Türk bilim adamına ABD'den ödül

Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nöroradyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgut Tali, Amerikan Nöroradyoloji Derneği tarafından verilen ''Şeref Üyeliği'' ödülünün sahibi oldu.

Türk bilim adamına ABD'den ödül
  Prof . Dr . Tali ' nin yaptığı aç ; ıklamada , birkaç ; yıldır verilmeyen bu ö ; dü ; lü ; n , Amerika başta olmak ü ; zere Dü ; nya Nö ; roradyoloji ç ; alışmalarına verdiği katkılar ve kurucularından olduğu Amerikan Omurga Radyolojisi Derneği ' ndeki ç ; alışmalarından ö ; tü ; rü ; kendisine verildiğini sö ; yledi .

Ö ; dü ; lü ; nü ; , Amerikan Nö ; roradyoloji Derneğinin hayatta kalan ü ; ç ; kurucu ü ; yesinden birisi olan Onursal Ü ; yelikler Komitesi Başkanı Prof . Dr . Norman Leeds ' den aldığını belirten Tali , bunun kendisi iç ; in bir gurur kaynağı olduğunu dile getirdi .

Tali , iki binin ü ; zerinde nö ; roradyoloğun , nö ; rolojik bilimler ile uğraşan nö ; rolog , beyin cerrahı ve diğer branşlardaki tü ; m doktorların 9-14 Eylü ; l 2014 tarihleri arasında katılması beklenen 20 . Dü ; nya Nö ; roradyoloji Kongre ' si başkanlığına da seç ; ildiğini anımsatarak , ' ' Uluslararası tıp camiasında artık Tü ; rk nö ; roradyologları , bir ç ; ok konuda danışman ve en yetkili bilim insanları arasında kabul edilmektedir ' ' diye konuştu .

Son olarak Tü ; rkiye adına kendisinin aldığı ' ' Onursal Ü ; ye ' ' ö ; dü ; lü ; nü ; n , Tü ; rk bilim insanlarının başarılarının dü ; nya hekimleri tarafından kabul gö ; rdü ; ğü ; nü ; n en ö ; nemli gö ; stergesi olduğunu ifade eden Tali , ' ' Tü ; rk nö ; roradyologlarının dü ; nyada artık ö ; nemli ve saygın bir konuma geldiklerini , birç ; ok konuda son sö ; zü ; sö ; yleyen otö ; rler olarak kabul edildiklerini ' ' belirtti .

Tali , Tü ; rk nö ; roradyologlarının , ö ; zellikle klinik araştırmalar ve girişimsel nö ; roradyoloji alanında dü ; nyada ilk sıralarda yer almaya başladığını , birç ; ok konuda danışman , yetkili bilim adamı olarak kabul edildiklerini , ç ; alıştıkları kliniklere tü ; m dü ; nyadan bilim insanlarının eğitim almak ü ; zere başvuruda bulunduğunu , hatta kabul edilmek iç ; in sırada beklediklerini bildirdi .

Tali , eğitim ve araştırma faaliyetlerini değerlendiren tıbbi cihaz ve girişimsel nö ; roradyolojide kullanılan malzemelerin ü ; retici firmalarının , Tü ; rkiye ' de araştırma geliştirme ve eğitim merkezleri aç ; tığını sö ; yledi .

-AVRUPA İLERİ DÜ ; ZEY NÖ ; RORADYOLOJİ KURSLARI Ü ; LKEMİZDE YAPILACAK-


Prof . Dr . Tali , Tü ; rk Nö ; roradyologları ve Tü ; rk Nö ; roradyoloji Derneği tarafından dü ; zenlenen ' ' Anatolian Course of Interventional Neuroradiology ( ACINR ) ' ' gibi kursların artık dü ; nyada en prestijli ve mutlaka gidilmesi gereken kurslar olarak kabul edildiğini sö ; yledi .

2011 yılında Anatolian MRG , Erasmus Nö ; roradyoloji kurslarının ve 2012-2014 yılları arasında Avrupa Radyoloji ve Nö ; roradyoloji Okulu kapsamındaki Avrupa İleri Dü ; zey Nö ; roradyoloji kurslarının Tü ; rkiye ' de yapılacağını anlatan Tali , Avrupa ve diğer ü ; lkelerden katılacak nö ; robilimcilere eğitim verileceğini dile getirdi .

Tali , Tü ; rk nö ; roradyologların , dü ; nyadaki başarılarına , uluslararası kuruluşların gö ; sterdikleri ilgi ve desteğe rağmen ' ' Tü ; rkiye ' de gereken saygı , ilgi ve desteği gö ; rmediği ' ' eleştirisinde bulundu .

Prof . Dr . Tali , eski uzmanlık tü ; zü ; ğü ; nde yer alan Nö ; roradyoloji ü ; st ihtisasına Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan yeni uzmanlık tü ; zü ; ğü ; nde yer verilmediğine dikkat ç ; ekti .

Amerikan Nö ; roradyoloji Derneği ' nin 48 yıllık geç ; mişinde , sadece 37 kişi bu ö ; dü ; le layık gö ; rü ; ldü ; .

Ö ; dü ; l sahipleri arasında bilgisayarlı tomografinin tıpta kullanımına ö ; nemli katkıları olan Nobel ö ; dü ; llü ; Godfrey F . Hounsfield , manyetik rezonans gö ; rü ; ntü ; lemenin tıpta kullanımını başlatanlardan Nobel ö ; dü ; llü ; Paul C . Lauterbur ' un yanı sıra anjiografilerde kendi ismi ile anılan tekniği olan Sven I . Seldinger ve Tü ; rkiye ' den Prof . Dr . Gazi Yaşargil başta olmak ü ; zere birç ; ok ü ; nlü ; bilim insanı bulunuyor .

Prof . Dr . Tali , aynı zamanda bu ö ; dü ; le layık gö ; rü ; len en genç ; ikinci bilim insanı unvanını da taşıyor .

AA