Bağış: 'İlişkilerin geleceği İsrail'e bağlı'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceğinin, İsrail'in adımlarına bağlı olacağını belirterek, 'İsraillilerin düşünmesi gerekiyor; Türkiye'yi kaybetmeyi hakikaten göze alabilirler mi? Biz onları kaybetmek istemiyoruz, ama onlar da bizi kaybetmek istiyorlar mı, bunu iyi düşünmeliler' dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceğinin, İsrail'in adımlarına bağlı olacağını belirterek, "İsraillilerin düşünmesi gerekiyor; Türkiye'yi kaybetmeyi hakikaten göze alabilirler mi? Biz onları kaybetmek istemiyoruz, ama onlar da bizi kaybetmek istiyorlar mı, bunu iyi düşünmeliler" dedi. Bağış, Türk-İtalyan Dostluk Derneği'nce Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Medya ve Ekonomi Forumu"nda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Hiçkimsenin uluslararası sularda insan hakları konusunda, insani yardım konusunda çalışan gruplara saldırı yapılmasını istemediğini belirten Bağış, "Herkes bunu yapsaydı, böyle saldırılar gerçekleseydi, bugün karşımızda nasıl bir dünya olurdu? Bu konvoy saldırısında veya Somali'de saldırı yapan korsanlara baktığımızda aradaki fark ne? Birinde daha az insan ölüyor" diye konuştu.

Egemen Bağış, Vatikan'ın, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin tavrının net ve şeffaf olduğu görüşünü dile getirerek, "Vatikan, Türkiye'nin AB üyeliğini bütün kuralara uyması şartıyla destekliyor" dedi.

Vatikan'ın etkisinin büyüklüğüne işaret eden Bağış, bu nedenle diyaloğu sürdürmenin önemli olduğunu söyledi.

"Davutoğlu ile arasında görüş ayrılığı var mı?"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile aralarında görüş birliği olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Bağış, şu yanıtı verdi:

"Davutoğlu ve ben, son 8 yıldır beraber çalışıyoruz, yeni değil. Her ikimiz de aynı başbakanın danışmanı olarak çalıştık, 2002'den bakan olana kadar. Yani ilk kez birlikte çalışmıyoruz. Birbirimizi çok iyi tanıyoruz, birbirimize saygımız var ve her ikimiz de Başbakan Erdoğan'ın dış politika önceliklerini uyguluyoruz ve hiç şüpheniz olmasın beraber çalışmaya devam edeceğiz."

Türkiye - İsrail ilişkileri

Egemen Bağış, İsrail-Türkiye ilişkisine yönelik soru üzerine, Türkiye'nin İsrail ile ilgili konumunun çok net olduğunu vurgulayarak, "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceği, İsrail'in adımlarına bağlı olacaktır" dedi.

Bazen İsrail'in gerçekten barış isteyip istemediğini merak ettiğini söyleyen Bağış, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsanlara hakaret ederek, onları aşağılayarak barışa ulaşamazsınız. Türkiye'nin beklentisi çok açık. Bu 9 kişinin aileleri haklı olarak bir özür bekliyor İsrail'den. Biz de bundan sonra hiçbir sivil geminin uluslararası sularda saldırıya uğramayacağından emin olmak istiyoruz. Gazze'ye getirilen ambargo bile yasa dışı. Bu konuda getirilmiş bir BM kararı yok. İsraillilerin düşünmesi gerekiyor; Türkiye'yi kaybetmeyi hakikaten göze alabilirler mi? Biz onları kaybetmek istemiyoruz, ama onlar da bizi kaybetmek istiyorlar mı, bunu iyi düşünmeliler."


CNN Türk