Teklifi bekliyoruz; CHP, bu kez cami avlusuna bırakıp kaçmasın
CHP, askerî müdahalelere dayanak oluşturan 35. maddeye ilişkin teklifini cuma gününe kadar Meclis'e getirecek. Ancak AK Parti, CHP'nin geri adım atmamasını istiyor. Anamuhlefetin...
CHP, askerî müdahalelere dayanak oluşturan 35. maddeye ilişkin teklifini cuma gününe kadar Meclis'e getirecek. Ancak AK Parti, CHP'nin geri adım atmamasını istiyor. Anamuhlefetin geçici 15. maddedeki tutumunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Çünkü bir şey söyleniyor. İş ortada bırakılıyor. Tabiri caizse CHP, bu tip konuları cami kapısına bırakıyor." dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, darbelere zemin oluşturan TSK İç Hizmetler Kanunu 35. maddesini Meclis'e taşıma konusunda kararlı olduklarını belirtti. Okay, partisinin kanun teklifini en geç cuma gününe kadar TBMM'ye sunacaklarını söyledi. Ancak AK Parti, temkinli. CHP'nin geçici 15. maddenin kaldırılmasını da gündeme getirdiğini, ancak söz konusu düzenlemenin yer aldığı anayasa değişikliğine karşı olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Onun için önce teklifi görelim." dedi.
NTV'de konuya ilişkin soruları cevaplayan Çiçek, işbirliğine her zaman açık olduklarını belirtti. Ancak önce teklifin içeriğini görmek istediklerini kaydetti. Çiçek, tereddütlerini "Çünkü bir şey söyleniyor, sonra iş ortada bırakılıyor. Tabiri caizse CHP, bu tip konuları cami kapısına bırakıyor. Ondan sonra bunu nereye yerleştireceksen yerleştir. CHP'nin yürüyüşünü bir görmemiz lazım ki dereye ne kadar zamanda gidecek." sözleriyle açıkladı. Teklifin sunulması halinde gerekirse Meclis'in olağanüstü toplanabileceğini de vurgulayan Cemil Çiçek, ancak teklifin referandum çalışmalarına engel olmak için yapılıp yapılmadığının netleşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP'nin referandumu sulandırmak istediğini savundu. Kuzu, "Samimiysen niye daha önce söylemedin, giderayak getiriyorsun. Referandum sürecinde bizi sıkıştırmak istiyorlar." diye konuştu. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da CHP'yi 'samimiyetsizlikle' suçlarken şunları dile getirdi: "35. maddeyi 50 bin defa da kaldırsanız, zemin olduğu müddetçe darbeyi kimse engelleyemez. Çok önemsiyorlarsa buyursunlar, gelsinler hem 35. maddeyi değiştirelim, hem seçim barajını düşürelim. Ve referanduma bu koşullarda gidelim."
Okay'ın hazırladıklarını duyurduğu kanun teklifi, CHP'de ise görüş ayrılığına neden oldu. Bazı hukukçu milletvekilleri, 35. maddenin değiştirilmesinin yeterli olacağını belirtirken, bazıları da tamamen kaldırılması gerektiğini ifade ediyor. 35. maddenin değiştirilmesinin yeterli olmayacağını savunan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, şu ifadeleri kullandı: "35. madde mutlaka kaldırılmalı. Değişiklik yeterli değil. 35. maddenin kaldırılması konusunda tereddüdün olmaması gerekir. Geçen dönem de Sayın Deniz Baykal kaldırılmasını ifade etmişti. Öteden beri 35. maddenin kaldırılmasını istiyoruz, bu istek yeni değil. Ama buna paralel olarak yeni bir düzenleme yapılmalı. TSK'nın asli görev, yetki ve sorumluluklarını tespit etmek gerekiyor."
CHP içinde 35. maddenin kaldırılmasına karşı çıkanlar da var. Bu isimler, "Madde kaldırılması halinde TSK'nın yetkilerinin önemli bir kısmı ortadan kalkar." degerlendirmesinde bulunuyor. Bu konu hakkında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bir rapor sunuldu. Raporda 35. maddeye benzer düzenlemenin dünyada da örnekleri olduğu kaydedildi. Benzer bir istek, DSP lideri Masum Türker'den geldi. 35. maddenin kaldırılmamasını, bunun yerine fıkra eklenmesini isteyen Türker, "Bu maddenin kaldırılması ileride TSK'nın birçok alanda işlevsiz haline gelmesine neden olacaktır. Bu da birçok ihtilaflara neden olacaktır." şeklinde konuştu. ANKARA ANKA
Zaman