İthal Et Tartışmaları Sürüyor

İthalat ile fiyatı bir nebze de olsa düşen kırmızı ette tartışmalar sürüyor

İthal Et Tartışmaları Sürüyor
  İthalat ile fiyatı bir nebze de olsa düşen kırmızı ette tartışmalar sürüyor . Tarımda pek çok konuda dışa bağımlılığın artması üzerine hayvancılık sektöründe de fiyat durumundan endişe eden üreticiler ithalata karşı çıkarken , kırmızı et almakta zorlanan vatandaş ithalat sonrası eve et götürmek istiyor .
HAYVAN SATIŞLARI NORMAL DÜZEYDE
Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü Veterineri Ahmet Öztürk , Cumartesi günleri kurulan Ödemiş Hayvan Pazarı ' nda hayvan satışlarının sezon ortalamalarında seyrettiğini belirterek , fiyatlarda da anormal bir değişme görülmediğini söyledi . Öztürk , 60-70 olan haftalık büyükbaş hayvan satışının yine aynı sayılarda seyrettiğini belirtti .
Kırmızı eti halkla buluşturan kasaplar ise ithal sığırların geniş vadede ülkede hayvancılığa zarar vereceğine dikkat çekiyor . Yaklaşık 100 bin civarında büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye ' de önemli bir hayvan potansiyeline sahip olan İzmir ' in Ödemiş ilçesinde kasaplık yapan Uyar Et Galerisi ' nin sahibi Halil Uyar ; " İthal et zaten Ege Bölgesi ' ne gelmiyor . Yurdun başka yerlerine gelen ithal sığırlar orada kesildiği için Ege ' den başka yere sığır gitmiyor . Fiyatlar bu şekilde ucuzluyor . Fakat ithalat kesinlikle çözüm değil . Bu ülkenin doğusunda hayvancılık primle destekleniyorsa , batısında da desteklenecek . Şimdi ithal sığırlar piyasayı ucuzlatarak tüketiciyi biraz olsun sevindirdi ama hayvancılık yapan çiftçimiz kan ağlıyor " dedi .
" İTHALAT HAYVANCILIĞI BİTİRİR "
Et fiyatlarında son aylardaki anormal artışın büyük şirketlerin genç yaşta danaları piyasadan toplamasına bağlayan Uyar ; " Piyasada hayvan sayısının azalması ile artış baş gösterdi . Bu piyasayı elinde tutanlar var . Büyük şirketlerin hayvanları toplaması hükümeti ithal canlı hayvana yönlendirdi . Bu şekilde hayvancılığımız büyük zarar görür . Son dönemde zaten hayvan ithalatına rağmen fiyatlar yine artma eğiliminde . Şu an karkas etin kilosu 15-16 Türk Lirası , bizim galerimizde bulunan etin kilosu 23 Türk Lirası . Geçen aylara göre bir düşüş var ama yine artma ihtimali de bulunuyor " şeklinde konuştu .
Hayvancılık konusunda ülkenin doğusu ile batısı arasında bir adaletsizlik olduğuna dikkati çeken Uyar ; " Doğu ' da karkas ette kilo başına üreticiye 1 , 5 Türk Lirası prim desteği veriliyor . Ancak batı illerimizde bu yapılmadığı için hem hayvan sayısı düşüyor , hem de üreticinin eli daraltılıyor . Eğer adaletli şekilde Batı Anadolu ' daki üreticiye de prim desteği verilirse hayvancılık eski günlerine döner . Hayvan sayısı artar , fiyatlar düşer . Et fiyatının artmasında üreticimizin suçu yok " dedi .
" ZARARDAYIZ "
Et fiyatlarının tavan seviyede izlemesinin kendilerine de büyük zarar verdiğini kaydeden Uyar son olarak şunları söyledi : " Şu an 1 kilo kırmızı ette yüzde 8 vergi var . Et fiyatları yüksek olduğundan işler zaten eskisi gibi değil . Her gün zarar ediyoruz . Fiyat 23 Türk Lirası ' na gerilese dahi yine de vatandaşımız ete yaklaşamıyor . Halkımızın malesef alım gücü düşük . Artık insanlar perakende kilosu 5 Türk Lirası olan tavuğa yöneliyor . Biz de fiyatların düşmesini halkımızın daha fazla et tüketmesini istiyoruz " şeklinde konuştu .