Kılıçdaroğlu'nun Karadeniz hüsranı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandumla ilgili bugün Karadeniz Bölgesi'ndeydi. Giresun'dan Samsun'a kadarki yol boyunda istediği kalabalığı bulamayan partililer içinde başbakanı bile suçlu tutanlar oldu.

Kılıçdaroğlu'nun Karadeniz hüsranı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Eylül'de yapılacak referanduma 'Hayır' oyu istemek için bugün Karadeniz Bölgesi'ndeydi. Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde Giresun'dan başlayıp Samsun'a kadar yol üzerindeki il ve ilçelerde açıkhava mitingi düzenledi.

Mitingler çok olunca bir sonraki mitinge ulaşmak da gecikti. Kılıçdaroğlu, Samsun'da 16.30'da başlaması ilan edilen mitinge ancak 18.00'de başlayabildi. Her meydanda uzun bekleyişler mitinge katılımları azalttı. Bunu partililer; 'Miting alanı neden boş, yoksa Başbakan mı yasaklama getirdi' diyerek şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Kılıçdaroğlu, konuştuğu bütün mitinglerde aynı konulara dikkat çekti. Bölgenin geçim kaynağı fındık üzerine kurduğu konuşmalarını, dokunulmazlıklar, vatandaşın geçim sıkıntıları ile devam ettirdi. Bir günde yedi ayrı yerde konuşan Kılıçdaroğlu, bazı yerlerde konuşmalarını kısa tutarak ses bakımından çok fazla sıkıntı çekmedi. Kılıçdaroğlu, her gittiği yerde Başbakan'a 'Recep Bey' diye hitap etti.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Adıyaman mitinginde kendisi için, "Liderine ihanet eden, başka ihanetin mağduru olur" sözlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "İhanetin ne olduğunu bilmek istiyorsan git Erbakan'a sor" açıklamasında bulundu. Ali Babacan'ın Dubai'de attığı imzayla Türkiye'ye ihanet ettiğini savunan Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'a seslenerek, "O senin bakanın değil mi? Sen de ülkeye ihanet ettin Recep Bey." diye seslendi.

Her mitingde yalancılıkla suçlandıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı açık hava mitinginde Başbakan Erdoğan'ı ağır sözlerle eleştirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Her mitingde bizi yalancılıkla suçladı. Ben de artık her çıktığım meydanda Recep Bey'in numaralarını anlatacam. Yer verecem, tarih verecem ve diyecem ki 'Recep Bey sen bunu söyledin mi söylemedin mi?' O da benim konuşmalarımı ortaya çıkarsın. Verdiğin sözde durmadın desin, ama biz adam gibi adamız! Verdiğimiz sözleri tutarız. Size söz veriyorum bize imkan verin iktidara gelelim, kalpazanların başbakanlığını bitireceğiz. Elinizde bir fırsat var, geliyor 12 Eylül. Hayır'ın rengi kahverengidir. Kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Bunlara öyle bir kahve içirin ki kırk yıl unutmasınlar. Seçim sandığına da sahip çıkmaya, sandığa gitmeye söz veriyor musunuz? Her şeyimiz var. Toprağımız var, denizimiz var, tarlalarımız var, helvayı yapacak dürüst namuslu bir adama ihtiyacımız var. Onu da siz belirleyeceksiniz. Recep Bey'de helva yapıyordu. Doğru helvayı yaptı ama kendisi götürdü. Millet helvadan bir şey görmedi. Biz, helvayı yapıp beraberce paylaşacağız."

Kılıçdaroğlu, Hayır'ın gerekçesini ise şöyle anlattı: "Bugün Berat Kandili. Hepimiz için önemli bir gün. Herkes oturup düşünsün. Kul hakkı büyük bir günahtır. Anayasa değişikliğinde evet oyu verecek vatandaşlarıma sesleniyorum. Evet oyu verirseniz kul hakkı yiyenleri desteklemiş olacaksınız. Hayır derseniz inançlarınıza ve ahlakınıza da sahip çıkacaksınız." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın kirli çamaşırlarını ortaya dökeceğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Kasımpaşalı'nın kastı bile olmayana ne nedir. Adam gibi adam olsa sözünü tutar, dokunulmazlıkları kaldırırdı. Yer veriyor, söz veriyor, yiğit adam diye efeleniyor, geziyorsun. Biz siyasette doğur dürüst adam isteriz. Çıksın bu lafları söylemedim desin. Bu lafları onun yakasına takacağım. Başbakan olduıumda Siyasi Ahlak Yasası çıkaracak, ahlakı olmayanı meclise sokmayacağım. Yetki verin, haramilerin saltanatına son verelim." ifadelerini kullandı.

Kaynak: CİHAN