Özel birliklerin detayları aydınlanıyor

Terörle mücadelede başlatılan yeni dönem çerçevesinde sınırda görev alacak özel birliklerin detayları aydınlanıyor.

Özel birliklerin detayları aydınlanıyor
Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı ‘sınırda görev alacak özel birlikler’ için Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın üç koldan yaptığı çalışmalara son şekli veriliyor. Özel birliklerle ilgili yasal düzenlemelerin yeni yasama yılının ilk maddesi olması bekleniyor.

Yasal alt yapı ve eğitim çalışmalarının ardından ise özel birlikler yıl sonunda sınırdaki görev yerlerini alacak. Öte yandan yeni Müsteşar Hakan Fidan’ın göreve başlamasının ardından MİT’in de Özel Orduya tam destek vereceği belirtiliyor. Şimdiye kadar operasyonel çalışmalara katılmayan MİT’in, Özel Orduya hem istihbarat hem de operasyonel çerçevede katkı vereceği vurgulanıyor. Sınırda görev alacak birliklerin sayısı ilk aşamada 5 bin olacak. İstenilen vasıfta 2 bin asker bulunurken, 3 bin asker yetiştirilecek.

Alt yaş sınırı 25 olacak Özel Birlikte bu askerler en fazla 32 yaşına kadar görev yapabilecek. Bekar olmaları şartı aranacak. Sınırda görev yapacak askerlerle ilk aşamada 5 yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme sonunda şartlar gözden geçirilerek ya ‘devam’ denilerek sözleşme uzatılacak ya da ‘tamam’ denilerek emekliye sevk edilecek. Emekliye sevk edilecek askerlere yüklü tazminat verilecek.

Askerler aldıkları tazminat ile kendilerine yeni bir hayat kurabilecek. Emeklilik sonrasında bu askerlerin devletle tüm bağları kesilecek. Askerler görevleri bitiminde psikolojik testten geçirilecek eğer bir sıkıntı ortaya çıkarsa psikolojik destek sağlanacak.


Kaynak: Türkiye