"2023 çok uzak bir yıl"

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü, Niğde Belediyesi'nin 2023 yılına yönelik 1 milyon turist hedefi için yaptığı değerlendirmede, bu hedefe 2023 yılında

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü, Niğde Belediyesi'nin 2023 yılına yönelik 1 milyon turist hedefi için yaptığı değerlendirmede, bu hedefe 2023 yılından daha önce bir zamanda ulaşılacağını tahmin ettiğini söyledi.

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç, "Niğde'de kültür turizmin gelişebilmesi için bütün kurumlara önemli görevler düşmektedir. Belediyeden tutun İl kültür turizm müdürlüğü bu işin içine katın hep birlikte bunun yanında sivil toplum örgütleri, vatandaşlar bir bütünlük içerisinde çalışması gerekir. Öncelikle Niğde'nin bir caddesi olan Bor Caddesi'nde yaya kaldırımlarının mutlaka düzenli hale getirilmesi gerekiyor." dedi.

Niğde'de birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yaptığını kaydeden Koç, "Selçuklu dönemine ait birçok eser var, bu da turizmin gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Selçuklular öncesine gittiğimiz zaman Bizans dönemine iniyoruz, Roma dönemine iniyoruz. Roma havuzu var, su kemerleri var. Roma ve Bizans dönemine ait Gümüşler manastırı günümüze ulaşmış önemli bir tarihi eser ve Kapadokya bölgesinde en iyi korunarak günümüze ulaşmış en büyük manastır. Niğde'nin tarihsel manada da kazı çalışmalarında 1 milyonluk bir tarihi miras var. 10 bin yıllık yerleşik bir yaşam var." ifadesini kullandı.

Niğde'nin bu zengin tarihi geçmişine rağmen çarpık bir kentleşme olgusuna sahip olduğunu dile getiren Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son yıllarda yapılan çalışmalar Niğde'nin kültür turizmine önemli katkı sağlıyor Niğde kalesini onardık Niğde'nin turizmine açtık. Alâeddin tepesi Niğde'nin balkonudur. Hem Selçuklu eseri var, hem de Osmanlı eserleri var orada el ele tutuşmuş. Niğde kalesi, hemen yanında kale cami var, rahman bey cami var, Alâeddin cami var, böyle bir kompozisyon var Alâeddin tepesinde. Alâeddin tepesinden iniyorsunuz Sungurbey Camii var hemen yanında kiliseler var. Bunun yanında Aktaş kasabasında Andaval kilisesi var buralar önemli tarihi yerler arasında yer alıyor. Niğde'de Alâeddin tepesinin ziyaretçilere açtık. Yerli ve yabancılara hitap edecek modern tuvaletler, şadırvanlar oluşturduk."

Belediyenin 2023 hedefine de değinen Koç, "2023 uzak bir yıl, uzak bir hedef. Bunu biraz daha kısa mesafeli, kısa tarihli tutmak lazım. Niğde'de şu sokaklar, şu yollar ve çarpık kentleşme düzeldiği zaman 1 yılda tanıtımı yapılır kolay yani. Turistlerin konaklamaları var dolaşmaları var, yeme içmeleri var yani Niğde sabah bakıyorsunuz tertemiz ama akşama doğru sokaklar çekirdek pisliğinden geçilmiyor. Sokak kaldırımlarına eşyalar koyuluyor, arabalar koyuluyor." eleştirisinde bulundu.