Hükümet 'evet' çıkacağından emin...

Hükümet Anayasa değişikliği referandumundan 'evet ' çıkacağına kesin gözüyle bakıyor. Hesaplar da buna göre yapılıyor. Reform İzleme Grubu, buna göre Avrupa Birliği yolunda önümüzdeki dönem atılacak adımları belirledi. Ders kitapları gözden geçirilecek, ifade özgürlüğü içeren yasal değişiklik paketi hazırlanacak.

Hükümet Anayasa değişikliği referandumundan "evet " çıkacağına kesin gözüyle bakıyor. Hesaplar da buna göre yapılıyor. Reform İzleme Grubu, buna göre Avrupa Birliği yolunda önümüzdeki dönem atılacak adımları belirledi. Ders kitapları gözden geçirilecek, ifade özgürlüğü içeren yasal değişiklik paketi hazırlanacak. 12 Eylül'de yapılacak referandum öncesi, Anayasa değişikliği Reform İzleme Grubu toplantısında masaya yatırıldı.

Ankara'da, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ev sahipliğinde yapılan toplantıda, hükümet seçime kadar uygulanacak AB takvimini konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Halk oylaması sonrası ekim ayından başlayan süreç Anayasa değişikliğindeki hususların yasalara da uyumunun sağlanmasıyla geçecektir. İlk belki önümüzdeki önemli acil iş budur" dedi.

İçişleri Bakanı Atalay, referandumdan 'evet' sonucu çıkacağını emin açıkladı; 3 döneme ayrılan o takvimi... Ayalay, "Seçim dönemine girilmeden, 2011 Nisan'ına kadar önemli adımlar atılacak" diye konuştu.

Atalay, o adımları da anlattı...

Adımların başında ayrımcılıkla mücadele var.  Alınan kararlara göre, herhangi bir ayrımcılık olmaması amacıyla tüm ders kitapları gözden geçirilecek.

Roman açılımı da bir adım daha ilerleyecek. Eylül ayında romanların sorunlarına ilişkin geniş katılımlı uluslararası bir seminer düzenlenecek.

İfade özgürlüğüyle ilgili Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma da son aşamada. Çalışmanın sonuçlarına göre, ifade özgürlüğü başta olmak üzere çeşitli konularda yasal değişikliklere yönelik bir paket hazırlamak da hükümetin planları arasında.

Ve Heybeliada'da açılması planlanan Ruhban Okulu'nun durumu.

Başmüzakereci Egemen Bağış, "Çalışmalar devam ediyor. Atılabilecek hukuki adımlar konuşuluyor" dedi.

Bağış, Yunanistan tarafından atılacak iyi niyetli adımların Türkiye'yi teşvik edeceği mesajını da ekledi. Sonra da atılacak yeni adımı açıkladı:

"Bugün daha detaylı olarak üzerinde durduğumuz konu, Büyükada'daki yetimhane konusuydu. Onunla ilgili yakında birtakım gelişmeleri sizlerle paylaşacağız."

Masadaki bir başka konu da AB müzakerelerinde 24'üncü faslın açılması için başlıca kriterlerden biri, entegre sınır yönetimi sisteminin kurulmasıydı...

Atalay, "Sınır yönetiminde bir dağınıklık var. Gümrükte kapılarda çok başlılık var giderilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Hükümetin çözümü, İçişleri Bakanlığı çatısı altında sınırlardan ve gümrüklerden sorumlu yeni bir kolluk birimi kurmak...

Bu birimi yetiştirmek için polis akademisinde sınır güvenliğiyle ilgili eğitim veren bir bölüm şimdiden açıldı. Bu sene içinde de bir polis meslek yüksek okulu "sınır güvenliği polis meslek yüksek okulu" haline getirilecek.

Ve Reform İzleme Grubu 22'nci toplantısını 17 Eylül'de İstanbul'da yapacak.

'17' tarihi özellikle seçildi... Hem referandum değerlendirmesi yapmak hem de ölüm yıldönümünde Adnan Menderes'i anmak için...

CNN Türk