Anma törenindeki ilk bakan - GÜNCEL

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas şehir merkezinde meydana gelen 37 ölümlü olayların üzerinden 17 yıl geçti. Madımak Oteli’nde ç


2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas şehir merkezinde meydana gelen 37 ölümlü olayların üzerinden 17 yıl geçti. Madımak Oteli’nde çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak üzere yapılan törene bu yıl ilk defa bir bakan katıldı.
Sabah özel uçakla Sivas’a gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Sivas milletvekilleri Hamza Yerlikaya, Selami Uzun, Osman Kılıç ile AK Parti’nin Nevşehir ve Adıyaman milletvekilleri ile birlikte ilk önce Sivas Valiliği'ni ziyaret etti. Valilikte Alevi çalıştaylarına davet edilen sivil toplam kuruluşu temsilcileriyle görüşen Bakan Çelik, burada vatandaşlarla el ele tutuşarak Madımak Oteli’nin önüne kadar yürüdü. Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, vi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle kol kola birlik mesajı veren Bakan Çelik ve beraberindekiler bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Madımak Oteli önünde konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, sözlerine "2 temmuz 1993 tarihin acı günü' diyerek başladı. Bakan Çelik, açıklamasında şunları kaydetti: "O günden bugüne 17 yıl geçti. Bugün hep beraber buradayız. Madımak

’ta yaşanan acı hepimizin acısı. Tüm Türkiye’nin acısı. Birliğimizi, dirliğimizi istemeyenler var. Bu olayın tarafı olmaz. Bu olayın tarafı 73 milyon Türk milleti. Ateş hepimizin bağrına düştü. Gönül fatihleri bu topraklarda yetişti. Biz aşure gibiyiz. Hepimiz farklı tatlarız. Burada Anadolu birliği var. Biz Alevi Sünnisi tüm unsurlarıyla birlikte yaşıyoruz. Kerbela'da birlikte susuz kaldık. Çanakkale’de 7 düvele karşı savaştık. Daima bir, diri ve iri olacağız. Madımak’taki vahşeti yaşatanlara verilecek en güzel cevap birlik ve beraberlik."
ALEVİ ÇALIŞTAYLARINDA İYİ MESAFELER ALDIK
Bakanlık tarafından düzenlenen Alevi çalıştaylarında sürekli olarak Sivas Madımak olaylarının gündeme geldiğine hatırlatan Bakan Çelik, verilen sözlerin toplumu üzmeyecek şekilde yerine getirileceğini söyledi. Meclis'te konunun gündeme geldiğini anlatan Bakan Çelik, "Türkiye’de karanlık olayların çözülmesi için çalışmalar yapılıyor. İncelenecek olaylardan biride Sivas olaylarıdır. Ne yazık ki aradan 17 yıl geçmesine rağmen aileleri ve toplumu rahatlatacak bir şekilde olayları tertipleyenler ortaya çıkartılamamıştır. Ama o gün konuşmayanlar bugün daha rahat konuşabilmektedir. Bu bina kamulaştırma süreci devam ediyor. Valilik ve Sivas’taki STK’larla bu konu çözülecek. Sivaslıların duruşu net. Birlik ve kardeşlikten rahatsız olanlara bununla cevap verilecek. Gelecek nesillere kardeşliği miras bırakacağız." dedi.
Bakan Çelik ve beraberindekiler daha sonra otelin önüne karanfil bıraktı. Bakan, otelin önünde bekleyen bazı vatandaşlarla sohbet ettikten sonra otelin önünden ayrıldı.

Star Gazete