Mersin 4. Yörük Şöleni

Mersin'in Erdemli İlçesine bağlı Toros Köyünde 4. Yörük şöleni düzenlendi. Düzenlenen şölende kaybolmaya yüz tutan Yörük kültürü etkinliklerle yaşatıldı.

Mersin 4. Yörük Şöleni
Yürüyen Türk anlamına gelen Yörük ismiyle kültürlerini hala yaşatan Toros Yörükleri her yıl düzenledikleri Yörük şöleninde bir araya geliyorlar. Bu yıl 4. düzenlenen Yörük Şöleninde bir konuşma yapan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Anadolu'ya ilk Türk göçünün temsilcileri, Türk kültürünün taşıyıcıları ve geldiği günden itibaren bu toprağın bekçileri olan Yörükleri bir arada birlik ve dirlik içinde görmekten son derece mutluluğumu belirtiyorum. Ülkemizin her köşesinde olduğu gibi ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde kültürümüzü, gelenek ve göreneğimizi yaşatan, yaşantısıyla Türk kültürünün en canlı ve en içten temsilcilerimiz siz Yörük kardeşlerimizdir. Mersin, Yörüklerinin varlığıyla zengindir. Ortaya koyduğunuz bu içtenlik ve sevgi her türlü takdirin üzerindedir. Bu birlik ve dirliğinizin muhafaza edilmesi, her düzeyde daha ileriye güzele taşınması hedef olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve Milleti ile bütünlüğünün bu dağlarda dimdik duran her Yörükken başlayarak, her ferdine taşınması bu kararlılığınızın herkes tarafından sahiplenilmesi ve yaşatılması gereklidir. Yörükler, bu duruşuyla bunun en başarılı ve en güzel temsilcileridir" dedi.
AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er'e, ise kürsüye geldiğinde Yörükler tarafından Yörük kuşağı bağlandı. Er, burada yaptığı konuşmasında "Yörüklük bir yaşam biçimidir. Yörüklerimiz Orta Asya'dan burayı vatan yapmak için göç etmişlerdir. Yazın yaylalara kışında sahillerde yaşamışlardır. Uzun süre sonra yerleşik hayata geçilmiştir. Ben 17 yaşıma kadar deveyle göç etmiş biriyim. 17 yaşından sonra da yine Yörüklerimle göç etmeye devam ettim. Çünkü Yörükler göç ederken yollarda yaşanan sorunlarını halletmek için bölge valileri ve kaymakamları ile görüşerek sorunlarını çözüyorum onun için ben hala onlarla göç etmekteyim. Yörüklerimizin sorunları var özellikle hayvanlarını otlatacak alanlar daralmaya başlamıştır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için kanun teklifi verdim. İnşallah kısa sürede düzenlenecek kanun teklifi ile bu sorun da ortadan kalkacaktır. Bu güzel manzarayı oluşturan ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum dedi.
Bu tür etkinliklerin kültür değerlerinin yaşatılmasında büyük rol oynadığını belirten Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, "Orta Asya'dan boy boy, kol kol Anadolu Coğrafyasına yürümüş, Anadolu coğrafyasını ezeli vatan yapmış oradan Avrupa ortalarına uzanmış Türk Milletinin en uzun yürüyeni Yörüklerdir. En uzun yürüyeni olduğu için gelenek ve göreneklerimizi milli, manevi değerlerimizi en iyi şekilde muhafaza eden kollardan boylardan birisidir. İşte Milli ve manevi değerlerimizi, akraba bağlarını, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmasını, tazelenmesi bunların gelecek nesillere aktarılmasında bu tür şenliklerin büyük önemi vardır. Bu şenliği düzenleyen ve katkısı bulanan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından eşek dövüşü, en güzel keçi koyun yarışması, en güzel Yörük çadırı yarışması, Yörük güzeli ve en iyi çoban yarışmaları düzenlendi. Yarışmaların ardından da Aşık İmami, Türkü, Engin Nurşani ve Musa Eroğlu konser verdi.