Romantizmin vampir halleri - Serdar AKBIYIK

Alacakaranlık serisi Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma ile devam ediyor. Gençlerin hayran olduğu Bella ile Edward’ın imkansız aşkı yeni kararlar vermelerine sebep oluyor…

 

Alacakaranlık serisi Alacakaranlık Efsanesi : Tutulma ile devam ediyor . Gençlerin hayran olduğu Bella ile Edward’ın imkansız aşkı yeni kararlar vermelerine sebep oluyor…

Alacakaranlık serisi günümüzün son romantik efsanesi . Dışarıdan bakarsanız ' genç kız romantizmi ' nin bir iz düşümüdür aslında . Belki de bu yüzden filmde Edward Cullen’i canlandıran Robert Pattinson’un yıldızı , Kristen Stewart ve diğer oyunculardan daha fazla parladı . Bir de iki yıldız gerçek hayatta da birbirlerine aşık olunca serinin gençler üzerindeki etkisi daha fazla oldu .

GENÇLİĞİN AYNASI GİBİ

Peki bu hikayelerin başarılı olmasının sırrı ne? Çünkü yılda yüzlerce aşkı konu edinen , romantik film çekiliyor ama içlerinden bir tanesi efsaneleşiyor . Bunların roman uyarlaması olması da başarının tek sebebi değil . Twilight’ı yazan Stephenie Meyer güzel bir hikaye yakalamış . Ama diğer örneklere baktığımızda mesela Nicholas Sparks’ın romanından uyarlanan Sevgili John’un , daha az ses getirdiğini söyleyebiliriz . Buradaki en büyük fark Alacakaranlık serisinin genç neslin umutsuzluğunu temsil etmesi . Bu anlamda diğer romantik filmlerden daha karanlık bir yapıya sahip film . Öyküdeki en önemli ve bu karanlığı filme veren karakter Kristen Stewart’ın canlandırdığı Bella . Demin söylediğimiz gibi Edward gençlerin büyük hayranlığını kazanmış olabilir ama filmin öyküsünde tercihleri yapan hep Bella . Aşk için insanlığından vazgeçen o , anne , babasından vazgeçen o , her şeyden vazgeçen o . . . Buradan şöyle bir çıkarım yapabiliriz . Şu düzende aşkı yakalamak üzerine umut besleyemiyor gençler . Bella’nın karakterinin arkasında karanlığı seçiyorlar . Belki günümüz gençleri için umutsuz romantikler tanımlamasını yapabiliriz . Bella’ya dikkat ederseniz inanılmaz bir içine kapanmışlık var . Ne arkadaş canlısı , ne de eğlenceye düşkünlüğü var . Kendi çocuklarımıza baktığımızda hep şikayet ederiz ya " Bu çocuk bilgisayara kapanıyor hayatı kaçırıyor " diye . Bu durumun bir yansıması aslında Bella’nın karakteri . Edward ise bu umutsuz gençliğin çizgi dışı çözümü . Bu sistemin parçası olmayan , günlük yaşamın mecburiyetlerini hissetmeyen bir karakter . Yüreği olmayan bir aşık . Kısacası klasik olan her şeyin antitezi . Zaten gençlerin de beklentisini tanımlayan en iyi cümle bu , ' antitez ' . Artık yeni nesil , aşık olmaktan , okumaktan , evlenmekten bilindik yaşamsal evrelerden bunalmış durumda . Alacakaranlık serisi de bütün bu tekdüzeliği bozan bir hikaye . Tabii bir de kurt adamlar var hikayenin içinde . Edward ve ailesinin temsil ettiği seçkin romantizmin tam tersi bir durum . Jacob Black kurt adam sürüsünü temsil eden genç üye . Bella’nın içindeki çatışmanın diğer tarafını temsil ediyor . Hep arkasını döndüğü enerjik , hayata bağlı ve kanı kaynayan bir sevgili . Black , Bella’nın verdiği kararı değiştirmek için kendini ortaya koyuyor ve Bella’yı kendisiyle yüzleşmeye zorluyor . Tutulma filminin en güzel sahnelerinden biri şu ; Bella vampirler arasındaki savaştan kaçmak için dağda bir kampta saklanır . Gece dondurucu bir soğuk vardır . O soğukta donmak üzereyken Edwart ona yardım edemez . Çünkü Edward’ın kanı soğuktur . Ama Jakob , kurt adam olmasının verdiği avantajla Bella ' yı ısıtabilir . Edward da sevgilisinin en büyük rakibinin kollarında ısınmasını seyretmek zorunda kalır . İşte bu gibi küçük dokunmalar öyküyü lezzetli hale getiriyor . Genç neslin romantizminin en son örneği bence Alacakaranlık Efsanesi : Tutulma . Kaçırmamanızı öneririm .

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı : The Twilight Saga : Eclipse

Yönetmen : David Slade

Senaryo : Melissa Rosenberg , Stephenie Meyer ( Kitap )

Oyuncular : Kristen Stewart , Robert Pattinson , Taylor Lautner ile Ashley Greene l Yapım : 2010 , ABD , 124 dk .

Tür : Fantastik , Romantik



Varoluşu sorgulayan oyuncaklar

Toy Story 3 her bölümde daha büyük yaştaki izleyiciye sesleniyor . Oyuncakların aidiyet hissi birçok insana örnek olacak cinste . . .

Oyuncak Hikayesi sinemada bir devrim sayılır . Çünkü o zamana kadar animasyon filmler çizerler tarafından yapılırdı . Halbuki Oyuncak Hikayesi sadece bilgisayarda yapılmış ilk animasyon . Çocukların hayal dünyasını beyaz perdeye aktaran en başarılı örneklerden . İlk iki bölümde sahipleri Andy’nin büyümesi yüzünden endişe duyan ve çeşitli maceralara atılan Woody , Buzz ve diğer oyuncaklar bu son bölümde tam da korktukları şeyle karşılaşıyorlar . Andy artık büyümüş ve üniversitede okumak için evden ayrılma durumuna gelmiştir . Woody ne olursa olsun Andy’nin kendilerini bir yana atmayacağını düşünür , ona inancı tamdır . Ama diğer oyuncaklar başlarına gelecekten korkarlar . Bu keşmekeş içinde tercih günü gelir . Andy Woody dışında bütün oyuncaklarını bir torbaya koyar ve tavan arasına kaldıracakken işler ters gider ve oyuncaklar çöp arabasına atılır . Woody ise Andy’nin üniversiteye gidecek çantasına konulmuştur bile . Bu Woody’nin kabul edemeyeceği bir durumdur . Arkadaşlarını yalnız bırakamaz . Çantadan atlar ve çöp arabasından arkadaşlarını kurtarır ama artık evlerinden çok uzaktırlar . Kendilerini bir kreşte bulurlar . Bir dolu çocuk oynamak için onları bekler . Her şey çok güzel görünür , ta ki kreşin eski oyuncakları arasındaki sırlar ortaya çıkıncaya kadar . Filmin en önemli yönü bağlılığa verdiği önem . Günümüzde aidiyet duygusu ve bağlılık yerlerde sürünürken bir animasyonda en azından küçük izleyicilerin kalbinin bir tarafına bu duyguyu koymak belki de bir öykünün yapabileceği en önemli şey . Son dönem animasyonlar insan olmanın zenginliğini büyük başarıyla işliyor . Toy Story 3 ise bunu oyuncaklar üstünden başarıyor . Hem küçük izleyicilerin hem de yetişkinlerin kaçırmaması gereken bir yapım .

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı : Toy Story 3

Yönetmen : Lee Unkrich

Senaryo : Andrew Stanton , John Lasseter , Michael Arndt , Lee Unkrich

Seslendirenler : Beren Saat , Kıvanç Tatlıtuğ , Ali Ekber Diribaş , Misra Balkan , Ayhan Kaya

Yapım : 2010 , ABD , 103 dk .

Tür : Animasyon


Star Gazete