekonomideki canlanmanın göstergesi olduğunu kaydeden Kandaşoğlu "Ancak Van'ın ekonomik anlamda kalkınması için halkının beklentilerinin karşılanması önemlidir. Öncelikle Van cazibe merkezi olmalıdır. Yatırımcılar için cazip olacak bir Van, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Van'ın potansiyellerinin harekete geçirilmesi için özellikle geniş kapsamlı, toplumun tüm kesimlerine hitap eden bir sınır ticaretinin başlatılması gerekir. Ayrıca yatırımcılar için arsa tahsislerinde gerekli kolaylıkların sağlanması için alt yapı çalışmalarının bitirilmesi kaçınılmazdır. Bu olumlu sürecin daha rantabl kullanılması hepimizin tek isteğidir" şeklinde konuştu.