Söke Chp'den Tarım Konferansı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Söke İlçe teşkilatı tarafından gerçekleştirilen panelde Türkiye ve Aydın tarımın sorunları masaya yatırıldı.

Söke Chp'den Tarım Konferansı
Panelde konuşmacı olarak CHP Genel sekreter yardımcısı Gökhan Günaydın ve CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan yer aldı. Söke Saray Düğün Salonunda gerçekleşen panele CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, önceki dönem CHP Aydın Milletvekili Mehmet Semerci, Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, İncirliova Belediye Başkanı Fadime Orbay, Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez, çevre belde CHP'li yöneticiler, il genel ve belediye meclis üyeleri, ticaret odası, ticaret borsası, ziraat odası yöneticileri, köy muhtarları, çiftçiler ve davetliler katıldı.
CHP İl Başkanı Tunç Aytur'un yönettiği panelin açış konuşmasını yapan Söke CHP ilçe başkanı Sevim Şahin, Atatürk ve Silah arkadaşlarının yanı sıra yaşadıkları ekonomik kriz nedeniyle intihar eden çiftçiler için de saygı duruşu istedi.
CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, panelde yaptığı konuşmada Türk tarımının içinde bulunduğu ortamın durum tespitini yaptı. İzlenilen tarım politikasını eleştiren Günaydın, Türk çiftçisinin üretimdeki maliyet yüksekliğinden her geçen tün tarladan uzaklaştırıldığını söyledi. Günaydın, artan nüfusa göre her geçen yıl tarımda azalan üretimin Türkiye'yi dışa bağımlı hale getirildiğini söylerken, izlenilen özelleşme politikaları ile Türk tarımının ağır bir darbe aldığını kaydederek, "1980 yılında 44.5, bu gün 72.5 milyona ulaşan ülke nüfusumuz gelecek yıllarda 100 milyona ulaşacak. Bu durum karşısında tarımın ve üretimin önemi bir kez daha öne çıkacağı bir gerçek" dedi. Türk çiftçisinin önemli girdilerinden olan mazot ve elektriğin pahalı olduğuna da dikkat çeken Gökhan Günaydın; "Litresi 3 TL olan mazottan dolaylı olarak alınan vergi 1.8 TL. Meskenlerde 23, sanayide 25 kuruş olan elektrikte çiftçiden 35 kuruş olarak alınıyor. Bu nedenle de çiftçinin elektrik borcu milyara ulaşırken tarımsal sulama amaçlı elektrik abonelerin üçte biri borçtan kesik" dedi.
Yüksek faiz ve düşük kur politikası izlenildiği sürece Türkiye'de tarımda işlerin yolunda gitmeyeceğini belirten Gökhan Günaydın; "CHP İktidarı geldiğinde tarıma 15 milyar dolarlık destek aktarılacak, çiftçimiz ucuz mazot, elektrik ve gübre ile yeniden tarlasına dönerken borç faizlerine silinerek çiftçimiz rahatlatılacak" diye konuştu.