Çelik: Sivas olayları hepimizin acısıdır - GÜNCEL

Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Madımak Oteli'nde yaşanan acı hepimizin acısıdır, tüm Türkiye'nin acısıdır.

  Devlet Bakanı Faruk Çelik , ' ' Madımak Oteli ' nde yaşanan acı hepimizin acısıdır , tüm Türkiye ' nin acısıdır .

Bu olayın tarafı olamaz , bu olayın tarafı olmak aslında yangını söndürmemek demektir ' ' dedi .
Sivas olaylarının 17 . yılında gerçekleştirilecek anma etkinliğine katılmak üzere özel ' ' ATA ' ' uçağı ile Sivas ' a gelen Faruk Çelik , ilk olarak Valiliği ziyaret etti .

Bakan Çelik , buradan Vali Ali Kolat , bazı milletvekilleri , sivil toplum örgütü başkanları ve kurum temsilcileri ile kol kola yürüyerek Madımak Oteli ' ne geçti .

Burada yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Bakan Çelik , 2 Temmuz 1993 ' ün tarihin acı günlerinden biri olduğunu belirterek , ' ' O gün sinsi odaklar , karanlık senaryolarını sahnelemek istediler . O gün hain mihraklar eti tırnaktan , tırnağı etten ayırmak istediler . O gün farklılıklarımızı istismar etmek suretiyle yüzlerce yıllık kardeşliğimizi kanla , gözyaşıyla sınadılar ' ' diye konuştu .

O günden bugüne tam 17 yıl geçtiğini ifade eden Çelik , şöyle devam etti :

' ' Biz o günü unutmadık , hayatlarını kaybedenleri anmak için bugün hep birlikte buradayız . Madımak Oteli ' nde yaşanan acı hepimizin acısıdır . Tüm Türkiye ' nin acısıdır . Bu olayın tarafı olamaz , bu olayın tarafı olmak aslında yangını söndürmemek demektir . Bir gerçek var . O gerçek şu . Ortada birliğimizi , dirliğimizi istemeyen unsurlar var . Ve burada hayatlarını kaybedenler var . Dolayısıyla bu işin tarafı yoktur , tarafları yoktur . Herkes , 73 milyon bir taraftadır . İnsanlık adına bir taraftadır . Oteli saran ateş hepimizin yüreğini sarmıştır . Evet ateş hepimizin bağrına düşmüştür . O olayı tezgahlayanları , parmağı olanları , sinsi güçleri , şiddetle ve nefretle lanetliyorum . Hayatlarını kaybedenleri saygıyla anıyorum . Müessir olayda yakınlarını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyorum . ' '

Devlet Bakanı Faruk Çelik , ' ' Bizim çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras kardeşliğimizdir . Birlik ve beraberliğimizdir . Kurtuluş mücadelemizin temelini birlikte attığımız Sivas ' ı çocuklarımıza kardeşliğimizin başkenti olarak miras bırakalım ' ' dedi .

Bakan Çelik , Sivas olaylarının 17 yılında Madımak Oteli önünde düzenlenen anma etkinliğiNde yaptığı konuşmada , Anadolu coğrafyasının binlerce yıldır barışın , kardeşliğin , hoşgörünün havzası olduğunu kaydetti . Mevlana , Yunus Emre , Hacı Bektaş Veli gibi gönül fatihlerinin bu topraklarda filizlediğini ifade eden Çelik , şunları kaydetti :

' ' Bu abide şahsiyetlerin dilinden dökülenler , kaleminden damlayanlar bizi birbirimize kaynaştırmıştır . Bu sebepledir ki değişik ırklardan , inançlardan , düşüncelerden insanlar bu topraklarda huzur içinde yaşamışlardır . Bu topraklar birlikte yaşama modelinin en güzel örneklerinden biri olmuştur . Anadolu keder , kader birliğinin adıdır . Bu birlikteliğimizi bozmayı defalarca sınadılar . Maraş ' ta sınadılar , Çorum ' da sınadılar , Sivas ' ta sınadılar . Ama başaramadılar , başaramayacaklar . Çünkü bu milletin hamurunu Mevlana , Yunus Emre , Hacı Bektaş Veli ' ler yoğurdu . Bu hamuru ayrıştırmaya hiçbir bir karanlık odağın gücü yetmez , çünkü biz millet olarak aşure gibiyiz . Aşure binlerce yıllık kardeşliğimizi bir tas içinde simgeleştiren en güzel örnek değil mi? Birbirini değiştirme kaygısı gütmeden , birçok lezzet bir araya geliyor ve yeni bir tat ortaya çıkıyor . Üzüm üzümlüğünü , nohut nohutluğunu , fasulye fasulyeliğini , buğday buğdaylığını , kayısı kayısılığını koruyor . Ama hepsi bir araya geliyor ve bu coğrafyaya özgü aşureyi oluşturuyor . İşte Anadolu ' nun özeti budur , Türkiye ' nin özeti budur . ' '

' ' Biz Alevi ' si ile Sünni ' si ile tüm unsurlarıyla bu topraklara nakış nakış işlenmiş ve rengarenk Anadolu kilimini oluşturmuşuz ' ' diyen Bakan Çelik , şöyle devam etti :

' ' Aynı dertlerle dertlenmiş , aynı mutlulukları paylaşmışız . Kerbela ' da birlikte susuz kalmış , Çanakkale ' de yedi düvele karşı omuz omuza birlikte mücadele etmişiz . Ülkemizin birlik ve beraberliğini korumak için verdiğimiz şehitleri aynı bayrağa sarmış , aynı toprağa yan yana gömmüşüz . Ama hiçbir güç , hiçbir acı birlikteliğimizi , beraberliğimizi bozamadı . Biz müsaade etmediğimiz , hep beraber müsaade etmediğimiz sürece de birlikteliğimizi bozamayacaklardır . İşte bunun için 17 yıl önce toplumumuza yaşatılan o vahim olayı unutmayacağız ama kardeşliğimizi de hiçbir zaman unutmayacağız . O olayı hatırladıkça daima kardeşliğimizi hatırlayacağız . Ve birbirimize her zamankinden daha sıkı sarılacağız . Hünkar Hacı Bektaş Veli ' nin dediği gibi ' daima bir , iri ve diri olacağız ' Madımak ' taki vahşeti bize yaşatanlara vereceğimiz en güzel cevap budur değerli kardeşlerim . ' '

- ' ' GEÇMİŞTEKİ KARANLIK NOKTALAR . . . ' ' -

17 yıl önce yaşanan olayların ardındaki sır perdesinin ne yazık ki zihinlerdeki kuşkuları giderecek düzeyde aydınlatılamadığını ifade eden Bakan Çelik , sözlerini şöyle sürdürdü :

' ' Alevi Bektaşi kardeşlerimizin sorunlarını , taleplerini ele aldığımız çalıştaylarda tüm katılımcılar bu durumu dile getirdi . Bunun üzerine yakın geçmişimizdeki karanlık kalan tüm noktaların araştırılması için TBMM ' ye bir araştırma önergesi verildi . Çünkü geçmişteki karanlık noktaları aydınlattığımız oranda geleceğimiz de o kadar aydınlık olacaktır . Karanlık noktaların geleceğimizi de karartmasına müsaade etmemeliyiz . O günün hukuk ve demokrasi ortamında konuşmayanların bugün daha cesur olacağına inanıyorum . Artık Türkiye kronik sorunlarıyla yüzleşecek demokratik olgunluğa ve sorunlarını istismar eden odakların yakasına yapışacak hukuki ve siyasi kararlılığa sahiptir . ' '

-MADIMAK OTELİ ' NİN KAMULAŞTIRILMASI ÇALIŞMALARI-

Yine çalıştaylarda öne çıkan bir konunun da Madımak Oteli ' nin durumu olduğunu ifade eden Çelik , ' ' Bunun için de gerekli adımları attık . Sayın Valimizin başkanlığında , koordinasyonunda bu süreç yürümektedir . Kamulaştırma işleminin tamamlanmasıyla birlikte 17 yıllık bir beklentiyi de gidermiş olacağız ' ' diye konuştu .

' ' Görünürdeki bütün bu sorunlar elbette çözülür . Nitekim bu meseleleri gelecek kuşaklara miras bırakma niyetinde değiliz ' ' diyen Çelik , şöyle devam etti :

' ' Komisyonlar çalışıyor , talepler neyse bu talepler karşılanacak . Yalnız bir kesimin değil , toplumun her alanda talepleri var . Yöneticilerin görevi bu taleplere cevap bulmaktır . Canla başla , samimi olarak bu sorunların çözümü için gayret ediyoruz . Ama hepimizin önceliği hoşgörü , sevgi ve barış ortamını daha da geliştirmek ve her şeyden önemlisi ön yargıları kırmak , zihinlerdeki Berlin duvarlarını ortadan kaldırmak olmalıdır . Bizim çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras kardeşliğimizdir . Birlik ve beraberliğimizdir . Kurtuluş mücadelemizin temelini birlikte attığımız Sivas ' ı çocuklarımıza kardeşliğimizin başkenti olarak miras bırakalım diyorum . ' '

- ' ' DERDİMİZİN ÇARESİ YİNE BİZDEDİR ' ' -

Sivas ' ta barış , kardeşlik ve yatırıma müsait her türlü ortam olduğunu vurgulayan Bakan Çelik , sözlerini şöyle tamamladı :

' ' Sivas ve Sivaslılar yanlış bir şekilde tanınmak ve anılmak istemiyorlar . Bu olaylar tabii ki telin edilecektir . Bunun gereği yerine getirilecektir ama Sivaslıların bu konudaki duruşları gayet net açık ve ortadır . Birlikten yanalar , dirlikten yanalar , kardeşlikten yanalar . Bizim derdimizin çaresi yine bizdedir Sivaslılar . Yaramızın ilacı da bizdedir . Birliğimizden rahatsız olanlara karşı birlik ve beraberliğimizi daha ileri taşıyacak adımları hep beraber atmalıyız diyorum . 2 Temmuz 1993 ' te hayatlarını kaybeden 37 vatandaşımızı bu otelin önünde saygıyla , rahmetle anıyorum . Bir daha Cenab-ı Hak ' tan temenni ediyorum , niyaz ediyorum ki bu müessif olayları milletimize göstermesin . Birliğimiz , bütünlüğümüz daim olsun diyorum . ' '

Bakan Çelik daha sonra Sivas Valisi Ali Kolat , AK Parti ' li bazı milletvekilleri , Sivas Müftüsü Yusuf Şahin , Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Rıza Kaçan ve bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu grupla birlikte Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı .

Çelik , daha sonra Madımak Oteli önünde bulunan vatandaşların taleplerini dinleyerek onlarla bir süre sohbet etti .



Star Gazete