Davutoğlu-Eliezer görüşmesi İsrail basınında

İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahranot gazetesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer'in Brüksel'deki görüşmesinin hazırlığını 'askeri operasyona' benzetti.

  İsrail ' de yayımlanan Yedioth Ahranot gazetesi , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer ' in Brüksel ' deki görüşmesinin hazırlığını " askeri operasyona " benzetti . İbranice yayımlanan gazete , görüşmenin İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman tarafından öğrenilmemesi için büyük çaba sarfedildiğini yazdı .

" Görüşmeyi Lieberman ' dan saklama operasyonu " başlığıyla verilen haberde , iki bakanın biraraya geldiğinin ortaya çıkmasından sonra İsrail başbakanlığının , " Lieberman ' a haber verilememesinin teknik problemlerden kaynaklandığı " yönündeki açıklamasına atıfta bulunuldu .

Gazete haberinde , " Lieberman ' ın bu teknik nedenler bahanesine inanmaması boşuna değildi . Çünkü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak dışında Netanyahu ' nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Uzi Arad , Savunma Bakanlığı Güvenlik-Siyaset Bölümü Başkanı Amos Gilad ve birkaç danışmanı daha görüşmeden haberdardı ve hepsi Lieberman ' ın öğrenmemesi için çaba gösterdi " denildi .

Haberde , İsrailli Bakan Ben Eliezer ' in , " şüphe uyandırmamak için seyahat konusundaki başvurusunu bakanlık işleriyle ilgili gibi gösterdiği , hatta görüşmenin İsrail ' in Brüksel büyükelçiliğinden bile gizlendiği " aktarıldı .

Ben Eliezer ' in diplomatlar yerine bakanlığının Avrupa ' daki ticaret ateşelerinden yararlanıp , araç ve diğer işleri onların yapmasını sağladığı belirtildi .

" Çalışma ziyareti için Avrupa ' ya giden Davutoğlu ' nun yanında birkaç Türk bakan daha vardı . Olay onlardan da gizlendi " iddiasına yer verilen haberde , Davutoğlu ' nun görüşme yerini heyetin bulunduğu otelden başka bir otel olarak belirlediği , başka bir isim altında o otelde rezervasyon yapıldığı kaydedildi .

İki saatten fazla süren görüşmenin çoğunun başbaşa gerçekleştirildiği , Ben Eliezer ' in yanında Müsteşarı Şaron Kedmi ve danışmanı Asaf Azuray ' ın da bulunduğu ancak görüşme sırasında bu isimlerin odanın dışında kaldıkları belirtildi .

Bu arada Türkiye tarafının da İsrail ' in bir jest yapmasını beklediği bilgisine yer verilirken , üst düzey Türk yetkililerin , iki taraf arasında " uzlaşmaya varılabileceğini " ifade ettileri aktarıldı .

Lieberman ' ın , olayın ortaya çıkmasından sonra Netanyahu ' nun telefonlarına cevap vermediği ancak İsrail radyosuna verdiği demeçte , " Ben başkakana hep cevap veririm . Teknik nedenlerden dolayı mümkün olmadı " dediği de haberde yer aldı .

İSRAİL ' DE ÖNEMLİ BULUŞMA

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer ' in Brüksel ' deki gizli görüşmesinden haberdar edilmediği için araları açılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman , bugün söz konusu olayı görüşmek üzere bir araya geldi .

Görüşmede Lieberman ' ın Netanyahu ' ya , " Böyle bir kararın , tüm resmi unsurların işbirliği içinde alınması gerektiğini " söylediği belirtildi .

Lieberman ' ın ayrıca , Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskın nedeniyle İsrail ' in Türkiye ' den özür dilemesine veya gemide hayatını kaybedenler için tazminat ödenmesine karşı çıkarak , " böyle bir davranışın İsrail ' in uluslararası duruşuna zarar vereceğini " söylediği ifade ediliyor .

Netanyahu ile Lieberman ' ın , Brüksel ' deki görüşmeyle ilgili Lieberman ' a haber verilememesinin " yanlış " olduğu , bundan böyle tam bir işbirliği içinde çalışacaklarını birlikte dile getirdikleri kaydedildi .

Brüksel görüşmesinin Lieberman ' dan gizli olarak yapıldığının ortaya çıkmasından sonra İsrail Başbakanlığı , Lieberman ' a haber verilmemesinin teknik nedenlerden kaynaklandığını belirtmişti . Lieberman da , olay sonrasında Netanyahu ' nun telefonlarına çıkmamasını " teknik nedenlere " bağlamıştı .

İsrail basını , Lieberman ' ın , Netanyahu ' dan " soğuk ve hesaplı " bir şekilde öç almak amacında olduğunu , bu çerçevede dün Netanyahu ile yapması öngörülen görüşmeye mazeret beyan etmeksizin gitmediğini hatırlattı .

Netanyahu ile Lieberman arasında bugünkü görüşmede buzların eriyip erimediğinin asıl Knesset ( İsrail meclisi ) çalışmaları sırasında ortaya çıkacağı belirtiliyor .


CNN Türk