Ekonomide Çarklar Hızlandı

Bursa'da yılın ilk 6 ayında yeni açılan şirket sayısı 2009'un aynı dönemine göre yüzde 14

Ekonomide Çarklar Hızlandı
Bursa'da yılın ilk 6 ayında yeni açılan şirket sayısı 2009'un aynı dönemine göre yüzde 14.3 artarken, kapanan şirket sayısı yüzde 12 geriledi. İlk 6 ayda Bursa'da bin 563 yeni şirket kurulurken 446 şirket kapandı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, yeni şirketlerin kurulmasının güven ve istikrarı artırarak kriz öncesine dönülmesini sağlayacağını söyledi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bursa'da 2010 yılının ilk yarısında açılan-kapanan şirket verilerini açıkladı. "Yeni kurulan ve kapanan firma istatistiklerinin reel piyasalardaki hareketlenmeye yansıdığını belirten Sönmez, "2009 yılında küresel krizin etkileri, yeni kurulan ve kapanan firma istatistiklerine direkt olarak yansıyordu. Şimdi ortaya çıkan tabloya baktığımızda, ilk 6 ayda yeni kurulan firma sayısının geçen yılın aynı dönemine göre arttığını ve kapanan firma sayısının da azaldığını görüyoruz. Biz, bu göstergeyi, 'piyasalar canlanmaya başlıyor, kriz öncesine dönüş başlıyor' şeklinde yorumlamak istiyoruz" dedi.
2010 yılının ilk yarısında kapanan firma başına 3.5 açılan firmanın düştüğüne işaret eden Sönmez, "Bu, ekonomideki canlılık veya durgunluğun önemli bir göstergesidir. Küresel kriz öncesinde kapanan firma başına 3.5-4 firma düşerken, krizin etkisiyle 2009 yılında bu oran 2.5'a kadar gerilemişti. Şimdi yeniden 3.5'a çıkması umut verici" diye konuştu.
Sönmez, "Yeni Kurulan-Kapanan Firma İstatistikleri"nin 2010 ilk yarı sonuçlarını değerlendirirken, yeni kurulan firma sayısının küresel krizden önceki rakamları yeniden bulmasının 'değerli ve olumlu bir veri' olduğunun altını çizdi. Sönmez sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Son 5 yıllık istatistikleri incelediğimizde, küresel krizin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği 2009 yılı hariç açılan firma sayılarındaki artışta kriz öncesinin yeniden yakalandığını görüyoruz. Aynı tabloyu kapanan firmalarda göremesek de kapanan firma sayısının 2009 yılına göre azalma eğiliminde olması, girişimcilerimizin ayakta durma güçlerini zorladıklarını gösterir. Yeni girişimcilerin, yeni şirketlerle piyasada rekabet edebilmeleri, yeni şirketlerin kurulması güven ve istikrarda da kriz öncesine dönülmesiyle mümkün olabilecektir"
İLK 6 AYDA BİN 563 FİRMA KURULDU
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, Bursa'da 2010 yılının ilk 6 ayında bin 563 firma kuruldu, 446 firma kapandı. Bursa'da bir önceki yılın aynı döneminde bin 367 firma kurulmuş, 507 firma kapanmıştı. Buna göre yılın ilk yarısında yeni kurulan firma sayısında bir önceki yıla göre yüzde 14,3'lik artış, kapanan firma sayısında ise yüzde 12 oranında düşüş gözlendi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'na 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle 28 bin 822 kayıtlı üye bulunuyor.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE TALEP ARTTI
İlk 6 ayda açılan firmaların sektörel dağılımında ilk sırayı yüzde 14.3 ile gıda-tarım ve hayvancılık alırken, inşaat ve yapı kooperatifleri ile makine ve metal sanayi ve ticareti sektörleri göze çarpıyor. Kapanan firma istatistiklerinde ise ilk 6 ayda şirket kapanışlarının en fazla yaşandığı sektörler sırasıyla inşaat ve yapı kooperatifleri, tekstil ve gıda, tarım ve hayvancılık sektörleri oldu.
ilk 6 aylık dönemde kurulan bin 563 yeni firmanın bin 83'ü limited şirket statüsünde olurken, yeni kurulan limited şirketlerin toplam içindeki payı yüzde 69.2'yi buluyor. Aynı dönemde yeni kurulan firmaların statüleri incelendiğinde ise bin 83 limited şirket, 284 şahıs firması, 153 anonim şirket, 39 kooperatif ve 4 kamu firması kurulduğu görülüyor.
Yılın ilk yarısında Bursa'da kurulan firmaların toplam sermayeleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3 artarak 168 milyon 345 bin TL oldu. 2010 ilk yarıda yeni kurulan firmaların sermayelerine göre sektörel dağılımları incelendiğinde tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar ilk sırada yer alıyor. Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki yeni kurulan firmaların toplam sermayeleri 32 milyon 881 bin TL'yi bulurken; bunu 27 milyon 971 bin TL ile inşaat ve yapı kooperatifleri sektöründeki firmalar ve 20 milyon 175 bin TL ile makine ve metal sanayii firmaları izledi.
Bursa'da bir firma ortalama 108 bin TL'lik sermaye ile kuruldu. Bir önceki yılın aynı döneminde ise yeni kurulan firmaların ortalama sermayeleri 94 bin TL düzeyindeydi. Yılın ilk yarısında açılan ve kapanan firma oranının1,9 ila tekstil sektöründe en düşük değerine, 12.5 oranıyla da basın-yayın, matbaa ve ambalaj sektöründe en yüksek değerine ulaştığı görülüyor. Bu oran; turizm sektöründe 6, makine ve metal sanayi sektöründe 4.8, otomotiv ana ve yan sanayi sektöründe 4.4, gıda tarım ve hayvancılık sektöründe 3.6 ve inşaat ve yapı kooperatifleri sektöründe 3.1 olarak hesaplandı. Kapanan şirketlerin ortalama ömürleri, düzenli bir şekilde düşüyor. Şirketlerin ortalama kapanma yaşı 2006'da 10'ken, 2007'de 9'a, 2008'de 8'e, 2009'da 7'ye ve 2010'da 6'ya indi. Bu rakam, dünyada 12.5 olan ortalama şirket ömrünün çok altında.