Gerilim şehir dışında kaldı

Hatay Dörtyol'daki gerginliklerin ardından kente gelmek isteyen BDP heyetine Valilik'ten izin çıkmadı. Vali Lekesiz, "Zamanlamayı doğru bulmuyoruz. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz" dedi. Demirtaş ise kararı "Hukuk dışı" diye niteledi.

Gerilim şehir dışında kaldı
Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde bir süredir devam eden gerginlik nedeniyle güvenlik tedbirleri sürüyor. BDP'nin ilçeyi ziyaret edeceğini bildirmesi üzerine bölgeye Ankara, Kayseri, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Mersin'den takviye çevik kuvvet ekiplerinin getirilerek önlemlerin arttırıldığı gözlendi. İlçeye gelmek isteyen BDP heyetine, gerginliklerin daha da tırmanacağı gözönünde bulundurularak Valilik'den onay çıkmadı. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, 'Hassas durumu göz önünde bulundurarak BTP heyetinin Hatay'ın Dörtyol ilçesine girmesine izin vermeyeceklerini' açıkladı. Vali Lekesiz, ilçede gerginliğe yol açacak davranış ve hareketlerden herkezin kaçınması gerektiğinin altını çizdi ve "Bunu yapmak isteyenlere izin vermeyecegiz" dedi.

ZAMANLAMA YANLIŞ

BDP yöneticilerinin ziyaret zamanlamasını doğru bulmadıklarını söyleyen Lekesiz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Telafisi olmayan olayların önüne geçmek için herkesi sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Israrcı olunması halinde güvenlik ekipleri gerekli müdahaleyi yapacaklar. Dileriz, bu hassas durumu kimse sabote etmek istemez.'

Ziyaret nedeniyle Adana-İskenderun otoyolu, Ezin çıkışı tamamen trafiğe kapatıldı. Otoyolda, jandarma birlikleri, çevik kuvvet ve zırhlı personel taşıyıcıların konuşlandığı gözlendi. Güvenlik görevlileri, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin bulunduğu araçları durdurarak Hatay Valiliğinin 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesine dayanarak verdiği kararı iletti. "Dörtyol ilçemizdeki kırgınlıkların tamiri için tüm kesimlerin ve tarafların sağduyulu davranacağı umulmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz günlerde birlik ve beraberlik duygularının zedelenmemesi, kardeşlik ikliminin bozulmaması için düne göre tüm vatandaşlarımızın söylemlerinde, demeçlerinde, tavır ve davranışlarında daha fazla özen göstereceklerine olan inancımız tamdır" yazılı kararı okuyan Demirtaş, "Bu hukuk dışıdır" dedi.

"HEPSİ SORUMLU"

"Devlet eliyle ilçeye girişimiz yasaklanıyorsa, durum daha da vahimdir' diyen Demirtaş, devam etti: "İçişleri Bakanı istifa etmeli ya da açıklama yapmalıdır. Tanklarla panzerlerle, kimlik kontrolleriyle karşılaştık. Kışkırtmalar karşısında durmayan, hiçbir sağduyu çağrısı yapmayan CHP, MHP bu işlerin sorumlusudur. Herkes aklını başına alsın. Bu iş ülkeyi kaosa kargaşaya sürükleyecek bir iştir.'

Amacımıza ulaştık

BDP Genel Başkanı Demirtaş ve beraberindekiler, yakınlardaki dinlenme tesisinde bulunan Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsuz, İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile görüştükten sonra, kendi aralarında toplantı yaptı. Toplantı sonrasında, Demirtaş'ın teşkilat yöneticilerine 'amaçlarına ulaştıklarını' belirterek, her partiliye geldikleri ile dönmeleri talimatını verdiği öğrenildi. Otobanda bulunan gruptakiler, zılgıt çekip zafer işareti yaparak araçlarına bindiler. Araçlar daha sonra otobanda hareket ederek ayrıldılar.

OTOYOLDA ÖNLEM ALINDI


BDP'nin ilçeyi ziyaret edeceğini açıklamasının ardından Dörtyol girişinde güvenlik güçleri tarafından yoğun güvenlik önlemlerialındı. Jandarma ve çevik kuvvet birlikleri, zırhlı personel taşıyıcılarla Adana-İskenderun otoyolu, Ezin çıkışı tamamen trafiğe kapatıldı. Turnikelere de güvenlik güçleri yerleştirildi.

kaynak:ihlas