Galatasaray ateşten gömlek giydi

Avrupa Ligi'ne girmek için mücadele eden Galatasaray Ali Sami Yen'de kaptan Arda'nın golleriyle 2-0 öne geçmesine karşın OFK Belgrad'la 2-2 berabere kaldı


 BENER ONAR

Bu Galatasaray’ın Sami Yen’de izlediğim kaçıncı garip maçı acaba? Aklıma Bordeaux ve Hamburg sınavları geliyor. Ama o bahsettiğimiz takımlarla OFK’yı karşılaştırmak mümkün değil. Galatasaray’ın Avrupa Ligi’nin daha ön elemesinde 2-0’dan skoru 2-2’ye getirtmesini izah etmekte zorlanıyorum. “Sezon başı olur böyle şeyler” deyip ya da ‘futbol kazası’ tabirini kullanmak kolaycılık olur sanki? Galatasaray rövanşta turlasa bile -ki geçmeli- bu sezon sıkıntılı geçecek.

Çimlere geçelim biraz... 4. dakika Sabri Sarıoğlu’nun hatalı pasında Nemenja Miliç topu kaptı. Sırp golcü daha sonra Nikola Simiç’i gördü. OFK’nin ayağında top tutabilen tek oyuncu görünümündeki Simiç sol çaprazdan kaleciyle karşı karşıya kalmasına rağmen topu dışarı attı. İlk 10 dakikayı uyur gezer gibi geçiren Galatasaray 11’de uyandı. Arda Turan’ın köşe vuruşunda Lucas Neill ortalığı karıştırdı Mustafa Sarp’ın vuruşunda Bojan Saranov çizgi üstünde iyi yattı.

Mehmet Batdal’a ayrı bir paragraf açmak lazım. Brezilya yıllardan bu yana ‘yeni Pele’yi, Arjantin ‘yeni Maradona’yı bekledi. Türkiye ve Galatasaray da ‘yeni Hakan Şükür’ü bekledi, durdu! İşte Mehmet Batdal da o kategoride bir adam. 13’te Arda’nın ortasında hiç yükselmeden savunmacısının da kolları arasında yumuşak ama etkili bir kafa vurdu, top direkten döndü. 22’de Sabri’nin ortasında Batdal yine kafayı vurdu ama savunma etkisiz denemesini çizgiden çıkarmakta zorlanmadı.

Sırplar bu çeyrek saatlik baskıdan az daha gol atarak kurtuluyordu. 25’te Veselko Trivumoviç’in ortasında Miliç iki metreden dokundu. Bir dakika sonra atamayana attılar! Arda Turan artık klasikleşen sol slalomlarının ardından daha az klasik bir yerden şutuyla kaleyi gördü. Kaleci Saranov’un da ikramıyla top ağlarla buluştu: 1-0. 28’de kalenin hemen önünde önce Batdal ıska geçmese, ardından da Serdar Özkan geç kalmasa skor 2-0 olacak ve iş bitecekti.

İkinci yarının tamamı Galatasaray kontrolünde geçerken oldukça sıkıcı bir maç izledik ama final çarpıcıydı. Goller de maçın kalitesini gösterir nitelikteydi. 76’da Pino’nun pasında OFK savunması ve kalecisi topu Arda’nın önünde bıraktı. Kaptan’ın plasesinde çizgi üstündeki son çaba fayda etmedi: 2-0. Üç dakika sonra Krstiç’in serbest vuruşunda savunmaya çarpan top Aykut’u yanıltıp ağlara gitti: 2-1. 86’da Nenan Injac köşe atışında arka direkte kafayı vurdu ve bir avuç seyircisini çılgına çevirdi: 2-2.

Not: Kewell girerken tabelada 13-19’u görünce bir garip oldum. Meğersem onlar Zerevica-Krstiç değişikliği yapıyormuş! 99 çok sıradan bir numara değil mi? Ben 14’ü görmek isterdim Kewell’da... Nedense öyle geldi.

MAÇTAN NOTLAR
* Sezonun ilk resmi maçı olan OFK Belgrad karşılaşmasında Galatasaray'ıniki golünü de atan Arda Turan sezonun açılışını da yapmış oldu. Kaptan, 26. dakikada ceza sahası dışından yaptığı vuruşla Sarı-Kırmızılıları öne geçiren isimdi. Arda ikinci yarıda bir gol daha buldu.
* Galatasaray taraftarları yönetim kurulundan istifa eden eski Futbol Şubesi Sorumlusu Haldun Üstünel'i unutmadı. Maç öncesi tribünler, 'Seni seviyoruz Haldun Üstünel' şeklinde pankart açtı. Ancak taraftarlar herhangi bir tezahüratta bulunmadı.
* Sezonun ilk maçında Ali Sami Yen Stadı'nın tribünlerinin büyük kısmı doldu. Mücadeleyi yaklaşık 18 bin kişi izlerken, 30'a yakın OFK Belgrad taraftarı da takımını yalnız bırakmadı.

* Galatasaray'ın kurucusu ve ilk başkanı Ali Sami Yen'in 59. ölüm yıldönümüydü. Taraftarlar kurucuları anısına, 'Ayrılık vaktinin sesleri var son istASYonda, hüznün rengi var bu sonun başlangıcında' yazan bir pankart açtı. Sezonun ikinci yarısında artık Türk Telekom Arena'ya geçecek olan Sarı-Kırmızılılarda taraftarlar Ali Sami Yen Stadı için tezahürat besteledi: "Hiçbir stat dolduramaz senin bizdeki yerini. Son bir defa haykıralım, inletelim Sami Yen’i. Kimler geldi, kimler geçti, herkes tattı cehennemi. Bütün dünya buradan duydu sana olan sevgimizi."

* Arda Turan, bir gazetenin magazin ekinde kendisiyle ilgili çıkan habere tepki gösterdi. Yazılı bir açıklama yayımlayan oyuncu haberi yalanlayarak yasal haklarını arayacağını belirtti.

* Karşılaşma öncesi yaşanan ilginç bir olay, tribünlerdeki futbolseverlerin gülüşmelerine neden oldu. Maç öncesi saha zemininin ıslatılması sırasında OFK Belgradlı bir oyuncu bunu fark edemedi. Bir anda ıslanan oyuncu, koşarak suyun menzilinden kaçmaya çalıştı. Oyuncunun durumu, hem takım arkadaşlarını, hem de tribünleri güldürdü.


Radikal