Bu fitili kim ateşledi

Bir kıvılcım Bursa'nın İnegöl İlçesi'ni önceki gece savaş alanına çevirmeye yetti. Doğulu bir grupla kahvedeki gençler arasında başlayan kavga, bir anda sokağa taştı. 'Ölenler var' söylentisi üzerine karakolu basanlar, gözaltındakileri istedi. Gecenin sonunda bilanço ağırdı: 21'i polis 30 yaralı, yanan 15 ambulans ve polis otosu, 44 gözaltı



Bir kıvılcım Bursa'nın İnegöl İlçesi'ni önceki gece savaş alanına çevirmeye yetti. Doğulu bir grupla kahvedeki gençler arasında başlayan kavga, bir anda sokağa taştı. 'Ölenler var' söylentisi üzerine karakolu basanlar, gözaltındakileri istedi. Gecenin sonunda bilanço ağırdı: 21'i polis 30 yaralı, yanan 15 ambulans ve polis otosu, 44 gözaltı


Fikret KOCAMAN/BURSA
İNEGÖL'ü birkaç saat içinde savaş alanına çeviren olaylar önceki gece küçük bir tartışmayla başladı. Mehmet Şerif S., Mehmet S. ve Şenol S. isimli Doğu kökenli üç genç ile bir başka grup arasında Orhaniye Mahallesi Çinili Cami yanındaki kahvehanede tartışma çıktı. Kavgada Selahattin O, Metin B, Şaban D ve isimleri henüz belirlenemeyen iki kişi bıçakla yaralandı. Yaralılar İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Üç zanlı ise gözaltına alındı.

ZANLILARI İSTEDİLER
Ancak asıl gerilim bundan sonra başladı. Yaralılardan ikisinin öldüğü söylentisi üzerine yaralıların yakınlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 250 kişilik grup, gözaltına alınan üç zanlının bulunduğu ilçe polis merkezinin bahçesinde toplandı. Kalabalık, polislerden gözaltında bulunan üç kişinin kendilerine verilmesini istedi.

TAKVİYE KUVVET GELDİ 
Taleplerinin kabul edilmemesi üzerine çevrede bulunan ve zanlılara ait olduğu tahmin edilen aracı ve karakolu taşlayan grup, sakinleşmeyince biber gazı sıkılarak durdurulmak istendi. Polis ekipleri, buna rağmen dağılmayan kalabalığı bölgeden uzaklaştırmak için havaya ateş etti. Öfkeli kalabalık, polis merkezi önünde beklemeyi sürdürdü.
Bursa ve ilçelerinden istenen takviye kuvvetler İnegöl'e geldi. Tüm uyarılara rağmen ikna edilemeyen grup çevredeki araç ve binalara zarar verdi. Ambulansların camlarını kıran topluluk, servis aracını ateşe verdiği bir alışveriş merkezinin içine girmeye çalıştı.  6 polis aracı, savcılığa ait bir araç, 1 zabıta aracı ve 2 sivil otomobil ve bir ambulansın da aralarında olduğu 15 araç ateşe verildi. 21'i polis 30 kişi yaralandı. Olaylar günün ilk ışıklarına dek sürdü.
Bu arada ilçeye gelen Bursa Valisi Şahabettin Harput, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile kaymakamlıkta yaptığı görüşmenin ardından olay yerini incelemeye gitti.

VALİ HARPUT: BU İŞTE BİR OYUN, BİR TUZAK VAR
OLAYLARIN başlamasının hemen ardından İnegöl'e gelen Bursa Valisi Şahabettin Harput, derhal inceleme başlattı. Sabaha dek sokak sokak dolaşan Harput, gündüz de olayı değerlendirmek için yapılan toplantıya katıldı. Harput, olayın alacak-verecek tartışmasından kaynaklandığını, ancak provokatörlerin devreye girmesiyle olayların yön değiştirdiğini söyledi. Harput, 'Olayın gerçek yüzü ortaya çıkınca 'Bize hizmet eden devletimizin aracına nasıl saldırdık' diyecek. Ortada bir oyun, bir tuzak var' diye konuştu.
Bu işin öncüsü görülen bir kısım kişilerin aşırı alkollü olmaları, söz dinlememeleri, şuursuzca eylem yapma hevesi içinde olmaları dolayısıyla bunlarla ikna edici mutabakat sağlanamadığını söyleyen Harput, şöyle konuştu: 'Olaylarda 10'un üzerinde polisimiz yaralandı. Karakolumuza, belediyemize saldırıldı. Bir kısım araçlar tahrip edildi. Camlar kırıldı. Niçin yapıldığının izahı yok. Bir gençlik grubunun yaptığı yanlış, üzüntü vesilesi olmuştur. Olayın gerisinde yanlış anlamaya dayalı provokasyon vardır. Yöneticilerimiz olabildiğince aklıselim çalışmıştır. Olayların daha da büyümesi engellenmiştir. Birçok kişi, bu olayın gerçek yüzü anlaşılınca 'Ya biz ne yaptık, bize hizmet eden devletimizin aracına nasıl saldırdık' diyeceklerdir.''

 EVLERİNDEN ALINDI
Vali Harput, olayın geri planda destekçisi olan 7 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Vali'nin, kameralarca tespit edilen kişilerin sabaha kadar birer birer evlerinden alınacağını söylemesinin ardından güvenlik güçleri, kamera kayıtlarından olaya karıştığı belirlenen   25 kişi ev ve işyerlerinde gözaltına alındı.   Gözaltına alınanların sayısı günün sonunda 44'e ulaştı. Emniyet müdürlüğü yetkilileri, olayla ilgili kamera kayıtlarının incelenmesine devam edildiğini bildirdi.

BURSA'YA GÖNDERİLDİLER
Bu arada, gece yaşanan olaylara karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve çoğunluğunu 18 yaşından küçük çocukların oluşturduğu grup, İnegöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki ilk sorgularının ardından özel bir otobüsle Bursa'ya gönderildi. Zanlılar, emniyetten çıkarılırken elleri kelepçelendi. Polis, internet sitelerinde yayınlanan fotoğraflar ve güvenlik kameralarından tespit ettiği zanlıları aramayı sürdürüyor. İzinde olan İnegöl Kaymakamı Durmuş Gençer de iznini yarıda keserek ilçeye döndü.


Akşam