CHP'nin Avrupa Birliği planı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Hükümet olmaları durumunda Türkiye ile AB arasında yeni ve güçlü bir başlangıç hedeflediklerini dile getirdi.

  AB ' ye tam ü ; yeliğin ö ; ncelikli hedefleri arasında olduğunu kaydeden CHP lideri mü ; zakere sü ; recinde yaşanan tıkanmadan AB ' nin ç ; ifte standart uygulamalarını ve Tü ; rkiye ' de hü ; kü ; metin tutarsızlıklarını sorumlu tuttu .

Kemal Kılıç ; daroğlu iktidara gelirse partisinin dış politikasının odağına Avrupa Birliği ' ne tam ü ; yelik mü ; zakere sü ; recinin yerleşeceği mesajı verdi .

Bu hem CHP hem de Avrupa Birliği aç ; ısından ö ; nemli bir gelişme . Zira CHP uzun sü ; redir Avrupa Birliği ' nin Tü ; rkiye ' ye yaklaşımı konusunda eleştirel bir yaklaşım sergiliyor .

Avrupa Birliği ' nde de Cumhuriyeti kuran partinin reform konusunda tutucu olduğu yö ; nü ; nde yaygın bir kanı var .

CHP lideri bö ; yle bir kanı oluşmasında , partinin kendisini anlatamamış olmasının da payı olduğunu kabulleniyor . Kılıç ; daroğlu , bunu gidermek iç ; in kapsamlı adımlar atacaklarını , yoğun bir ç ; aba gö ; stereceklerini sö ; yledi .

' ' Ama ortada bir haksızlık da var ' ' diyen CHP lideri , partisinin bü ; tü ; n AB reformlarına parlamentoda destek verdiğini hatırlattı .

Kılıç ; daroğlu , mü ; zakerelerde kilit konunun Kıbrıs ' ta yaşanan tıkanma olduğuna dikkat ç ; ekerken , bu konuda hem Avrupa Birliği ' ni , hem de hü ; kü ; meti eleştirdi .

' AB ' nin ç ; ifte standart uyguladığını , sö ; zü ; nü ; tutmadığını , Ada ' nın gü ; neyini anlaşmalara aykırı şekilde birliğe aldığını , bu ç ; ifte standardın kabul edilemez olduğunu ' savunan Kılıç ; daroğlu , hü ; kü ; meti de ö ; zellikle Kıbrıs konusunda yanlış adımlar atmakla suç ; ladı .

Kıbrıs ' a limanların ve hava sahasının aç ; ılmasına ilişkin ek protokolü ; imzalayan Tü ; rkiye , daha sonra ç ; ekincelerini iç ; eren bir deklarasyon yayımlamıştı .

' Sorun imzalarda '

Kılıç ; daroğlu , ' Sorun imzaların atılmasında ' gö ; rü ; şü ; nü ; dile getirdi .

CHP lideri ' ' Ek koşulların altına imza atması AK Parti ' yi AB ' yle mü ; zakere sü ; recinde bugü ; nkü ; ç ; ıkmaza getirdi . Baştan aç ; ık ve net tavrını koymalıydı . Bir belgenin altına imza atıp , Ankara ' ya geldikten sonra bu imzayı attım ama şö ; yle olaylar da var ben bunu kabul etmiyorum dediğiniz andan itibaren bu olmaz . Demek ki imzalanan belgeler sağlıklı gö ; zden geç ; irilmiyor . O tutarsızlık bizi bu noktaya getirdi ' ' dedi .

İhlassondakika

Kemal Kılıç ; daroğlu BBC Tü ; rkç ; e ' nin sorularını yanıtladı

Kılıç ; daroğlu Kü ; rt sorununu da kendilerinin ç ; ö ; zeceğini savundu

Seç ; imleri kazanması durumunda bu belgelerin kendisinin ö ; nü ; nde olacağının hatırlatılıp ' ' o belgelerin oluşturduğu sü ; reci nasıl tersine ç ; evireceksiniz ' ' sorusunun yö ; neltilmesi ü ; zerine Kılıç ; daroğlu , ' ' Batılı dostlarımızı ikna ederek , onlara giderek Tü ; rkiye ' nin ne kadar ö ; nemli olduğunu anlatarak ' ' diye konuştu .

Kılıç ; daroğlu , ' ' Yeni bir başlangıç ; ö ; nerisiyle mi gideceksiniz ' ' sorusuna , ' ' Yeni ve gü ; ç ; lü ; bir başlangıç ; ' ' yanıtını verdi .

AB ü ; yeliğini bir ç ; ağdaşlaşma projesi olarak gö ; rdü ; klerinin altını ç ; izen CHP Genel Başkanı , ' ' Avrupalı dostlarımızdan bizim bu yaklaşımımıza samimi ve ö ; nyargısız bakmalarını isteyeceğiz . Ç ; ü ; nkü ; biz mü ; zakerelerde ' Tü ; rkiye bunları zamanında gerç ; ekleştirir mi? ' diye bir beklenti iç ; ine girmeyeceklerini taahhü ; t edeceğiz . Bizim AB standartları ç ; erç ; evesinde yapmamız gerekeni başlık aç ; ıldı aç ; ılmadı demeksizin gerç ; ekleştireceğiz . Bu kararlılıkla da belli ciddi gelişmeler ardarda olur ' ' dedi .

Kılıç ; daroğlu , kendileri bu yaklaşımı gö ; sterirken , Avrupa Birliği ' nin de ikircikli bir davranış sergilemeden Ankara anlaşması da dahil olmak ü ; zere , taahhü ; tlerine bağlı kalmasını bekleyeceklerini vurguladı .

Kılıç ; daroğlu geç ; tiğimiz gü ; nlerde biraraya geldiği Avrupalı diplomatlardan ' ' CHP ' nin yeni ve gü ; ç ; lü ; başlangıç ; ' ' anlayışı konusunda ' ' İlk ilişkilerimizde son derece sıcak bir atmosferin gerç ; ekleştiğini sö ; yleyebilirim . Bu şu anlama geliyor bana gö ; re . Siz samimi ve gü ; ç ; lü ; bir başlangıç ; yaparsanız bunun karşılığını gö ; rü ; rsü ; nü ; z ' ' dedi .

Kılıç ; daroğlu . Tü ; rkiye ' ye ilişkin eksen kayması tartışmalarına da değinirken hü ; kü ; metin bazı uygulamalarının ü ; lke iç ; inde de rahatsızlık oluşturduğunu ama Tü ; rkiye ' nin ekseninin kolay kolay kaymayacağını belirterek ' ' Eğer bir eksen kayması tartışması varsa , AB ' deki dostlarımızın , acaba AB ü ; yesi ü ; lkelerin bunda payı var mı , onu da dü ; şü ; nmesi gerekiyor ' ' dedi .

Seç ; im barajı iç ; in parlamentoda ç ; alışma

Kü ; rt sorununu CHP ' nin ç ; ö ; zeceği gö ; rü ; şü ; nü ; tekrarlayan CHP genel başkanı , ç ; ö ; zü ; m sü ; recinin , ç ; ö ; zü ; m arayışlarından başlayarak kapsayıcı olması , atılacak adımların da toplumun bü ; tü ; n kesimleri ve ü ; lkenin tamamının katılımıyla belirlenmesi gerektiğini sö ; yledi .

Kılıç ; daroğlu , partisinin seç ; im barajının dü ; şü ; rü ; lmesi iç ; in parlamentoda bir ç ; alışma başlattığını da vurguladı .