Diş tedavisinde gereksiz ilaç kullanımını bitiyor - GÜNCEL

Erciyes Üniversitesi Diş hekimliği, Eczacılık Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi e-burun adı verilen cihazın diş hekimliği alanında kullanımını sağlayan yeni bir proje geliştirdi.

 

Erciyes Üniversitesi Diş hekimliği , Eczacılık Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi e-burun adı verilen cihazın diş hekimliği alanında kullanımını sağlayan yeni bir proje geliştirdi .

Geliştirilen cihaz sayesinde , gereksiz ilaç kullanımı ve mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı olan direnç geliştirebilme ihtimali gibi olumsuzlukların önüne geçildiği gibi daha spesifik antibiyotik tercihi yapılabiliyor . İnsan koku alma duyusunu taklit edebilen ve e-burun adı verilen cihazın diş hekimliği alanında kullanımı için özel bir yazılım geliştirildiğini belirten Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Doç . Dr . Özgür Er , Bu cihaz sayesinde diş enfeksiyonlarına sebep olan etken mikroorganizmaların yüksek başarı oranı ile sınıflandırılabileceği ve böylelikle tedaviye etkin ve süratle başlanılabileceğini açıkladı .

Ayrıca cihaz sayesinde sağlık alanındaki en büyük problemden birisi olan gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmiş olacağını kaydeden Doç . Dr . Er , “Geliştirilen yazılım sayesinde , e-burun cihazının kültür-antibiyogram gibi klasik yöntemlerle mikroorganizmaların zaman alan ve pahalı olan tespit yöntemlerinin yerine geçeceğini düşünüyoruz . Bununla birlikte , bir ileri teknoloji ürünü olan e-burun cihazının klinik uygulamalara girmesiyle , gereksiz ilaç kullanımı ve mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı olan direnç geliştirebilme ihtimali gibi olumsuzlukların önüne geçmeyi planlıyoruz . ” dedi .

Doç . Dr . Er , bu cihaz sayesinde diş doktorlarının , apseli dişlerde geniş etkili antibiyotikler yerine direkt hedefe yönelik ilaçlar vererek hem etkili , hem de hastaya en az zararı verecek tedavi yöntemlerini kullanabileceklerini açıkladı .


Star Gazete