35. Madde uzlaşması - POLİTİKA

Darbelere hukuki zemin olduğu gerekçesiyle değiştirilmesi tartışılan TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddenin kaldırılmasına ilişkin tarih bile belirlendi



Darbelere hukuki zemin olduğu gerekçesiyle değiştirilmesi tartışılan TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddenin kaldırılmasına ilişkin tarih bile belirlendi
TASARIYI CUMA’YA GETİRİYORUZ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesine ilişkin teklif üzerinde bu hafta çalışacaklarını, en geç Cuma gününe kadar teklifi Meclis’e sunacaklarını söyledi. Okay, partisinin Giresun gezisinde parti otobüsünde bulunan gazetecilere açıklamalarda bulundu. TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesiyle ilgili kanun teklifi hazırladıklarını hatırlatan Okay, “Teklifi en geç 30 Temmuz’a kadar TBMM’ye sunacağız” dedi. Çalışmayı Okay’ın başkanlığındaki hukukçulardan oluşan ekibin sürdürdüğü öğrenildi. .

İSTERLERSE GETİRSİNLER İMZALAYALIM

• AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP’nin teklifiyle ilgili, “Gelsinler birlikte yapalım” teklifi getirdi.  AK Parti’nin gerekli görmesi halinde Meclis’in toplanabileceğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu: “Buyursunlar getirsinler, hiçbir  problem yok. TBMM’de gereklilik görülüp çağrı olursa AK Parti milletvekilleri hemen toparlanır. Burada kimse kahramanlık peşinde değil. Teklifi birlikte verebiliriz. Buradan bir şeref ortaya çıkacaksa bu şeref hepimizin” dedi.

Buna paralel yeni bir düzenleme yapılmalı

CHP’li milletvekilleri de 35. maddenin kaldırılmasına destek verdi: 

Atilla Kart (Konya CHP): “ maddenin orada tutulmasının gerekçesi olamaz, kaldırılmalıdır. TSK’nın asli görev, yetki ve sorumluluklarını tespit etmek gerekiyor. ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kollama ve korumayı’ bu kavramdan çıkartıp ‘demokrasiyi kollama ve koruma’ mekanizmasına vermek gerekir. Bu görevi, siyasi iktidarın bugün olduğu gibi, laik yapı ve hukuk devletini ortadan kaldırmaya çalıştığında ne yapacağız?Kaldırılmalı evet, ama buna paralel olarak yeni bir düzenleme yapılmalı.”

Ahmet Ersin (CHP İzmir): “Kafa karışıklığı doğabilir. Tümüyle kaldırılabilir.”

Halil Ünlütepe (CHP Afyon): “35. madde değiştirilmeli. Değiştirilebilir.” 

Hukuk devleti için değişiklik

• Yozgat Baro Başkanı Yusuf Başer: Daha demokratik, ve özgürlükçü bir demokrasi oluşması ve hukuk devletinin işlemesi noktasında düzenlemelerin yerinde olduğunu düşünüyorum 

Demokratik bir taban

• Kastamonu Baro Başkanı İhsan Darende: Tam istediğimiz olmamakla, olumlu buluyoruz. HSYK ve AYM yapısının değişmesi ile Türkiye daha demokratik bir tabana oturacak.

12 Eylül’den kurtulmak için

• Afyonkarahisar Baro Başkanı Celal Mümtaz: Anayasa tamamen değişmeliydi. Geçici 15. madde’nin kaldırılması ile  HSYK ve AYM ile ilgili maddeler çok olumlu.  


Star Gazete