Hububat çiftçisi fare mağduru oldu

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde çiftçiler hububatta verimin yarı yarıya azalmasını farelere bağladı.

Çiftçilerin anız yakmaları sonucu yılan ve tilki

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde çiftçiler hububatta verimin yarı yarıya azalmasını farelere bağladı.

Çiftçilerin anız yakmaları sonucu yılan ve tilkilerin sayısının büyük ölçüde azalması sonrası hububat tarlalarını istila eden fareler başakları yedi bitirdi. Fare istilasına ürünün başak tutma zamanı güneyden esen ve çiftçi arasında ters yel olarak adlandırılan rüzgar da eklenince çiftçinin zararı iki katına çıktı.

Boğazlıyan Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ali Ayık'tan alınan bilgiye göre, TMO Boğazlıyan Ajans Müdürlüğü ile geçen yıl yaklaşık 300 bin ton hububat alım ve satımı yapıldı, bu hasat döneminde ise temmuz ayı sonu itibariyle 40 bin tonu ancak buldu. Borsa Genel Sekreteri Ayık, hasat mevsimi sonunda 120–150 bin ton rekolteye ancak ulaşılabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Verim ve kalite açısından son derece kötü bir hasat dönemi yaşadıklarını belirten Boğazlıyan Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ali Ayık, "Borsada işlem gören buğdayların büyük bir kısmı yemlik olarak alındı. Yemlik buğdayı, ofis 47 kuruş sabit fiyattan aldı. Ekmeklik buğday 50, 51 kuruştan işlem gördü. Arpayı ise ağırlıklı olarak ofis aldı. Borsa üyeleri ise arpayı 33-35 kuruştan aldı." dedi.

Anız yakmamaları noktasında çiftçileri uyaran Ayık, şu açıklamalarda bulundu: "Çiftçilerimiz anız yakmaya devam ederlerse korkarım ki önümüzdeki yıl fare sayısı daha da artacak. Fare sayısının çoğalması, rekolteyi biraz daha düşürecek. Bu sebeple çiftçilerimizin kesinlikle anız yakmamaları gerekiyor. Ayrıca doğru tarlaya doğru buğday türünün ekilmesi de son derece önemli. Makarnalık buğday ekmelerini tavsiye etmiyoruz. Sulu alanlara ekmeklik buğday, kıraçlara ise arpa ekmelerini tavsiye ediyoruz. Sulu tarlada makarnalık buğday ekimi yapılırsa yüzde 99 oranında renk değişimi yaşanır. Bu da çiftçilerimizin zararı anlamına gelir."