Pakistan'da uçak kazası

Pakistan'da 146 yolcu ve 6 mürettebat bulunan yolcu uçağı İslamabad yakınlarında düştü.

Pakistan'da uçak kazası
Airblue şirketine ait yolcu uçağı, Karaçi-İslamabad seferini yaparken, başkent İslamabad yakınlarında bulunan Margalla tepelerine çakıldı.

Airbus 321 tipi uçağın içinde 146'sı yolcu 152 kişinin bulunduğu ve kurtulan olmadığı belirtilirken, uçakta bulunan 100'den fazla kişinin cesedine ulaşıldı

100'DEN FAZLA KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Polis yetkilileri, şu ana kadar 100'ü aşkın kişinin cesedine ulaşıldığını, bununla birlikte kazadan kurtulan olması ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi.

Bu arada Airblue havayolu sözcüsü Rahil Ahmed, firmalarında ilk kez böyle bir uçak kazası olduğunu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Ahmed, kazanın neden meydana geldiği konusunda konuşmak içinse henüz erken olduğunu kaydetti.

Dağlık ve ormanlık alana düşen, tamamen parçalanan uçağın motor bölümlerindeki yangın sürerken, kurtarma ekipleri çoğu tanınmayacak haldeki cesetleri, ceset torbalarına yerleştiriyor. Uçağın enkazı yaklaşık 100 metre çaplı bir alana yayılmış durumda.

KURTULMA HABERİ YANLIŞ ÇIKTI

Pakistan'daki uçak kazasından şu ana kadar kurtulan olmadığı bildirildi.

Belediyenin Kalkınma İdaresi Başkanı İmtiyaz İlahi, enkazdan 5 kişinin sağ çıktığı haberlerinin yanlış olduğunu belirterek, "Şu ana kadar kurtulan olmadı" dedi.

BİR GÜNLÜK ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Bu arada Pakistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, ulusal yas ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, kazadan sonra hükümetin bir günlük ulusal yas ilan ettiği ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin bugün yapılacak bakanlar kurulu toplantısını bir hafta ertelediği kaydedildi.

AIRBUS'TAN AÇIKLAMA

Airbus firması, Karaçi-İslamabad seferi yaparken düşen Airblue havayolları şirketine ait Airbus 321 tipi AP-BJB tescilli uçağın, 2006 yılı başında şirkete kiralandığını ve 13 bin 500 uçuşta, toplam 34 binlik saatlik uçuş gerçekleştirdiğini bildirdi.

Açıklamada, Airbus A321'in 185 yolcu kapasitesine sahip tek koridorlu çift motorlu bir uçak olduğu, ilk A321'in Ocak 1994 yılında hizmete girdiği ve günümüzde 70'e yakın havayolunun 610 adet A321 uçağı kullandığı kaydedildi.

UÇAK TÜRKİYE'DEN KALKMADI

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Pakistan'da düşen Airblue şirketine ait yolcu uçağının, Türkiye'den kalkmadığını bildirdi.

DHMİ Genel Müdürü Birdal, Pakistan'ın başkenti İslamabad yakınlarında düşen APBJ-B kuyruk numaralı uçağın iç hat seferi yaptığını ve Türkiye'den kalmadığını söyledi.

İngiltere'nin Manchester kentinden dün kalkan aynı firmaya ait APBJ-A kuyruk numaralı başka bir uçağın, dün gece saat 04.49'da Trabzon Havalimanı'na inerek yakıt ikmali yaptığını ve mürettebat değiştirdiğini ifade eden Birdal, ''APBJ-A kuyruk numaralı bu uçak, Trabzon'dan saat 05.43'te kalkarak Karaçi'ye devam etmiş. Aynı firmaya ait bu iki uçak nedeniyle bir bilgi kirliliği yaşandığını düşünüyorum. İslamabad'da düşen uçak Türkiye'den kalkmadı'' diye konuştu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Pakistan'da düşen yolcu uçağının Türkiye'den kalkmadığını bildirdi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ''Adı geçen işletmeye ait olan AP-BJA tescil işaretli Airbus A321 tipi bir uçak, 28 Temmuzda Manchester (İngiltere) İslamabad (Pakistan) seferini yaparken, yerel saatle 04.49'da Trabzon Havalimanına teknik iniş yapmış olup, yakıt ikmalinin ardından yerel saatle 05.43'te İslamabad'a gitmek üzere kalkmıştır. Ülkemizden kalkan uçak, İslamabad'a inmiştir.

Kaza yapan uçak ise Karaçi'den kalkmış olup, İslamabad'a giderken kaza yapmıştır. Dolayısıyla Trabzon'dan kalkan uçak ile söz konusu kazayı yapan uçak aynı değildir'' denildi.

AA