BDP konvoyu geri dönüyor

Diyarbakır'dan ve farklı illerden gelen BDP heyetinin Dörtyol'a geçişlerine izin verilmedi. Otoyolda, Dör...


Diyarbakır'dan ve farklı illerden gelen BDP heyetinin Dörtyol'a geçişlerine izin verilmedi. Otoyolda, Dörtyol'a komşu Erzin ilçesi yakınlarında Hac Konaklama Tesisleri bölgesinde durdurulan BDP konvoyun önü güvenlik güçlerince durduruldu. Bunun üzerine, BDP Milletvekilleri Ayla Akat Ata ve İbrahim Binici, yetkililerle konuşarak, geçiş izni almaya çalıştı. Ancak, valiliğin aldığı karar gereği geçiş izni verilmeyeceği belirtilince, BDP konvoyu otoyolda beklemeye başladı. İzin verilmemesine tepki gösteren Milletvekili Binici, "Buradan kesinlikle içeri gireceğiz. Ama yine de bu konuda Eş başkanlarımızla ve yöneticilerimizle görüşeceğiz. Girme kararı alınırsa, dünya tersine dönse de gireceğiz" dedi.

Dörtyola girişlerine izin verilmeyen grup Diyarbakır´a geri dönüyor 

HATAY VALİSİ, BDP HEYETİNİN DÖRTYOL İLÇESİ'NE GİRİŞLERİNE İZİN VERMEDİ 
VALİ'DEN YAZILI AÇIKLAMA 
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, BDP heyetinin ilçeye alınmaması konusunda bir de yazılı açıklama yaparak, şunları söyledi: "Muhtelif kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, BDP Genel Başkanı ve beraberindeki heyetin, 29 Temmuz 2010 günü Dörtyol ilçemize ziyarette bulunacağı anlaşılmıştır. Bahsi geçen ziyaretin gerçekleşmesi halinde, kamu düzenini ciddi derecede ihlal edici gelişmelerin olabileceği değerlendirildiğinden, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11-C ve diğer ilgili maddelerine göre, heyetin Dörtyol ilçesine alınmaması kararı alınmıştır. Dörtyol ilçemizdeki kırgınlıkların tamiri için tüm kesimlerin ve tarafların sağ duyulu davranacağı umulmaktadır. İçinde bulunduğumuz günlerde birlik ve beraberlik duygularının zedelenmemesi, kardeşlik ikliminin bozulmaması için, düne göre tüm vatandaşlarımızın söylemlerinde demeçlerinde, tavır ve davranışlarında daha fazla özen göstereceklerine inancımız tamdır." 

GÜVENLİK HAD SAFHADA 
Hatay'ın Dörtyol İlçesi'ndeki olağanüstü güvenlik önlemleri, BDP'nin genel merkez yöneticilerinin ziyaret programı nedeniyle dün geceden itibaren iki katına çıkarıldı. 2 gündür Dörtyol'da görev yapan güvenlik güçlerine çevre il ve ilçeler ile Ankara'dan da takviye gönderildi. İlçede, BDP'lilerin toplu yürüyüş, miting yapma istekleriyle birlikte ortaya çıkan gerginlik nedeniyle polis sayısı 3 bine, jandarma sayısı ise 100'e çıkarıldı. Çok sayıda panzer de ilçede konuşlandı.

Bu sabahtan itibaren ilçenin her noktası tutuldu, özellikle Doğu ve Güneydoğu kökenli halkın yaşadığı Yeşilbağ Mahallesi Mezbahane mevkiinde polis geniş güvenlik önlemi aldı. Otoyol çıkışlarında, kent merkezinde sık aralıklarla arama noktaları oluşturuldu. Araçlar aranıp kimlik kontrolleri yapılmaya başlandı. Türk bayrakları ile donatılan Dörtyol'da, araçların da bayrak astığı dikkat çekti.

Arama noktasına plakasız gelen bir otomobil durdurulup arandığında, aracın 47 (Mardin) plakalı olduğu anlaşıldı. Yaşanan olaylar nedeniyle saldırıdan korktuğu için plakayı söktüğü tahmin edilen kişi, aracı yeni satın aldığını, devrini alacağını söyleyip, kimlik kontrolünden sonra bırakıldı.

MİTİNG İZNİ BAŞVURUSU YOK 

Öte yandan, BDP'nin ilçeye ziyareti öncesi, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, dün akşam, olaylardan zarar gören, işyerleri tahrip edilen esnafı ziyaret etti. Sağduyu çağrısı yapan Lekesiz, BDP İlçe binasının bulunduğu iş merkezini de ziyaret etti.

Yakılan binaya çıkmayıp, aşağıda yanına gelen, BDP Dörtyol İlçe Başkanı Halil Baybarız'la görüşerek, 'Geçmiş olsun' diyen Vali Lekesiz, "Bu zor günleri dayanışma içerisinde, tarihimizden aldığımız beraber yaşama kültürü, kardeşlik kültürü, sahip olduğumuz deneyim, donanım, tarihi tecrübelerimize dayanarak çok kısa sürede atlatacağız. Bu sosyal yarayı hep birlikte saracağız" diye konuştu.

Gazetecilerin, bu ziyaret sırasında, BDP'lilerin ilçeyi ziyaretiyle ilgili sorular yönelttiği Vali Lekesiz, "Bize gelen herhangi bir müracaat yok. Biz de basından duyduk. Ancak, takdir edersiniz ki, eğer, miting yapılacaksa, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre başvuru yapıp, izin almaları gerekiyor" dedi.

BDP HEYETİNE OSMANİYE'DE ARAMA 

Diyarbakır'dan yola çıkan, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yardımcısı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır İl Başkanı Nejad Yaruk, bazı parti meclisi üyeleri ve partililerin bulunduğu 50 araçlık BDP konvoyu, Osmaniye'nin Bahçe İlçesi kavşağında durduruldu. Burada araçlarda bulunan kişilerin kimlik kontrolü yapıldı. Kontrolün ardından araçların geçişine izin verildi, ancak, yaklaşık 3 kilometre sonra, bu kez, Düziçi ilçesi kavşağında konvoy bir kez daha durduruldu. Yine, kimlik kontrolleri yapıldı, ardından, konvoy yoluna devam etti.

Diyarbakır'dan BDP heyeti Dörtyol'a giderken, Mersin'den 40 araçlık bir konvoyla da BDP'liler Dörtyol'a hareket etti. Adana'dan da gruplar halinde olmamakla birlikte BDP'liler de, Diyarbakır heyetine katılmak üzere yola çıktı.

BDP'LİLER GELMEDEN GERGİNLİK TIRMANDI 

Dörtyol İlçesi'nde saat 12.00 sıralarında, Emniyet Müdürlüğü'ne yakın bir yerde esnaf ve gençlerden gruplar toplanmaya başladı. Bunun üzerine Kaymakam Hayri Sandıkçı yanlarına giderek, BDP heyetinin girişine izin verilmeyeceğini duyurup dağılmalarını istedi. Topluluk yaklaşık 500 kişiye ulaşınca güvenlik yetkilileri tekrar uyarıda bulundu.

Diyarbakır'dan ve farklı illerden BDP'liler, henüz Hatay'ın Dörtyol İlçesi'ne ulaşmadan, ilçede yaşayanlardan bir grubun Doğu kökenli vatandaşların yaşadığı mahalleye yürümek istemesiyle gerginlik tırmandı. Alpaslan Türkeş Parkı'nda toplanan 500 kişilik grup, terörü lanetleyen sloganlar attı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteriye katılanlar, daha sonra Yeşilbağ Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Megafonla grubu uyaran bir polis müdürü, "Devletle karşı karşıya gelmeyin. Onların verdiği zarardan çok siz bize zarar veriyorsunuz. Eğer, dağılmazsanız çevik kuvvet size müdahale edecek. Müdahale etmek istemiyoruz, lütfen dağılın. Size garanti veriyorum, onlar buraya gelmeyecek" dedi. Buna karşılık, grup yürümekte ısrar etti. Çevik kuvvet ekipleri tarafından durdurulan grup, İstiklal Marşı okudu, ardından, kışlalarda, askerlerin eğitimleri sırasında söyledikleri cümleleri slogan olarak seslendirip, 'Her Türk asker doğar', 'Vatan sana canım feda' diye bağırdı. Ellerinde Türk bayrakları bulunan, tekbir getiren grup, barikatı aşamayınca, kaldırımlarda oturarak beklemeye başladı.

İlçe merkezinde sabah hakim olan sükunet öğle saatlerinde gergin bir bekleyişe dönüşürken, normal hayat da devam etti. İşyerleri açık olan ilçe merkezinde sadece güvenlik görevlilerinin araçları ve panzerler farklı bir görüntü oluşturdu. Ev ve işyerlerindeki bayraklar bugün de asılı kaldı.

BDP HEYETİ DÖRTYOL GİRİŞİNDE 

BDP heyeti saat 13.00 sıralarında Dörtyol İlçesi girişine ulaştığında, kendilerine ilçeye giriş yasağı iletildi. BDP yöneticileri ile ilçe yöneticileri arasında zaman zaman sert tartışmalar oldu.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, BDP heyetinin ilçeye alınmaması konusunda bir de yazılı açıklama yaptı. Vali'nin açıklaması şöyle: "Muhtelif kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, BDP Genel Başkanı ve beraberindeki heyetin, 29 Temmuz 2010 günü Dörtyol ilçemize ziyarette bulunacağı anlaşılmıştır. Bahsi geçen ziyaretin gerçekleşmesi halinde, kamu düzenini ciddi derecede ihlal edici gelişmelerin olabileceği değerlendirildiğinden, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11-C ve diğer ilgili maddelerine göre, heyetin Dörtyol ilçesine alınmaması kararı alınmıştır. Dörtyol ilçemizdeki kırgınlıkların tamiri için tüm kesimlerin ve tarafların sağ duyulu davranacağı umulmaktadır. İçinde bulunduğumuz günlerde birlik ve beraberlik duygularının zedelenmemesi, kardeşlik ikliminin bozulmaması için, düne göre tüm vatandaşlarımızın söylemlerinde demeçlerinde, tavır ve davranışlarında daha fazla özen göstereceklerine inancımız tamdır."

Milliyet