20 yıllık rekorumuzu kırarız

Otomotiv pazarında yılın ilk aylarından itibaren başlayan artış eğilimi, markaların yıl sonu satış hedeflerini revize ettirdi. Geçen yıl geri çağırma operasyonları...



Otomotiv pazarında yılın ilk aylarından itibaren başlayan artış eğilimi, markaların yıl sonu satış hedeflerini revize ettirdi.

Geçen yıl geri çağırma operasyonlarıyla gündeme gelen Toyota Türkiye, 26 bin olarak belirlediği satış hedefini 6 bin artırdığını açıklamıştı. Markanın Türkiye distribütörlüğünü 2009 yılında Sabancı Holding'den 85 milyon dolara satın alan ALJ Grup'a bağlı Toyota Pazarlama'nın CEO'su (üst yöneticisi) Ali Haydar Bozkurt, revize edilmiş rakamın da üzerine çıkabileceklerini söyledi. Bu yıl geçmiş 20 yıl içerisinde hiçbir zaman gerçekleştirilmemiş olan 32 bin adetlik satış rakamına kolayca ulaşabileceklerini belirten Bozkurt, "Bugün için daha yüksek bir pazar beklemiyoruz. Toyota sisteminde birkaç aylık sipariş değişimleri yapmak imkansızdır. Pazar daha da açıldı, hemen şu kadar daha ilave sipariş veriyoruz desek gelecek yıl gelin derler. Ama gerçekten ilave bir 5 bin araç daha almak gerekirse bunu biz ALJ Grup içinde kolayca çözebiliriz." dedi. Bozkurt, bu yıl Türkiye'deki satışların 630-650 binler civarında gerçekleşeceğini dile getirdi.
60 yıldır dünyanın en büyük Toyota distribütörü olan ALJ'nin stoktan korkmadığını, hatta biraz stokla çalışmayı seven bir firma olduğunu belirten Bozkurt, "Malımız altın gibi, malımız her zaman bizim malımız. Biz bu yılı 32 bin adet satışla kapatır, tarihi rekorumuzu kırarız." dedi. Toyota'nın 2014 vizyonunda 50 bin adet binek araç satışı ve yüzde 10 pazar payı olduğunu hatırlatan Bozkurt, buna ulaşmak için yeni yeni argümanlar geliştirdiklerini dile getirdi. Türkiye'nin otomobil sahipliğinde dünya ortalamasının bile altında olduğunu söyleyen Bozkurt, otomotiv pazarının büyümesindeki ve otomobil satışlarının artmasındaki en büyük engelin otomobildeki vergi sistemi olduğunu ifade etti. Bozkurt, "Avrupa'daki gibi bir vergi sistemi olsaydı 600-650 bin adetlik otomotiv pazarından 1-1,5 milyonluk otomotiv pazarına çok rahat ulaşabilirdik." diye konuştu.
50 bin adetlik satış hedeflerini yakalamak için pazarlama, reklam, satış ve finans dahil tüm stratejilerini yenileyip değiştirdiklerini söyleyen Bozkurt, bu farklı projelerden birinin de Toyota Finans Sistemi olduğunu belirtti. Bozkurt, pazardaki ihtiyaçlara en uygun çözümleri üretmek adına yeni bir finansal yapılanma içine girdiklerini Akbank, TEB Cetelem ve Hedef Filo ile birlikte Toyota Finans sistemini devreye aldıklarını dile getirdi. Toyota Finans sisteminin tüm Toyota bayilerinde yarım saat içinde kredi ayarlanıyor. Bozkurt, kurumların araç kiralama hizmetlerini bir tane de olsa, on tane de olsa aynı fiyattan Toyota plazalardan kiralayabileceklerini ifade etti. Toyota Türkiye'nin ana hissedarı ALJ Grup'un başka ülkelerde faaliyet gösteren kendi finans şirketleri bulunuyor. Türkiye'de de 2011 sonunda Toyota'nın kendi finans şirketiyle faaliyet gösterecek.
TOKİ modeliyle otomobil satacak
Toyota'nın yeni başlattığı uygulama temmuz ayı boyunca 6 bin liraya varan indirimlerin yanı sıra kredilerde 500 TL'ye varan dosya masrafının alınmaması, aylık yüzde 0,79 faiz oranıyla kredi gibi şartlar sağlıyor. Ayrıca düşük bir peşinatla 36 ya da 48 aya varan kredilerde TOKİ'nin konut satışlarında yaptığı gibi 'balon ödeme' denilen sistemle aylık taksit tutarlarının 500 TL'lere kadar inmesi, aylık 50 TL fark ile otomatik vites, aylık 100 TL fark ile dizel versiyon, aylık 50-100 TL farkla bir üst versiyon gibi seçenekler bulunacak.

Zaman