Optik sürücülerin kullanılmaycağı doğru mu?

Acaba optik sürücüler ne zaman tarih olacak?

Optik sürücülerin kullanılmaycağı doğru mu?
Bilindiği gibi flash tabanlı formatlarda özellikle son yıllarda birbiri ardına yaşanan gelişmelerin, hızla büyüyen depolama kapasitelerinin ve tabii artan hızların ertesinde azımsanamayacak çoklukta bir kesim, yakın bir gelecekte geleneksel optik sürücülerin (ve tabii disklerin) tarihe karışacağı üzerinde bahse girmeye hazır.

Gerçekten de ilk olarak bundan tam 43 yıl önce IBM öncülüğünde geliştirilen disketlerle başlayıp, CD'ler DVD'ler derken bugün günümüzde gelinen noktada Blu-Ray'lerden yola çıkarak optik disklerin yaygınlığının artışı ile yeni gelişmelerin artık doğru orantılı seyretmemeye başladığını öne sürersek fazla da abartmış olmayız sanırız. Gerçekten de çıkışının üzerinden uzun denilebilecek ölçüde bir süre geçmesine rağmen halen Blu-Ray'ler için son kullanıcıya indiği yönünde kanaat getiremeyiz. Hele bir de yukarıda dediğimiz gibi flash tabanlı gelen alternatif depolama çözümleri günümüzde optik çözümlere kıyasla çok daha büyük bir avantaja sahip. Örneğin bugün gelinen noktada işletim sistemlerini bile optik sürücüye gerek kalmadan yükleyebiliyoruz. Keza internet üzerinden film olsun, müzik olsun artık istediğimiz hemen her içeriğe erişmemiz mümkün.

Bugün 30'larını sürmekte olan arkadaşlarımız çok iyi hatırlayacaklardır ki, bundan sadece 15 yıl kadar önce kasetçilere gidip karışık kaset doldurtuyorduk, keza bir o kadar geriye gittiğimizde her tarafta pıtrak gibi VHS/Beta video evlerinin olduğunu hatırlarız. Ve artık günümüzde tüm bunlar tarihe karıştı bile.

Bundan sadece 5 yıl kadar önce ise bildiğimiz gibi hemen her sokakta CD/DVD evleri vardı. Bugünse artık sayıları giderek azalıyor. Örneğin benim yaşadığım semtte -ki küçücük bir yer- ondan fazla DVD evi vardı, şimdi geriye sadece bir tane kaldı.

Yani dememiz o ki, gidişatın gösterdiği şey, bir süre sonra gerçekten de optik sürücülere veda etme ihtimalimizin epey bir yüksek olması.